Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Több mint hússzal ment a sűrített levegővel működő jármű

Sopron–Eger - Ezüstérmet és különdíjat nyertek sűrített levegővel működő járművükért Szíjártó Tamás, Reisz Lajos és Nagy Gábor, az NYME negyedéves faipari mérnökhallgatói Egerben. A négykerekűt szerdán 1 órakor mutatják be az egyetemi főépület mögötti parkolóban.
Ezüstérmesek: Sűrített levegővel működő járművet építettek a soproni egyetemisták

A Bosch Rexroth cég pályázatot írt ki sűrített levegővel hajtott jármű tervezésére és kivitelezésére. A Nyugat-magyarországi Egyetem három technológus szakirányú faipari mérnök hallgatója – felkészítő tanárukkal, Tatai Sándorral – azonnal munkához látott.

Megépítették az alkotók családneveiből összerakott „SziReNa TS" nevű járművet, amelyet az egyetemisták csak TomCatnek becéznek.
– A sűrített levegővel hajtott járgányunk – az egységes 14 literes palackkal – három és fél kilométert tett meg. A legjobb jármű eredménye elérte a hét kilométert – kezdte sikertörténetüket Szíjártó Tamás, aki a versenyen vezette a SziReNát.

– A gyorsasági pályán a 280 métert 59 másodperc alatt teljesítettük. A kocsi legnagyobb sebessége megközelítette a 22 kilométer per órát, a győztes debrecenieké 25 kilométer per óra volt. Ők két bicikliből alakították ki a járművet.

A műhelyben: A Szíjártó Tamás (a kocsiban), Reisz Lajos és Nagy Gábor alkotta jármű országos versenyen szerzett ezüstérmet.
A műhelyben: A Szíjártó Tamás (a kocsiban), Reisz Lajos és Nagy Gábor alkotta jármű országos versenyen szerzett ezüstérmet.

– A szállítással együtt közel kétszázezer forintba került a SziReNa TS, de semmi pénzért nem válnánk meg tőle – vette át a szót Nagy Gábor. – A fémvázon 2 hónapig dolgoztunk. Az erősített falú csőből hajtogatott váza egy gokartot idéz. A kormányzás egy Trabantból vett kormányművel történik. A kialakításnál annak az alapkövetelménynek kellett megfelelni, hogy meg tudjon fordulni egy 5 méter sugarú körön a versenypályán. Összetett versenyben szereztük meg az ezüstérmet. Az oklevél, a kupa és a pénzjutalom mellett Bosch barkácsgépeket is kaptunk.

A bajnokságra 10 műszaki felsőoktatási intézmény 18 csapata nevezett be. A soproniak azon kevesek közé tartoztak, akik nem gépészmérnök vagy mechatronika szakon tanulnak.

– A mechatronikai képzést még csak tervezik az NYME-n, de az általunk megépített gépjárművel szerettük volna megmutatni a többi pályázónak, hogy az automatizálás, a mechatronika már így is magas szinten áll a soproni faipari karon – mondta Reisz Lajos.

– Az egyetemi hallgatók innovációs készségét, továbbá a mérnöki tudományokban az elméleti és gyakorlati jártasságot tesztelő országos megmérettetésen a tizennyolc járműből kettőbe nem lehetett életet lehelni a versenynapon, így végül tizenhat sűrített levegővel hajtott kocsi közül nyertük el a második legjobbnak járó serleget és az Oktatási és Kulturális Minisztérium különdíját. Jövőre ismét indulunk a versenyen.

Bemutatót tartanak szerdán
Az országos versenyen ezüstérmet szerzett SziReNa TS-t május 28-án, szerdán 13 órakor mutatják be a nagyközönségnek az egyetem főépülete mögötti parkolóban. A járművet az érdeklődők május 30-tól június 1-jéig a Pannon Design kiállításon is megtekinthetik az MKB-arénában.


Olvasóink írták

  • 2. ÉVA az Ádám mellé! 2008. május 23. 10:58
    „Hát igen, ha így folytatódik akkor Magyarország leghet az autógyártás nagyipara az egész földön. Ja, hogy hány évszázad múlva azt nem lehet tudni. de nem is az a lényeg, hanem az ezüst és az arany érmék osztogatása, vagy is a részvétel a versenybe!”
  • 1. BALOGH ÁDÁM 2008. május 22. 19:24
    „CSAK GRATULÁLNI TUDOK EHHEZ A TELJESÍTMÉNYHEZ!SOK SIKERT JÖVŐRE IS,DE MÁR AZ ARANYHOZ!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ízes kiruccanás a határ osztrák oldalára

Burgenland - Nemcsak Sopron híres a jó borokról, a szomszédos Burgenlandban is kiváló nedűkre bukkan… Tovább olvasom