Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Több mint hatezer gyerekkel, közel hétszáz pedagógussal indul a tanév

Megérkeztek a tankönyvek, kinevezték az igazgatókat, felújították és kitakarították az osztálytermeket. Tvordy Beáta, a soproni tankerület igazgatója szerint felkészülten várják a becsengetést. Harminckét iskolában 6274 diák kezdi meg a tanévet.

A soproni az ország egyik legnagyobb vidéki tankerülete. Tvordy Beátaigazgató harminckét oktatási intézményt felügyel, koordinálja a munkát. A törvény változása csak az egyik oka az elmúlt hónapok mozgalmasságának.

– Nyolc iskolában kellett az igazgatói helyekre pályázni, hatban tudtunk eredményt hirdetni. Hegykőn, Zsirán, Peresztegen, Fertőszentmiklóson és Lövőn a korábbi vezetők folytatják a munkát, Sopronkövesden viszont új igazgató kerül a tantestület élére.

Egyházasfaluban a helyettest bíztuk meg, Fertőrákoson szintén megbízottként a korábbi igazgató vezeti az intézményt. A kinevezéseket egyébként mi csak koordináljuk, a döntés a miniszteré – mondta el a soproni tankerület igazgatója, aki szerint felkészültek a köznevelési törvény változásaira, meglepetés már nem érheti őket a parlamenti döntés miatt.

Tvordy Beáta tankerületi igazgató
Tvordy Beáta tankerületi igazgató


– Mindent előkészítettünk, már csak olyan részdöntésekre várunk, mint például hány igazgatóhelyettes legyen az egyes intézményekben.
Elkészültek a tantárgyfelosztások, mindenhová megérkeztek a tankönyvek.

A legtöbb iskolában a tanév első napján kapják meg a diákok a köteteket, de néhány intézmény már túl van a kiosztásukon is. Aki esetleg nem kapta meg a tankönyv áráról a csekket, az se idegeskedjen: az iskolákban beszerezhetők a „pótutalványok", bár a soproni tankerületben e téren kevés volt a panasz.

– Az igazgatók és munkatársaik megtanultak együttműködni velünk, ez az elmúlt hónapok legfontosabb pozitív üzenete – sommáz Tvordy Beáta. Nem volt azért egyszerű az átállás: az önkormányzatiból államivá váló iskolák igazgatóinak sok új feladatot adtak az elmúlt hónapok.

Újdonság lesz ebben a tanévben, hogy a tanulók számára délután négyig tart az iskola. A szülő persze kikérheti a gyerekét, tehát nem lesz ebből gond, vélekedik a szakember. A napközis pedagógusok most tanítói státusba kerülnek, s lesznek órák, amikor két szakember is foglalkozik a gyerekekkel.

Ez különösen jó hatással lesz a felzárkóztatást igénylő tanulók esetében. Szeptembertől nem dolgozhatnak nyugdíjasok, de Tvordy Beáta szerint mindenhol megoldották a létszámgondokat. A soproni tankerület kitakarított, rendbe tett 32 oktatási intézményében a jövő héten 6274 diáknak csöngetnek be.

Nehéz helyzetek

A tankerület pedagógusstátusainak száma 674, de vannak még problémás helyek. A Fenyő téri iskolában például augusztusban több német szakos pedagógus is elbúcsúzott, hirtelen kellett őket pótolni. A magas gyereklétszám miatt a Fenyő tériek egyik első osztálya a Lippai-szakképző épületében kialakított osztályban kezdi meg az iskoláséletet. A Petőfiben pedig a tervek szerint megkezdődik az épület régóta húzódó felújítása, emiatt négy osztály a középiskolai kollégiumban fog tanulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pogányok a soproni utcákon

Megérkeztek az egyetemre az elsőéves, új hallgatók, a pogányok. Nehéz, de vidám napokat élnek most… Tovább olvasom