Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Több régióközpont is lehetne

Úgy tűnik, soha nem látott marakodás kezdődött a 2007 és 2013 közötti időszakban elérhető központi és uniós forrásokért.
Sopron akár a régió logisztikai központja is lehetne. A GySEV folyamatosan fejleszti szállítási kapacitását és raktárbázisát. Kattintson a képre >>
Úgy tűnik, soha nem látott marakodás kezdődött a 2007 és 2013 közötti időszakban elérhető központi és uniós forrásokért. A színfalak között kemény küzdelem zajlik a nyugat-dunántúli régió megyéi és megyei jogú városai között, hogy végül – ha lesz ilyen egyáltalán – hol legyen a régióközpont.

A térségi központok kérdése újra és újra napirendre kerül, annak ellenére, hogy még csak statisztikai régiók léteznek, a valóságban csak álom a valódi regionalizmus. Erről a kérdésről – legalábbis ami a nyugat-dunántúli régiót illeti – a napokban bontokozott ki vita (Kisalföld, szeptember 27. Százmilliárd forint uniós támogatás a tét). A készülő Országos Területfejlesztési Koncepció szerint ugyanis öt nagyváros, az úgynevezett versenyképességi pólusok – közöttük Győr – 100 milliárd forinthoz juthatnak, pályázatok nélkül, a második Nemzeti Fejlesztési Terv megvalósítása során.

A vita akkor robbant ki, amikor kiderült, a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség nem javasolta Győrt a kiemelt városok közé sorolni. Bár a versenypólusok és a régióközpontok kérdése egymástól akár független is lehet, a régió Vas és Zala megyei megyei jogú városaiban és persze Sopronban is attól félnek, hogy lemaradnak a versenyben. És itt jön képbe a régióközpont kérdése. Akadnak olyan elemzők, akik úgy vélik, a Győr–Szombathely–Zalaegerszeg versenyfutás azt eredményezheti, hogy végül Sopron lehet a befutó. Kérdés persze, hogy a város igényt tart-e erre a szerepkörre.

– Az „egy mindent vigyen" elmélettel nem értünk egyet – jelentette ki Hruby József soproni alpolgármester. – Hogy Győr a kiemelt városok közé kerül-e, majd kiderül, de szerencsésebb lenne, ha a fejlesztési forrásokat arányosan osztanák el, mert félő, hogy Vas és Zala megye lemaradna. Ami a régióközpont kérdését illeti, azt az álláspontot képviseljük – nem megkérdőjelezve Győr jelentőségét –, hogy úgynevezett funkcionális régióközpontok alakuljanak ki. Ez azt jelenti, hogy a három megye összesen öt megyei jogú városa között osszák fel a funkciókat.

Csak példaként említem, hogy Sopron lehetne az oktatási, turisztikai és logisztikai központ, Zalaegerszeg pedig a szívsebészeté, Győr az iparé. A majdan rendelkezésre álló pénzeket is eszerint kellene elosztani, mert felesleges mondjuk Szombathelyen szívcentrumot kialakítani, amikor a szomszédos megyeszékhelyen már működik ilyen.
Hruby József azt sem tartaná tragédiának, ha esetleg Győr lenne a régiós közgyűlés helyszíne, mert – mint mondotta – nem az a fontos, hogy formálisan melyik várost nevezik központnak, hanem hogy biztosított legyen a térség fejlesztése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fél évig feküdt holtan a lakásában

Sopronban a József Attila-lakótelep egyik lakótelepi lakásban már fél éve meghalt az az 58 éves férfi, akiről hosszú ideje mindenki azt hitte, elutazott. Úgy tudjuk, a férfi januárban kereste fel a közös képviselőt, hogy májusig előre kifizesse több havi költségeit. Azt mondta, elutazik, ami valószínű volt, hiszen orvosi vizsgálatra több alkalommal is befeküdt egy-két hétre gyógyintézetekbe. Tovább olvasom