Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

Többen és távolabbra ingáznak Ausztriába - jó bérek

Forgalomszámlálást végeztek az osztrák–magyar határon a szakszervezetek. Adataik azt igazolják, az ingázás a válságban sem lanyhul, sőt, egyre több magyar jár át Ausztriába, az ország távolabbi tartományaiba is dolgozni.

Tavaly az ˝IGR – Jövő a határtérségben˝ projekt keretében az osztrák és a magyar szakszervezetek tisztségviselői 12.559, idén 15.963 személygépkocsit számoltak meg Győr-Moson-Sopron és Vas megyei határátkelőknél 16 helyen, hajnali 4-től reggel 8-ig. Az osztrákrendőrség tapasztalatai szerint ezen időszakban az utazók több mint 90 százaléka dolgozni megy Ausztriába.

Jó bérek. A Burgenlandban dolgozó magyarok többnyire elégedettek helyzetükkel: a hazainál jóval magasabb bért kapnak még úgy is, hogy nem a végzettségüknek megfelelően foglalkoztatják őket és akár 40 százalékkal kevesebb fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, mint a burgenlandi munkavállalók.
A 27 százalékos növekedés nagyjából meg is egyezik azzal az augusztusi adattal, amely a májusi munkaerő-piaci nyitás óta érkezett magyar munkavállalókra vonatkozik. Az osztrák munkaügyi szervezet szerint a munkavállalás korlátozásának feloldása után Ausztriában 7600 magyar kezdett dolgozni, de jellemzően nem Burgenlandban, hanem az ország távolabbi tartományaiban.

A szerda reggeli számlálás eredménye néhány helyen csökkenést mutatott, például Jánossomorjánál és Fertőrákosnál. Igazán jelentős volt viszont a növekedés a soproni átkelőnél. Hegyeshalomnál, a régi határállomásnál tavaly 945, idén 1113 gépkocsi haladt át 4 és 8 óra között, és míg az elmúlt évben 6 és 7 óra között volt a legnagyobb a forgalom, ezúttal már hajnali fél 5-től több autót láttak. Ebből arra lehet következtetni, hogy a határtól távolabb találtak maguknak munkát az ingázók.

Potyondi Antal, a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének (MSZOSZ) megyei képviselet-vezetője azt is elmondta, hogy többségük egyedül ült autójában és többen voltak a hölgyek, mint a férfiak. Néhány platós kisteherautóban kezeslábas munkásruhát viselők utaztak, valószínűleg mezőgazdasági munkára vagy építkezésre.

Ez a statisztika nem számít reprezentatívnak, viszont arrajó, hogy a változás tendenciájára következtessenek belőle az IGR szakemberei, akik az ingázóknak évek óta magyar nyelvű jogtanácsadást biztosítanak Burgenlandban(www.igr.hu).

Nyitóoldali képünk illusztráció.

Olvasóink írták

 • 6. FREDDY/S 2011. október 08. 10:44
  „A hosszútávú fejlesztések eredménye inkubátorházastul csődöt mondott, nemde...”
 • 5. bogote 2011. október 07. 16:59
  „2 soproni: hát olyan jó órabért nem kapnak, ismerek olyanokat akik 4eu-ért szüreteltek. és itt vannak már a románok, akik 2eu-ért is elvégzik ugyanaztn a munkát!”
 • 4. quaestor 2011. október 06. 22:38
  „Nem kell(ene) ezen meglepődni, itthon csak a politikusok vannak megfizetve.”
 • 3. Pistike 2011. október 06. 20:18
  „A vonattal utazókat is számolták?”
 • 2. soproni 2011. október 06. 14:39
  „Csak az autókat számlálva biztos nem kapnak pontos adatokat,mert van úgy,hogy többen is utaznak 1 autóval és az sem biztos,hogy mindenki dolgozni megy.Azt viszont hihetetlen,hogy akár 40%-al kevesebb bért kapnának a Burgenlandiakhoz képest.Akik hivatalosan járnak ki,azoknak van munkaszerződésük,akik feketén,azok is jó órabért kapnak.”
 • 1. bogabo 2011. október 06. 12:18
  „és 300 forinttal számoljuk az eurót is :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kékfrank Burgenlandban is?

A soproni Kékfrank/Blaufranc/Plavi Franak a tartományban is fizetőeszközzé válhat. Tovább olvasom