Kisalföld logö

2018. 09. 25. kedd - Eufrozina, Kende 8°C | 14°C Még több cikk.

Több száz hektáron nem művelik a szőlőt

A Soproni borvidék ezerötszáz hektárjából mintegy három-négyszáz hektárnyi területen teljesen elhagyatottak a szőlőskertek.
Számítások szerint több száz tulajdonos nem tesz eleget földművelési kötelezettségének.

– A szüreti időszakban kiváltképp szembeötlő a Soproni borvidék műveletlen szőlőskertjeinek látványa – fogalmazott dr. Fényes György szőlész szakember. – Az elhanyagolt földeken a gaz az úr, továbbá e kertek gócpontjai a növényi és állati kártevőknek, amelyek meg-megtámadják a kultúrállapotban lévő szőlőket. Ilyen körülmények között a többletvédekezés költsége eléri a hektáronkénti néhány tízezer forintot is. Múmiaszőlőknek hívjuk ezeket a műveletlen részeket, amelyek között akad olyan is, amely felé már egy évtizede nem nézett a tulajdonosa. Sajnos, a mi szőlőnk mellett is vannak elvadult területek, amelyek többsége a kárpótlás során került magánkézbe.

A kárpótlási, a növényvédelmi, a hegyközségi és a földtörvény is foglalkozik az ilyen helyzetek megelőzésével, de a gyakorlatban nem, vagy alig beszélhetünk e kedvezőtlen helyzet megváltoztatásáról.

– A hegyközség a szemle alapján felszólíthatja a tulajdonost a szőlő művelésére, de ez általában nem jár sikerrel – osztja meg idevágó tapasztalatait Molnár Tibor, a Soproni Hegyközségi Tanács elnöke. – Ekkor a földhivatalhoz fordulunk segítségért. Ha a földhivatali eljárás sem vezet eredményre, a jogszabályok szerint nem marad más hátra, mint magánjogi pereskedés a szomszéddal. Az elhanyagolt parcellák tulajdonosai számos esetben az ország más területeiről valók, vagy éppen külföldiek, így nehezen elérhetők. Leginkább ez az oka annak, hogy évek óta nincs kedvező változás a borvidék nem művelt területeivel kapcsolatban. A kárpótlás viszont úgy rendelkezik: ha nem művelik a birtokot, azaz a tulajdonos nem jár el a jó gazda gondosságával, az elhanyagolt föld néhány év után visszaszáll az államra. Tudomásunk szerint azonban sem a Soproni borvidéken, sem másutt az országban ilyenre nem volt példa.

– Valóban, elhanyagolt föld tulajdonjogát  a soproni térségben nem jegyeztek vissza az állam javára – tájékoztatott dr. Kövér Krisztina, a Soproni Földhivatal jogásza. – Adott esetben a termőföldről szóló törvény alapján kéthetes határidővel szólítjuk fel a tulajdonost földműveléssel kapcsolatos kötelezettségeinek teljesítésére. Ha figyelmen kívül hagyják a földhivatal utasítását, földvédelmi bírságot szabunk ki. Idén két alkalommal – négy helyrajzi számot érintően – érkezett jelzés hozzánk. Eljárásunk eredményre vezetett, így nem kellett bírságot kivetnünk, amely az aranykorona-érték ezerszerese, s így a büntetés hektáronként akár a több százezer forintot is elérheti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fontos tudnivalók a szavazásról

Minden magyar állampolgár a tartózkodási helye szerint illetékes választói körzetben névjegyzékbe… Tovább olvasom