Kisalföld logö

2018. 09. 24. hétfő - Gellért, Mercédesz 10°C | 18°C Még több cikk.

Több tárolóra van szükség

Térségünkben is elkezdődött a napraforgó aratása, a betakarított növényt azonban nem tudják tárolni. A felvásárlási ár a tavalyi tonnánként hatvanezer forinthoz képest jelentősen csökkent, idén 42–46 ezret adnak.
Ott, ahol permetezték a napraforgót, már megkezdődött az olajos növény betakarítása. Igaz, az elmúlt napokban lehullott csapadék nem kedvez az aratásnak. Azok a termelők, akik szerződést kötöttek, el tudják adni a terményt, a magángazdálkodók többsége azonban nem sok jót remélhet, pedig szeretnék mihamarabb értékesíteni a termést. A sietség az árakban is meglátszik. Míg tavaly hatvanezer forintot is adtak egy tonnáért, idén 42–46 ezer forint körül mozog a felvásárlási ár.

A közel száz hektáron napraforgót termelő Ikva menti szövetkezet elnöke, Rupf Tibor elmondta, két tonna feletti, közepes átlaghozamra számítanak. – Mivel nincs szerződésünk, nehezen tudjuk eladni a napraforgót – tette hozzá. – Egyelőre nem tudjuk, mikor kapunk a növényért pénzt. Az őszi munkákat – vetés, talajmegmunkálás – is meg kell kezdenünk. Előfordulhat, hogy kölcsönt kell felvennünk, igaz, a bankok a hitelezői lista végére sorolják a mezőgazdaságot.

Az érés gyorsítása érdekében sok helyen vegyszerrel permetezik a növényt. Az eljárás nem olcsó, körülbelül 13 ezer forint hektáronként.
– A helikopterről kiszórt vegyszert a szél is elsodorhatja, így csak a több tíz hektáros, összefüggő tábláknál kifizetődő az eljárás – említi Széplaki Tamás, a Peresztegen és környékén tevékenykedő mezőgazdasági kft. ügyvezetője. – A kisebb területeken viszont megéri lábon hagyni a növényt és megvárni, amíg magától megérik, ami akár hetekkel későbbre is kitolhatja az aratást. További gondot okoz, hogy a búzát még sok helyütt nem adták el, és nem maradt elegendő tárolóhely a napraforgónak, kukoricának. A gazdálkodók kivárnak és a magasabb ár reményében tárolják a gabonát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kopogtatás a csend világába

Vasárnap lesz a siketek világnapja. Hazánkban hét városban, köztük Sopronban tanulnak siket és… Tovább olvasom