Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Többen megválnának az autókereskedéstől?

Sopron - A gazdasági válság még csak most érte el igazán az autókereskedéseket – állítják a hozzáértők. Csak a tőkeerős, stabil vállalkozások élik túl a válságot, vannak, akik a szalon értékesítését fontolgatják.
Eddig a gyenge forint miatt az osztrákoknak, szlovákoknak megérte nálunk vásárolni az új autót, az árkülönbség azonban már csak minimális. A szomszédoknál az elmúlt hónapokban kicsit lementek a kereskedők az árral, nálunk meg felmentek, jött a Bajnai-csomag és a bizonytalanság, ráadásul erősödött a forint. Az autógyártás lelassult, bizonyos típusoknál szinte leállt. Mindez együttesen okozta azt, hogy több márkakereskedés is új gazdára várna – ha lenne erre befektető. Bár ezt az információnkat a hírbe hozottak nem erősítették meg, azt senki sem titkolja: a jelenlegi helyzetben nem hullatnának könnyeket a szalonjuk után, ha valaki reális árat kínálna érte.

Eddig a határ mentén jobb volt a helyzet, de már ott is bajban van az ágazat. Aki megtehetné, az sem vesz most új autót, inkább kivár – mondják a kereskedők.

– Sokat ront a helyzeten a bizonytalanság, az egymásnak ellentmondó tájékoztatások – vélekedik Berta Attila, a stabilabb helyzetűek közé sorolható soproni Honda Kudo műszaki és kereskedelmi vezetője. – Hitelből szinte nem is mer már senki vásárolni, akinek pedig lenne pénze az új autóra, az ezerszer is megfontolja, hová fizet be. Az emberek attól félnek, bedőlnek a kereskedések, még mielőtt megérkezne a kocsi. A szervizelésekkel is úgy vannak: ráér az majd egy-két hónap múlva is.
Berta Attila szerint bár valóban bajban van az ágazat, a tőkeerős, nagy ügyfélkörrel rendelkező vállalkozások biztosan kibírják. A Hondánál és a Peugeot-nál is a szervizre, az udvarias kiszolgálásra helyezik a hangsúlyt, s ahol lehet, takarékoskodnak. Utóbbi márka soproni kereskedésének ügyvezetője, ifj. Baranyai Tibor szerint most az a kérdés, mi tart tovább, ki az erősebb: a válság vagy a szalonok háttere.

A kereskedők véleménye megoszlik abban, hogy az osztrák vevők meddig jelentenek még mentőövet a határszéli szalonok számára. Van, ahol elismerik, hogy egyre kevésbé jönnek, máshol állítják, még náluk vásárolnak. Abban viszont mindenki egyetért, a tájékoztatás nem mindig reális, az óvatosság eltúlzott. Vannak jó hitelek és biztonságos szalonok – persze mi mást üzenne a jó üzletember?

Tóthné Drescher Andrea, a Walter Kft. ügyvezető kereskedelmi igazgatója is azok közé tartozik, akik mögött tőkeerős vállalkozás áll. A kereskedésben nem voltak elbocsátások és a beruházásokat sem állították le. Az igazgató szerint bár a gazdasági válság keményen érinti az ágazatot, a nagy ügyfélkörű, jó minőségű szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások túl fogják élni a nehéz éveket.

Olvasóink írták

  • 2. Imcsi 2009. május 12. 23:59
    „"a jelenlegi helyzetben nem hullatnának könnyeket a szalonjuk után, ha valaki reális árat kínálna érte."
    Reális ár? Hmmm? Az mennyi lehet? A tavalyi 50%-a?”
  • 1. bobo 2009. május 11. 17:44
    „Egy Opeles interjút hiányolok. Vajon miért?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elszabadultak a rakéták: szerencsére tudatosan

Fertő tó - Közös gyakorlatot tartott a burgenlandi és a soproni tűzoltóság tegnap az Ausztriai… Tovább olvasom