Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 23°C Még több cikk.

Több pénzt kérnek a tulajdonosok

A Pihenőkereszt térségében a kárpótlás során szerzett földterületek tulajdonosai felháborodtak.
Sopronban, a Pihenőkereszt térségében a kárpótlás során szerzett földterületek tulajdonosai felháborodtak: mint mondták, agyagbányászat miatt kisajátították a földterületeket, azonban még egy fillért sem láttak az ezért járó összegből. Ennek nagysága még el sem döntött, mégis, néhány nap múlva birtokba veszi kitermelés céljából a területet a kisajátítást kezdeményező cég. „Hol van itt a magántulajdonjog védelme?" „Amit őseink megszereztek, azt ilyen galád módon elvehetik egyesek?" – teszik föl a kérdést az ingatlantulajdonosok.

A kárpótlás során, a ’90-es évek elején több család is szerzett földterületet, összesen nem egészen egyhektárnyit. Az érintettek képviselői, Weisz Pál és Menyhárt József elmondták: az akkori Magyar Közlönyben az ingatlanokat tehertől mentesnek hirdették meg, mégis a tulajdoni lapon már bányaszolgalmi jog szerepelt.

Menyhárt József
Minden lehetséges fórumon tiltakoztak a fejlemény miatt, ugyanakkor úgy a megyei földhivatal, mint a bíróság is elutasította keresetüket, mondván: a Veszprémi Bányakapitányság – 1981. július 13-án jogerőre emelkedett határozatával – bányatelekként tartja számon az adott területet. Az ügy azonban most „zsebbe vágóvá" vált: a téglagyár kezdeményezésére – agyagbányászatra való hivatkozással – a megyei közigazgatási hivatal a magyar állam javára kisajátításra vonatkozó kérelmet hagyott jóvá. A kft. azonban – amely a magyar államot képviselő Kincstári Vagyoni Igazgatóság egyetértésével vagyonkezelői jogot kapott – jóval kevesebbet akar fizetni nekik, mint azt a tulajdonosok a piaci forgalmi érték alapján jogosnak tartanák.

– Az érdekelt felek nem tudnak megállapodni a szakértő által megállapított kisajátítási összegben. A soproni cég kevesebbet látna jogosnak, az ingatlan tulajdonosai pedig többet igényelnének. Ezért az ügy a megyei bíróságon folytatódik – tudtuk meg dr. Kadler Évától, a megyei közigazgatási hivatal hatósági főosztályvezetőjétől. – Ugyanakkor a kisajátítást kérelmező cég – amely bányászati jogot kap, nem pedig tulajdonjogot – ennek ellenére kitermelés céljából birtokba veheti a szóban forgó területet. Ennek oka, hogy a kisajátítás jogszerűségét immár senki nem kérdőjelezi meg.

Országonként eltérő a joggyakorlat

– Magyarországon a bányatörvény állami monopóliumként kezeli a földfelszín alatti ásványvagyont – tájékoztatott Ivancsics Jenő, a geológiai szolgálat nyugat-magyarországi területi hivatalának vezetője. – Ez annyit jelent, hogy egy adott terület alatti ásványvagyon nem a földtulajdonost, hanem kizárólag az államot illeti meg. Az USA-ban ezzel szemben az ásványvagyon is a földtulajdonosé. Az Európai Unióban nincs egységes álláspont ilyen téren, országonként eltérő a joggyakorlat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tízmiliós tartozás

Az Égáz Rt. felfüggesztette a gázszolgáltatást a Nyugat-Magyarországi Egyetem soproni és mosonmagyaróvári épületeiben. Herczeg László gazdasági főigazgató szerint napokon belül megállapodnak a szolgáltatóval a több tízmilliós tartozás rendezéséről. A gazdasági főigazgató elmondta: nem hanyagságból nem fizették a gázszámlákat, hanem azért, mert likviditási gondjaik vannak. Tovább olvasom