Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Többet szoptatnak az átlagnál a soproni édesanyák

Magyarországon a négy hónaposnál fiatalabb gyermekeknek alig több mint felét táplálja anyatejjel az édesanyja. Sopronban ez az arány jóval magasabb: 70–80 százalék. Most van a szoptatás világhete.

– Nagyon fontos az anyatejes táplálás. Egyrészt mert egészséges, másrészt így szorosabb kötődés alakul ki közöttünk – mondja a kapuvári Szabóné Nagy Katalin, akinek harmadik gyermeke, Szabó Vanda a szoptatás világhetén született a Soproni Gyógyközpontban. Két nagyobb testvéréhez hasonlóan édesanyja szeretné őt is sokáig anyatejjel táplálni.

Az anyatej a babák számára a legmegfelelőbb táplálék: könnyen emészthető, antitesteket és számos egyéb védőanyagot tartalmaz, amelyek növelik a betegségekkel szembeni ellenállást.

A szoptatás csökkenti az édesanyáknál a későbbi mellrák és petefészekrák kialakulásának kockázatát, továbbá segíti a bensőséges anya–gyermek kötődés kialakulását is – hangsúlyozta dr. Gelencsér Éva adjunktus, neonatológus szakorvos.

Az Egészségügyi Világszervezet 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává, az azt követő napokat pedig világhétté. Idén arra is fel akarják hívni a figyelmet, hogy milyen fontos az önkéntes segítők jelenléte a szoptatás megkezdésében és fenntartásában. A Soproni Gyógyközpont szülészeti osztályán már a születés első perceitől fogva támogatják az édesanyákat abban, hogy kizárólag anyatejjel táplálják gyermeküket – mondta el dr. Gelencsér Éva.

A szülésznők már a szülőszobán segítenek mellre helyezni a babákat, az intézmény védőnője pedig tanácsokat ad a szoptatás technikáinak elsajátításához.

A WHO, az UNICEF és számos egyéb egészségügyi szervezet világszerte azt javasolja, hogy a gyermek legalább hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon. Dr. Gelencsér Évától megtudtuk, a soproni kórházból elbocsátott csecsemők 70–80 százalékát táplálja anyatejjel az édesanyja, és ez az arány országos szinten is magasnak számít.

Ünnepség

 Az anyatejes táplálás világnapja alkalmából ma 10 órától szervezi meg a városi ünnepségét a Védőnői Szolgálat. A „Természetesen anyatejjel" című rendezvényen a szoptató anyukákat köszöntik és az anyatejes táplálást népszerűsítik. Az idei ünnepet a már hagyományosnak mondható helyszínen, a Fáy András Közgazdasági, Üzleti és Postai Szakközépiskolában rendezik meg, ahol a „Zenei nevelés kisgyermekkorban" címmel Leidgeb Erzsébet óvodapedagógus is előadást tart.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán Eszter meg sem áll Kínáig

A 19 éves lány augusztus végén utazhat ki Pekingbe, hogy elsajátítsa az európaitól annyira eltérő nyelvet. Tovább olvasom