Kisalföld logö

2018. 04. 27. péntek - Zita 8°C | 20°C Még több cikk.

Több szelektív gyűjtősziget kellene

Sopron - Jelenleg 26 szelektív gyűjtősziget van a városban, ám még így sem felelünk meg az európai direktíváknak. Az önkormányzat pályázatot nyújt be, s siker esetén 75-re bővül a gyűjtőszigetek száma.
– Azért hasznos elkülönítve gyűjteni a különböző anyagokat, mert így lassabban telik meg a kommunális szemét tárolására szánt hulladéklerakó és az is nagyon fontos, hogy a szelektív szemét újrahasznosítható. Van olyan cég, amelyik kifejezetten csak újrahasznosított papírból gyárt termékeket, így védjük a fákat és a környezetünket is, valamint pénzt is spórolunk – mondta el a Kisalföldnek Kosztka László, az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Kft. ügyvezető igazgatója.

– Sopronban a ’90-es évek második felétől az országban az elsők között Phare-támogatással indult meg a szelektív hulladékgyűjtés. Azóta az itt élők megszokták, s többnyire rendeltetésszerűen használják a városban felállított színes gyűjtőedényeket. Jelenleg 26 szelektív sziget van a városban, főként üzletek közelében. Ám még így sem felelünk meg az európai direktíváknak, hiszen az előírások szerint 1000 lakosra 1 gyűjtőszigetnek kellene jutnia, tehát Sopronban 60-ra lenne szükség. Reményeink szerint csakhamar elérjük, sőt, meg is haladhatjuk ezt a számot. Pályázatot nyújt be ugyanis az önkormányzat, s siker esetén 75 gyűjtősziget lehet a városban – folytatta.

Az igazgatótól megtudtuk, a szelektív gyűjtés mellett (papír-, üveg- és műanyaghulladékokat vihetnek a szigetekre) külön szállítják el minden hónap utolsó szerdáján az elektronikai hulladékot – lakossági bejelentésre. Ugyancsak díjmentesen elviszik a szerves hulladékot is hetente egyszer, ha hívják őket. Lomtalanítást évente kétszer, tavasszal és ősszel tartanak, a legközelebbi október végén kezdődik.

Veszélyeset a lerakóba

Veszélyes hulladékok gyűjtése az EU szabályai szerint nem történhet közterületen, ezért a szakemberek arra kérik a városlakókat, az elemeket, akkumulátorokat, autógumit, fáradt olajat, maradék festéket a Harkai úti hulladéklerakó erre elkülönített részében helyezzék el díjmentesen.


Olvasóink írták

 • 7. Fjó 2008. szeptember 15. 18:24
  „Elég lenne egy is, csak túl sok a műveletlen ,akinek mondhatsz bármit! Pár hete a Raxon jártunk. Egy eldobott papírzsebkendő jelezte, hogy honfitársaink is jártak ott! Micsoda különbség!”
 • 6. rozsaszirom 2008. szeptember 15. 16:20
  „nagyon jok a gyüjtök, csak üriteni is gyakrabban kellene, mert ha mär vesszük a färadtsägot a szelektäläsra miert halmozodik es folyik ki allandoan a szemét a gyüjtökböl?”
 • 5. mindigatutit 2008. szeptember 15. 16:02
  „gyártjuk a szemetet minden mennyiségben!!”
 • 4. soproni 2008. szeptember 15. 13:33
  „Kosztka Úr!Ha már a szelektívgyűjtésről negyedévente megtartja az ügyeletes tájékoztóit, akkor néha arra is kellene egy kis fáradságot fordítani ,hogy időben ki legyen ürítve a konténer.A Jereváni Tesco bolt elött redszeresen szombatra már a földön is palackok hevernek.Ha időben elvínnék nem lenne gond.Aki dolgozik általában otthon összegyüjtött palackokat szombatonként viszi el a gyüjtőbe.Ha pénteken ürítenének nem lenne felhalmozva a konténer elött,nem beszélve arról,hogy vasárnap este pedig a kertekből is be kerül a palack.A meglévő lehetőségekekkel kellene jobban élni, az ügyeletes nyilatkozatok tettekel párosulhatna.”
 • 3. nem mondom meg 2008. szeptember 15. 12:00
  „Szép, szép, de amíg az önkormányzati dolgozót zavarja a háza előtt lévő gyűjtő és el tudja intézni, hogy azt ott megszüntessék, miről is beszélünk? Miért kell a közösség elé helyezni az egyéni érdeket?”
 • 2. Kulcsárné Roth Matthaea 2008. szeptember 15. 07:46
  „Mi a Lokomtiv abchez hordjuk a műanyag flakonokat, ahogy illik, összetaposva, kupak nélkül (hiszen azt már kb. 1 éve külön gyüjtjük, mindig akad mire) ne mondjam, hogy az embernek lemegy a kedve oda menni. Vasárnap délelőtt úgy nézett ki a környéke, mint egy nem szelektív szemétdomb. Kinek van kedve odamenni egyáltalán?”
 • 1. Cerwin75 2008. szeptember 15. 07:34
  „Én, amíg ásványvizet ittunk, addig mindig vittem a műanyag palackot a gyüjtőhelyre! Sajnálattal tapasztaltam, hogy amit nagy betüvel kiirtak a kukára: "összenyomva, kupak nélkül", azt nem képesek egyes emberek betartani!
  Ha már odafárad valaki, akkor igazán betarthatná a szabályokat! Sokszor az összenyomatlan palackokkal teli kuka miatt nem tudtam elhelyezni a sajátomat és mehettem keresni egy másik gyüjtőt. Volt, hogy a harmadiknál tudtam csak lerakni.
  Hála Istennek most a nyugaton nagy előszeretettel használt szódagépnek köszönhetően, nem kell többet bosszankodnom...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két halálos baleset egy időben

Fertőendréd-Újkér - Egyidőben két halálos közúti baleset is történt szombat este a megye főútjain… Tovább olvasom