Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Több százezres bírság az idei szezonban

Sopron - A hatóság nem ismer kegyelmet, ebben az évben is megbírságolták a gondatlan gazdákat, akik nem mentesítették idejében földjüket a parlagfűtől. De javulóban a lakosság hozzáállása.
Az ÁNTSZ pollenjelentése szerint a parlagfű októberben is aktív, de már csökken a levegőben az allergén virágporok koncentrációja. A szezon végéhez közeledve arra kerestünk választ, büntetett-e idén a hatóság a parlagfű miatt.

– Illetékességi területünk Ágfalvától a Sarród–Fertőd–Nagylózs vonalig terjed. Csak a külterületeken ellenőrzünk, a településeken ez a jegyző hatásköre – tájékoztatta a Kisalföldet Havasréti Béla, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal igazgatóhelyettese. (Már nem jegyzői hatáskör a belterületi ellenőrzés, ez esetekben is a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal folytatja le az eljárást szeptember 1-jétől – a szerz.) A szakember szerint a soproni körzet a gyengén fertőzött területek közé sorolható.


Kényszerkaszálást is elrendelnek

– Ebben az évben öt alkalommal szabtunk ki növényvédelmi bírságot, összesen 290 ezer forint értékben. Olyan területeken, ahol a lábon álló növénykultúra – általában napraforgó – miatt kényszerkaszálást elrendelni nem lehetett. Négyszer közérdekű védekezést (kényszerkaszálást) kértünk, ez esetekben a bírság mértéke összesen 280 ezer forint volt. Tavaly háromszor bírságoltunk összesen 230 ezer forint értékben, négyszer kényszerkaszálást kértünk, 330 ezer forint bírság megfizetése mellett – mondta az igazgatóhelyettes.


Jelezték a parlagfüvet

Sopron környékéről 12 lakossági bejelentés érkezett 2008-ban, tavaly 5 jelzést kaptak az illetékesek. A bejelentések harmada nem parlagfűre, hanem más gyomokra vonatkozott.

– Összességében elmondható, hogy a kerttulajdonosok fegyelme javult a parlagfű-mentesítéssel kapcsolatban. Tavasszal sokan fordultak hozzánk szaktanácsadásért, a gazdák kifejezetten a parlagfű elleni védekezésről kértek információkat.

– A város belterületén gyakorlatilag nincs parlagfű és 40 százalékkal csökkent a gyomok miatt kiszabott büntetések száma is. Idén 25 esetben, összesen 850 ezer forint értékben szabtunk ki bírságot. A lakosság hozzáállása területenként változó, de érezhetően javul a morál, amiben sokat segít a nyilvánosság.


Eső után aszály jött

Az adatok összehasonlításából kiderül, hogy Sopron környékén nincs jelentős változás. A megyében viszont az összes ügyszám a tavalyinak több mint a kétszerese (2007-ben 154 eljárás, 2008-ban 341 eljárás). Ennek oka a szakemberek szerint a csapadékos nyárban keresendő. Aki halogatta a talajmunkákat, könnyen kerülhetett olyan helyzetbe, hogy a tarlón előjött parlagfű miatt a hatóság elmarasztalta.

Olvasóink írták

 • 3. Paragulis 2008. október 23. 07:18
  „Figyelmébe ajánlanám az illetékeseknek a soproni 01112/8.hsz-ingatlant. A másfél-két méteres gazt és elvadult szőlő maradványokat a mai napig nem irtotta ki senki.
  Többszöri bejelentés ellenére sem történik semmi,igaz a kora nyáron egyszer elkezdték ,de az áldatlan helyzet miatt sürgősen abba hagyták.
  A szomszédos területek pedig szívnak,a beköltözött őzek a termést és a virágokat is lekajálják.
  A vadásztársaság meg azt mondja lakott terület és nem lőhetik ki őket.
  Erre is lehetne csomót kötni.”
 • 2. miracle 2008. október 22. 20:47
  „Hát ez jó zavaros.
  Először nem tudja a koma, hol is ellenőrizhet:
  "Csak a külterületeken ellenőrzünk, a településeken ez a jegyző hatásköre...Már nem jegyzői hatáskör a belterületi ellenőrzés, ez esetekben is a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal folytatja le az eljárást"
  Aztán annak ellenére, hogy belterületen nem ellenőriznek, fújja a belterületi statisztikákat: "A város belterületén gyakorlatilag nincs parlagfű és 40 százalékkal csökkent..." stb
  Az meg kifejezetten tetszik, hogy ahol kaszálni nem lehet (?), ott kiszabnak egy pézbüntit, ettől gondolom a parlagfű megsértődik és öngyilkos lesz, szóval megoldva. Igenis le kell kaszáltatni a napraforgójával együtt, mindjárt jobban csipkedné magát a tulaj. Több kár akkor sem érné, így viszont jobban jár van bünti, de van bevétel a napraforgóból is és még kaszálni sem kell.”
 • 1. hehe 2008. október 22. 18:38
  „Miért kell már megint hazudni??????????
  Az, hogy 100-ból kimentek 2-re még nem minden.....

  A szomszéd telket évek óta mi kaszáltatjuk, mert a tulaj véletlenül eladta (bocsánat! 99 évre bérbeadta) a termőföldjét valami osztráknak aki volt szíves elhalálozni.... úgyhogy ha nem akarom, hogy a miénk is tönkremenjen akkor rendbe kell tenni.....

  .... és sok elhanyagolt terület van ám a környéken.....
  .... sopron balfi úti szőlők.....
  csak úgy mondom!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hruby József: Csődközeli helyzet a városházán

Sopron - Csődközeli helyzetbe kerülhet Sopron, és ha nem találnak megoldást a válságra, beállhat a… Tovább olvasom