Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Több óra, kevesebb jövedelem?

Az idei tanévben biztosan nem vezet pedagógusok elbocsátásához a szeptembertől kötelezően elrendelhető plusz két óra foglalkozás.
Számos változást hozott az iskolák életében az idei tanévkezdés. Közülük az egyik legfontosabb, hogy az iskolaigazgatók heti plusz két óra foglalkozás – például szakkör, sportkör egyéni foglalkozás, korrepetálás – vezetésére kötelezhetik a pedagógust a kötelezően előírt óraszámon felül. Ezért külön díjazást már nem fizethetnek. A többiért azonban továbbra is pluszpénz jár.

– További változás, hogy eddig hetente összesítették a pedagógusok kötelező óráit és a túlórákat, ez azonban szeptember elsejét követően kéthavonta történik – mondta Palotai György, a polgármesteri hivatal intézményfelügyeleti irodájának vezetője. Látszatra talán nem tűnik fontosnak, de előfordulhat olyan eset, amikor a heti összesítésben kijön a kötelező óraszám és még túlóra is adminisztrálásra kerül, de nem biztos, hogy ugyanez lesz a helyzet nyolc hét után.

– Jelenleg az óvodákban 32, az alsó tagozatban 21, a felső tagozatban és a középiskolákban 20 óra a kötelező. Hogy ezek a változások esetleg mennyi jövedelemkiesést jelentenek a pedagógusoknak, az csak később derül ki, mert eddig is számtalan olyan pluszfeladatot láttak el, amiért nem kaptak túlóradíjat. A következő tanévtől azonban két órával mindenkinek megemelkedik a kötelező tanórája, és a jelenleg elrendelhető két túlóra is kötelező feladat lesz, tehát egy tanár minimum négy órával többet fog tanítással, tanórán kívüli foglalkozással eltölteni a rendes munkaidejéből, ugyanannyi alapfizetésért.

Elképzelhető az is, hogy tantárgyanként eltérő lesz a kötelező óraszám, hasonlóan, mint például Ausztriában. A szomszédban nem ugyanannyi a kötelező óraszáma a német nyelv tanárának és mondjuk a testnevelő tanárnak, mert eltérő időt vesz igénybe az órákra való felkészülésük, illetve a tantárgy jellegéből adódó „utómunka", például a dolgozatjavítás.

Az iskolafenntartók nyilván a fentiek szellemében változtatnak a finanszírozáson. Palotai György szerint a következő önkormányzati ülésen szerepel ez a téma, de úgy látja, idén – emiatt – semmi esetre sem lesz szükség pedagógusok elbocsátására.

– A mi iskolánkban nem okoz különösebb problémát a két kötelezően elrendelhető ingyenes túlóra – jelentette ki Hegyi Ferenc, a Vas- és Villamosipari Szakképző iskola és Gimnázium igazgatója.

– Pedagógusaink többsége eddig is nyújtott túlórán kívüli „szolgáltatást" diákjainknak. A számítástechnika-tanár például hetente több órát is eltöltött úgy tanítványaival, hogy nem számolta el túlóraként. Ezekből kettőt most adminisztrálunk. Vagy említhetem az osztályfőnököket, akik eddig is sokat foglalkoztak – órákon kívül – diákjaik egyéni problémáival. Az önkormányzattól az intézmények költségvetésükben kaptak egy bizonyos összeget a túlórákra, ismereteim szerint ezt tervezik csökkenteni ötven százalékkal.

Hogy valójában mennyivel csökken a pedagógusok jövedelme, az csak a decemberi fizetéskor derül ki. Előfordulhat, hogy az eddig elszámolható túlórák – a szeptembertől kötelezően elrendelteken kívül – „elolvadnak" a nyolc hét alatt, s csak az alapfizetés marad.

Óraszámemelés Ausztriában is?

A pedagógusok kötelező óraszámának esetleges növelése Ausztriában is napirenden van – tudtuk meg Walter Schwabtól, a burgenlandi közalkalmazottak szakszervezetének munkatársától, aki a pedagógusszekciót vezeti. Szomszédunkban az általános iskolai tanárok kötelező óraszáma jelenleg 22, a középiskolai tanároké pedig 21.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hibák ismét vannak, felelős nincs

Kerül, amibe kerül, a Magyar Közút Kht. saját költségén javíttatja ki a a 85-ös számú főút Pereszteg–Fertőszentmiklós közötti szakaszát. A tervek szerint még ebben az évben, amint lehűl a hőmérséklet, újra munkagépek jelennek meg az úton, és pótolják a jelenleg hiányzó útfelületet. A garanciális útjavítás hibáit kell tehát kijavítani. Egy év alatt másodszor Tovább olvasom