Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Több nézőt szeretnének

"A megszorító intézkedések a színészeket is érintik, gázsi- vagy fizetésemelésre például nem is számíthatnak".
– A megszorító intézkedések a színészeket is érintik, gázsi- vagy fizetésemelésre például nem is számíthatnak – nyilatkozta lapunknak az évadnyitóval kapcsolatban Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezető igazgatója.


– Művészeti munkára a tavalyi évad 150 milliójával szemben idén 125 millió forint áll rendelkezésre – folytatta Nyerges Ferenc. – Igaz, a 150 millióban a Kisszínház produkciói is benne voltak, míg az idei szezonban kész kamara-előadásokat veszünk. Ezek költségei más rubrikába kerülnek. Volumenében tehát nem igazán jelentős, alig hétmillió forint a változás. Ugyancsak kedvezőtlenül hat a kht.-ra az energiaárak emelése, hiszen megnövekednek dologi költségeink. A fedezetet másutt kell megtalálnunk, mint a megbízási díjak csökkentésében: a velünk szerződésben állók az új szezonban is időre meg fogják kapni járandóságukat. A dologi kiadásokat viszont mintegy húsz százalékkal kell megkurtítanunk. Elsősorban a díszlet- és a jelmezköltségeknél csökkenthetjük a kiadásokat, továbbá szigorú energiatakarékoskodást is bevezetünk.

Nagy tervek csak jövőre

– Sürgős feladatunk, hogy a nézőszámot és a színház bevételeit emeljük – folytatta az ügyvezető igazgató. – Egy év múlva, a 2007/2008-as évadra már 25 százalékkal több előadást és 50 százalékos bérletbevétel-növekedést tervezünk, miközben dupla annyi szóló jegyeladást szeretnénk megvalósítani, mint tavaly. Az ehhez szükséges elképzelések stratégiai egységgé történő kidolgozása folyamatban van. Ezen túlmenően nagy reményeket fűzünk a színtársulat letelepítéséhez is, az eddigi budapesti bérleti, titkársági és utazási költségek több millió forintját takarítva meg ezzel. A letelepítés esetünkben nem állandó soproni lakcímet, hanem a próbafolyamatok négy-öt hetes időtartama alatti soproni jelenlétet jelent. Erre a 2007/2008-as szezontól kerül sor, mivel a társulat idei szerződései ezt még nem teszik lehetővé.

Nincs elkényeztetve a kultúra

– Hogy milyen érzés megszorítások mellett színidirektornak lenni? Nos, a kultúra soha nem volt elkényeztetve – mondta érdeklődésünkre Szilágyi Tibor, a színtársulat igazgatója. – Úgy gondolom, hogy megfelelő takarékoskodás mellett – amely nem mehet a művészi munka színvonalának a rovására – teljesíteni tudjuk azt, amit közösen elvállaltunk a jövő évadra. S hogy nem lesz gázsiemelés? A kultúra területén már hozzászoktunk ahhoz, hogy nem a bankszféra pénzei forognak, miként ahhoz is, hogy lényeges gázsiemelés vagy -változás az elmúlt években sem történt. Már azzal is elégedettek lehetünk, ha legalább szinten tarthatjuk a munkabéreket.

– A soproni „letelepedéssel" kapcsolatban egyelőre nem tudok nyilatkozni, az viszont igaz, hogy ez a lehetőség első hallásra meglehetősen riasztó azok számára, akiknek lakásuk és családjuk van a fővárosban. Két háztartást ugyanis nehéz eltartani – mondta Incze József, a soproni színtársulat egyik alapító tagja, aki a második legtöbb szavazatot kapta az örökös tagság szavazáson. – Pesten is akadnak munkák, megbízások, a négy-öt hetes állandó soproni jelenlétek ilyen vonatkozásban kiesést jelentenének. A döntésig még van egy évünk, ugyanakkor szó sincs arról, hogy cserben akarnám hagyni a soproni színházat...

Hasonlóképpen vélekedett a fővárosban élő Varga Szilvia is, aki egy nyolcéves kislány édesanyja, s férje is egy pesti színháznál dolgozik. – A próbafolyamatok négy-öt hetes soproni „letelepedésének" kérdését még át kell gondolnunk. Azt hiszem, a 2007/2008-as szezonban három darabot már egészen biztosan nem fogok elvállalni, mint tettem ezt eddig...

Az első darab szeptemberben

A soproni színtársulathoz négy fiatal tehetséges színművésznő szerződött, Kisfalusi Tímea, Kovács Patrícia, Magyar Tímea és Mihály Dóra. A Petőfi Színház új évadjának első premierjét – Ray Cooney Páratlan páros című vígjátékát – szeptember 22-én láthatják a színházrajongók. A rendező Szilágyi Tibor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlykorlátozás, de meddig?

Zúgolódnak a soproni és a Sopron környéki fuvarosok. Nehezményezik, hogy a 20 tonna összsúly feletti kamionok csak Kópházánál léphetik át a határt. Ez sok időkieséssel és pluszköltséggel jár. Azok, akik teherfuvarozásból élnek, tudják: Sopronnál csak a 20 tonna összsúly alatti járművel léphetik át a határt. Így van ez már hosszú évek óta. Igen ám, de a költségeik egyre nőnek. Tovább olvasom