Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Többe kerül a szemét

Csáfordjánosfán nem mindenki írta alá az új szemétszállító céggel a szerződést, mert úgy tudják, a tizenhétezer forint helyett lehet, hogy a duplájába fog kerülni a szolgáltatás évente.

Csáfordjánosfán lejár a korábbi hulladékszállítóval kötött szerződés. Január elsejétől a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. veszi át e feladatot. A kft. a cséri projekt 39 települését magában foglaló Sopron és Környéke Társulási Tanács tulajdonába került.

– Eddig éves szinten tizenhétezer forintot fizettünk a szemétszállításért. Most olyan híreket hallottunk, hogy a jövő évben akár a duplájába is kerülhet számunkra ez a szolgáltatás – mondta Horváth István csáfordjánosfai lakos.

– Amikor bementünk a faluházba, hogy aláírjuk az új szolgáltatóval a szerződést, megdöbbenésünkre arról nem esett szó, hogy mennyibe is fog kerülni konkrétan a szemétszállítás. Éppen ezért sokan nem is írták alá, köztük én sem. Hogyan lehet aláírni egy hivatalos papírt, ha nem szerepelnek rajta az összegek?

Mint azt megtudtuk, egyelőre nincs konkrét tarifája a Sopron környéki települések szemétszállítási díjának. Azt a Magyar Energia Hivatal fogja megállapítani. Amíg ez nem történik meg, addig a tavalyi összeggel, plusz 4,2 százalékkal kalkulálhatnak a szolgáltatók.

Árnyalja viszont a képet, hogy a hatmilliárd forintos cséri projekt révén a társulási települések mindegyikén a hulladékkezelés uniós előírásai fognak érvényesülni.

– Ez annyit jelent, hogy a cséri projekt során válogató és átrakó épül, új berendezések, nagy értékű hulladékfeldolgozó gépek és kukásautók beszerzésével együtt. Mindezzel gyakorlatilag negyven új munkahely jön létre – tudatta Mágel Ágost, a társulási tanács elnöke.

– Az uniós elvárások maradéktalan érvényesülése miatt és a modernizálások okán számításaink szerint közel a duplájára kell emelnünk a települések szemétszállításának a díját. A települések háztartásainál kétedényes – a lebomló, illetve a nem lebomló szemét elhelyezését szolgáló – rendszert vezetünk be, továbbá szelektív gyűjtőzsákokat is kapnak a családok. A falvakban kialakítjuk a szelektív hulladék elhelyezésének feltételeit.

Jó hír, hogy a kormány a hatmilliárdos projekt támogatási intenzitását a korábbi hetven százalékról kilencvenöt százalékra emeli. Ez annyit jelent, hogy nem kétmilliárd, hanem csak 330 millió forint önerőt igényel a beruházás megvalósítása. Ennek eredményeképpen 2013 során újból felülvizsgálhatjuk a szemétszállítási díjak tarifáit, s ekkor árcsökkentést hajthatunk végre.

Az elnök hozzátette: kötelező közszolgáltatásról van szó, azaz a hulladékot azoktól is elszállítják, akik esetleg nem írják alá a szerződést.

A díjakat esetükben utólag fogják érvényesíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába tiltakoztak és fellebbeztek

Aláírásokat gyűjtöttek, megfellebbezték a tervet, lobbiztak és leveleztek – a közgyűlés mégis… Tovább olvasom