Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Több panasz az orvosokra

Sopron - Az Egészségbiztosítási Felügyelet tapasztalatai szerint egyre több a panasz az orvosokra. A felügyelet ennek ellenére azt tanácsolja, ha valakit sérelem ér, tegyen feljelentést.

– Főként a kórházi ellátással kapcsolatos kifogások érkeznek az Egészségbiztosítási Felügyelethez. A két és fél éves működésünk alatt országosan több mint 13 ezren kerestek meg bennünket, 1539 eljárást indítottunk, 541 esetben szabtunk ki bírságot – mondta el portálunknak Pálinkás Ágnes, a felügyelet kommunikációs szakembere. – A tendencia emelkedő, 2007-ben 190, tavaly 253 volt a bírsággal végződött határozatok száma, idén pedig eddig 98 esetben szabtunk ki bírságot. A megkeresések száma is egyre több, 2007-ben 4831-en, 2008-ban 6045-en, 2009. június 30-ig 2235-en kérték segítségünket. Minden közfinanszírozott (állami) egészségügyi ellátással kapcsolatos panaszt kivizsgálunk. Cél a biztosítottak érdekeinek védelme, az ellátórendszer fejlesztése, valamint a források jogszerű és hatékony felhasználása. Ezért jó, ha a felügyelet tudomására jut minden visszás körülmény – tette hozzá a szakember.


A megyéből idén eddig 18 panasz érkezett a felügyelethez, 10 eljárást indítottak. A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházzal szemben öt esetben,  a soproni Erzsébet-kórházzal szemben  három ügyben, a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház esetében pedig két panasz miatt folyik eljárás. A személyiségi jogokra  egyébként ügyel a hatóság, csak a kórházakat nevezik nevén, a háziorvosok esetében vagy a nevet, vagy a praktizálásuk helyét titok övezi, nehogy rossz hírét keltsék a doktoroknak.

A felügyelet jogsértés esetén felszólíthatja az egészségügyi szolgáltatót a kötelezettsége teljesítésére, pénzbírságot szabhat ki, melynek mértéke legfeljebb 10 millió forint lehet. Végső esetben a finanszírozási szerződés felfüggesztését is kezdeményezhetik. Az Egészségbiztosítási Felügyelet munkatársai a kitűzött célok megvalósítása érdekében kérik, hogy jelentkezzenek azok, akik úgy érzik, nem megfelelő ellátásban részesültek. Panaszaikat jelezhetik az ugyfelszolgalat@ebf.hu e-mail címen vagy a 06-1/237-2222-es telefonszámon.


Elmarasztalták a háziorvost

A megyei ügyek közül kiemelkedik egy abdai eset, melynek kapcsán tavaly indult eljárás egy egészségügyi szolgáltató céggel szemben. A társaságot 1 millió forintra meg is büntették, megállapították ugyanis, hogy az illetékes háziorvos nem megfelelően látott el egy beteget, nem vette komolyan a tüneteit, magára hagyta. A pácienshez később mentőt hívtak, aki már a kórházba érkezéskor a klinikai halál állapotába került, majd elhunyt.

Olvasóink írták

 • 6. Ms.Wolf 2009. augusztus 22. 15:41
  „Aki agybajos, és nem empatikus, vagy nincs végzettsége , az TAKARODJON az egészségügyből!!!!
  Soproni kórházban a leletesek ---- na, inkább nem írok semmit. Nem a legjobb kórház, az 100.”
 • 5. süti68 2009. augusztus 11. 15:31
  „Az utóbbi időben többször is jártam a Soproni korházban a sürgősségi ill fül-orr gégészeten, csak pozítívan nyilatkozhatom a munkájukról!
  Türelmes, odafigyelő és mosolygós ápolokkal és orvosokkal találkoztam.
  Minden elismerésem az övéké. A várakozási időről pedig nem ők tehetnek.
  "Lézermann" gondolom éjjel és hétvégén ön nem dolgozik azért ilyen cinikus!”
 • 4. Lézerman 2009. augusztus 10. 19:48
  „Manapság minden munkahelyen helyt kell állni,nem csak az egészségügyben!!!!!!!!!!
  Aztán lehet hivatkozni a kevés emberre,a gyógyszerre,és a kevés pénzre....

  A kevés pénzről annyit:egy másik fórumon elmondtam az esetemet,amely velem történt meg,mostanában.
  Az adóm 1 százalékát szerettem volna felajánlani egy egészségügyi intézménynek,és kellett volna hozzá egy nyomtatvány amely szükséges a munkaadónak.Felhivtam őkat,és közöltem,hogy mit szeretnék,azt mondták,hogy elküldik e-mailban.Nem érkezett meg.Két nap múlva szintén telefonáltam,és azt igérték,hogy még az nap elküldik.Nos máig nem érkezett meg.Ebből arra következtetetk,hogy nincs szükségük az adományomra.Tudom nem egy nagy összeg,de gondoltam jól jöhet nekik.Oda adtam az Egyháznak,ha beteg leszek,nem gyógyítanak meg de legalábbimádkoznak értem:)))))))))”
 • 3. iq 2009. augusztus 10. 17:38
  „REKLAMÁLNI KÖNNYEB,MINT HELYTÁLNI ÉRTITEK!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 2. oaxacaca 2009. augusztus 10. 15:33
  „Az én olvasatomban ezek a számok azt jelentik, hogy a feljelentések 4 %-a volt jogos.
  Az nem túl nagy szám.Valószínűleg az intézmény fenntartása így felesleges. Szerintem.”
 • 1. FireBellum 2009. augusztus 10. 12:40
  „Talán a csornai betegadat tárolás is meg érne egy misét. Röntgenváróban nyitótan ABC sorrenden tárolják a betegek összes adatát. Születési dátum, anya neve, lakcímmel, TAJ számmal. Bárki mazsolázhat belőle. Talán még a trükkös tolvajok is, orvos látogató, stb.....
  Vannak adatvédelmi törvények? Ezeket ki ellenőrzi? Újszülöttnél hogyhogy két héten belül nyolc cégek ilyen olyan ( bébi táp, biztosítás, pelenka,) ajánlattal megkeresnek? Orvosokkal nincs nagy baj csak kevesen, vannak és sok a beteg, és maszekolniuk kell hogy meg éljenek.
  Talán ott is el kéne küldeni egy-két fejest, vagy kevesebb fizetést adni nekik a különbözetet pedig a pluszt vállalóknak, leosztani.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szennyvízaknaként használják a telkét?

Sopron - A Balfi úti Lakópark Kft. az önkormányzattól vett egy belvárosi telket a múlt évben.… Tovább olvasom