Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Több utcában tennék fizetőssé a parkolást

Sopron - Bővítik a fizetőparkolási rendszer területét, több utcát vonnak be az „automatás" körzetbe. A változás a közlekedési koncepciótól függ. A módosítást az érintett lakók kezdeményezték.
A csütörtöki közgyűlés első körben tárgyalja a fizetőparkolási rendszerről szóló rendelet módosítását. Az előterjesztés szerint a városban zajló közműépítési munkák többsége a végéhez közeledik, illetve befejeződött. „A közlekedési feltételek rendezésének egyik alapja a parkolás szabályozása" – fogalmaz az előterjesztés, majd kifejti,
a belvárosi utcák túlzsú- folttá váltak, sok a sza- bálytalanul parkoló autó.
Ezért javaslatot tesznek a fizetőparkolási rendszer bővítésére.
A tervezetben fizetőssé tennék a Mező, a Ferenczy János utca egy részét, az Erzsébet, az Állomás, a Bartók Béla utcák egy részét (nyilván azon részeket, melyek eddig nem tartoztak a fizetésköteles terület alá). Ezenkívül a Pócsi utcát, valamint a Balfi utcának az Ikvahíd és a Híd utca közé eső részét. Továbbá a Végfordulat, a Halász utcát, a Jégverem utcát, a Sas teret, a Bécsi utca egy részét, a Jókai és a Frankenburg utcát, a Zsilip és a Csatkai utcákat. Az ott élők kevesebb mint háromezer forintért válthatnak éves bérletet.

A Zsilip utcában is fizetni kellene majd a parkolásért. Az ott élők közel háromezer forintért válthatnának éves bérletet. Fotó: Magasi Dávid
A Zsilip utcában is fizetni kellene majd a parkolásért. Az ott élők közel háromezer forintért válthatnának éves bérletet. Fotó: Magasi Dávid

– A gépjárművezetők a jelenlegi parkolási övezet peremén, a nem fizető utcákban hagyják az autóikat és ezzel sok esetben lehetetlen helyzetet okoznak. A zsúfoltság miatt maguk az érintett területeken élők kérték a parkolási övezet bővítését – tudtuk meg Kuslics Balázstól, a városháza sajtóreferensétől. A megvalósításhoz mintegy százmillió forintra van szükség, ugyanis várhatóan ennyibe kerülne az ötven automata beszerzése. A tervezet kapcsolódik a városi közlekedési koncepcióhoz, melynek kidolgozása folyamatban van. Ennek fő eleme az a kérdés, hogy a Várkerület kétirányú maradjon-e, vagy visszaálljon a korábbi egyirányú forgalom. Ez ugyanis kihatással van az egész város forgalmára. Közlekedéstechnikai szakemberek dolgoznak a tervezeten, melyhez széles körű lakossági közvélemény-kutatás is társul majd.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. koko62100 2008. május 29. 20:54
  „Érdekes szlovákoknál megszünették a parkolási dijat mert sérti az alkotmányt!Nekik nincs szükségük rá!Teljesitmény adoval egyetértek!Eddig 9000ft-ot fizettemmost meg 20-at!Meg ebbe a városba a pereskedésen kvül meg az utak turásán kivül más nem megy:)”
 • 36. Olvasó** 2008. május 29. 19:09
  „tisztelt hozzászólók! Jók a javaslatok,csak egy a gond.... a mi kis városunk nem arról híres,hogy itt betartják a szabályokat és nagyon sok olyan autós van akit nem érdekelnek sem a tiltó táblák,sem az,hogy növelik a fizetős parkolók számát.Parkolónál lakom és naponta látom,hogy mindent elkövetnek egyes autósok,hogy megússzák a fizetést ,természetesen nagyon sokszor,járdán,kapubejárókban és tilosban parkolva a tiltó tábláknál.Mondanom sem kell,hogy nem az olcsó kategóriáju gépkocsikkal teszik ezt.A Halász utca,Pócsi utca ,Szt. Mihály utca és még sorolhatnám... viszont közlekedés szempontjából katasztrofális.”
 • 35. Feri 2008. május 29. 16:33
  „Nagyon jó mz/x felvetése. Szerintem..
  Ha ezekben a külső utcákban tényleg az a gond, hogy sokan akik a belvárosban dolgoznak itt parkolnak ezáltal lehetettlenné téve az ott lakók parkolását, helyezzenek ki olyan táblát , amelyek mondjuk egy órában maximálnák a parkolást. Igy megszünne az, hogy sokan egy egész munkaidőnyit ( 8-16) ott állnának zavarva a környékbeliek életét.”
 • 34. Dee Joo 2008. május 29. 13:56
  „Szerintem nincsen semmi baj a kétirányú várkerülettel, hiszen így nem kell minden alkalommal megkerülni a fél várost! Parkolás? Mindenkit meg kell büntetni! Mindenkivel fizettetni kell! Mindenért! Még az életéért is! Ez nem normális gondolkodás!Nem normális megoldás!”
 • 33. NoBo 2008. május 29. 13:00
  „Én mint autós, a munkámhoz naponta többször kell megjárnom a várost. Fizetem a teljesítményadót (jól felemelték azt is), fizetem a méregdrága benzint, ebben szintén rengeteg adó.... És most még vegyek 20 rongyért bérletet is?!”
 • 32. 46 éves 3 gyerekes anya 2008. május 28. 22:38
  „Szerintem meg kellene szüntetni mindenhol a parkolási díjat, sokkal egyenletesebb lenne az autók eloszlása. Akkor nem kellene a nem fizetős helyeken nyomorogni! Én még sosem vettem jegyet, de ezután sem fogok a semmiért fizetni! Van lábam és busz is! Rövidebb idő alatt el lehet intézni a dolgokat. Másoknak sem ártana ezeket használni, amikor meg tényleg muszály autóval menni, akkor lenne hely a megállásra! De nagyon el vannak az emberek kényelmesedve!!!”
 • 31. mz/x 2008. május 28. 22:07
  „Engem is sokszor idegesít, hogy pl. az állomás előtt nem lehet megállni. Se boltba menet se az állomáson vendégeket fogadva.
  A problémának van olcsóbb megoldása is, mint a cikkben leírt lehetőség. Más városokban láttam. Egyszerűen korlátozni kell a parkolás idejét bizonyos helyeken (pl. 1,5 órában a boltnál és 0,5 órában az állomásnál).
  Ez csak néhány tábla kihelyezését igényli, meg azt, hogy néha az ellenőrök ezeken a helyeken is figyeljék a szélvédő mögött elhelyezett órákat.”
 • 30. én123 2008. május 28. 21:55
  „Szerintem az önkormányzat szeretné, ha jobb lenne a kihasználtsága a fizetős parkolóinak. Megint egy bőrt lenyúznak az autósokról. Bizony nagyon sok olyan élethelyzet van, mikor kocsi hiányában nem megszervezhető az élet, és legalább a fizetős övezet határáig el kell mennünk kocsival.
  Félreértés ne essék, én eddig is gyalogoltam, bicikliztem, ahova csak lehetett. De nem mindenhova lehet.
  Most olyan érzésem van, elveszik tőlünk a városunkat.
  Kíváncsi lennék, ki az, akire hivatkoznak, hogy a lakók kérték. Szerintem 10-ből 9-en nem kérnének belőle...”
 • 29. koko62100 2008. május 28. 21:25
  „Csak az a baj ezzel, hogy mondjuk mi iparosok mégtöbb bérletet vehetünk és ha megakarod venni a bérletet hogy mindnen zonába megálhas az nem 3000ft hanem kb.80ezer/auto!Ugyhogy az a 3000ft az semmi!Csak szar hogy minden fizetös lesz má az utak meg egyre rosszabbak lesznek!”
 • 28. Panni68 2008. május 28. 19:15
  „Én nem Soproni vagyok de ,hogy dolgozni tudjak menni a kicsi egy éves fiam a nagyihoz kell vigyem a szináz utcába.Majd délután vissza érte.Bizony rovom a köröket a parkoló helyért,nem mindig sikerűl,de mivel nem vagyok soproni lakos nekem nem jár a kedvezményes parkolóbérlet.A másik ...sok hozzászoló mondja -irja aki eltud tartani egy kocsit(Irta valaki,hogy pofáznak a megélhetési gondokról) -mert hogy a kocsi luxusz......nekem is van ,és ha nem lenne nem tudnék dolgozni járni ..akkor a férjemmel és 5 gyermekünkel amit eddig nem tettünk...most utnakindulnánk segélyekért..............Tehát azt hiszem nem kellene itt a luxus -nem luxus meg kell nem kell dolgokat kiabálni. Avval egytértek,mi a fenének viszik iskolába kocsival a szülők a kétsarokra lévő iskolába a nebulót? itt kezdődik a baj...délután meg itt folytatódik ha vége a sulinak.,...”
 • 27. soproni lány 2008. május 28. 18:57
  „Éljen!
  Remélem mindenki jön a Roth Gyulába parkolni,ahogy ezt eddig is tették a kedves ausztriai munkások.Majd a játszóreret eltöröljük és lesz hely még több.”
 • 26. ibo 2008. május 28. 18:55
  „Ugy látom hogy nem mindenki van vele tisztában ,vagy félre érti nem a 3000ft-rol van szo,hanem arrol hogy a Halász utcában hiába fognak fizetni parkolo dijat a helyhiány az itt lakok számára nem fog megoldodni!Legalább is a tanitási idö alatt biztos nem!”
 • 25. anyuka56 2008. május 28. 18:26
  „A Zsilip utcai ovisok, Halász utcai ovisok,sulisok szülei naponta min.2x fieztnek parkolási díjat...bár én és a gyerekem is busszal jár, de ott is a lépcső alján utazunk hónapok óta.Szóval a tömegközelkedés sem az igazi, és az sem jó, hogy a mai gyerekek NEM TUDNAK és NEM AKARNAK gyalogolni.Reggelente bedugul a Deák tér, a Gárdonyi sulinál a Fenyő téri suliról már ne is beszéljünk!Gyalogosként és laikusként azt tapasztalom, hogy amióta kétirányú a Várker azóta nem működik jól a közelkedés.”
 • 24. FREDDY/S 2008. május 28. 18:18
  „Nem jó, ha valaki túl okosnak tartja magát, jó lenne, ha naponta 100 km-t passzióból gyalog menne a munkahelyére, mert akkor már meggondolja, hogy mit ír le, nemde...”
 • 23. marka 2008. május 28. 17:18
  „Nem értem, hogy mi itt a probléma, akinek van autója és azt fenn tudja tartani, annak 3000 ft évente nem hiszem el, hogy akkora pénzügyi válságot okoz, én kiemelt zónában parkolok (a városban egyetlen ilyen zóna van), nekem évente 5000Ftot kell fizetnem, de nem nyavalygok, mert ennyit megér, hogy kevesebben parkoljanak a parkolóban! Egyébként meg egyetértek, nem kell midnenhova autóval rohangálni ebben a városban, illetve megnyithatnák már a mélygarázst, mert tönkremegy, mire használhatnánk. Amúgy én a kisvárkerre nem engednék parkolni autókat, és oda is mélygarázst tennék szinte bármi áron. Ez az egyetlen megoldás a belvárosi parkolás gondjaira Sopronban a műemléki jelleg miatt - szerintem.”
 • 22. Egy bringás 2008. május 28. 16:48
  „Nagy az Isten állatkertje..., de ezzel nem is lenne baj. A baj ott kezdődik, hogy alacsony az a bizonyos kerítés...
  Van a városnak egy nyavajás mélygarázsa... Miért nem lehet ott végre parkolni? Ha így megy tovább, hogy egyre kiterjesztik a parkolási zónákat akkor lassan a város határába a SOPRON tábla mellé kirakhatnak egy nagy "P" betűt ezzel is jelezve, hogy a városban akárhol is akarunk majd megállni mindenhol fizetni kell a parkolásért!”
 • 21. vörös szegfű 2008. május 28. 16:23
  „Szerintem jó dolog. Szidhattok, de én már az előző ciklusban is akartam. És érintett vagyok. Pofáznak a fideszesek a szociális válságról és minden családnak minimum két kocsija van. Akkor miről beszélünk???? Aki fenn tud tartani egy vagy két autót, az ne sírjon, ha havonta 325 forintot kell kiadnia a parkolási bérletért! 1 liter benzin árát!! Ne ugráljatok, hanem gyalogoljatok!!!”
 • 20. dühöngö 2008. május 28. 15:49
  „Tegyük még hozzá: a lakó kaphat a SAJÁT autójára kedvezményesen bérletet. De: ha a barátnöm a beteg szüleit orvoshoz szállítja, akkor rohangálhat a parkolóórához fizetni mielött fölmegy értük a lakásba, vissza ugyanígy, még ennél is abszurdabb, hogy nálunk a lakás az én nevemen, a kocsi a férjemén van (ráadásul nem azonos az állandó lakcímünk), így több mint 20e Ft-ért kapunk éves bérletet. Legalább ha LAKÁSONKÉNT egy kedvezményes bérletet kaphatnánk, enyhítené a dühünket.
  Önök kérték. Önök kérték? Kételkedem!”
 • 19. Icsi 2008. május 28. 15:31
  „Én is olyan helyen lakom, ahol fizetni kell a parkolásért.
  Nem igaz, hogy megvettem X milliós lakást és nem lehet egy olyan ellenőrző rendszer, hogy az ott parkoló autót leellenőrizik, hogy a tulajdonos ott lakik-e vagy sem vagy az üzembentartó, nem tudom.
  De felháborító!
  Főleg az, amikor az otthonomtól távol tudok megállni, mert elfoglalják a parkolókat és úgy kell felcipekednem.”
 • 18. ibo 2008. május 28. 15:21
  „Szeretném megkérni azokat a lakokat akik kezdeményezték a parkoloautomaták elhelyezését a Halász utcában jelentkezzenek a bérletem megvásárlása miatt,és hogy a megvásárolt bérletemért a helyet foglalni és fentartani sziveskedjenek!
  Még egy kérdésem is volna az illetékesekhez hány ingyen bérletet fognak kiállitani az iskolák és az ovoda miatt?”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Borünnep és környezetvédelmi nap egy időben

Sopron - A hétvégi, háromnapos borünneppel egy időben rendezik meg a Kolostor utcában a Legyél a… Tovább olvasom