Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Több mint 3 milliárdos kórházfejlesztés Sopronban - Új épülettömböt építenek - látványképek

A közeljövőben megindulhat a Soproni Erzsébet Oktató Kórház jelentős fejlesztése, a pályázati forrásból egy új épülettömböt alakítanak ki.


A közeljövőben megindulhat a Soproni Erzsébet Oktató Kórház 3,1 milliárd forintos fejlesztése. Az erről szóló pályázat támogatási szerződését a soproni önkormányzat és a közreműködő szervezet képviselői aláírták.

Minderről kedden tartott sajtótájékoztatót Simon István, a területért felelős alpolgármester, Fodor Tamás polgármester és Abdai Géza alpolgármester.

Lépést tartani az orvostudománnyal, technikával

Mint megtudtuk, a kórház fejlesztéséhez az önkormányzat mintegy 350 millió forintos önrésszel járul hozzá, a projekt 2012 végére fejeződhet be. Simon István kiemelte, köszönet jár Sopron adófizető polgárainak, hiszen a fejlesztése rendelkezésre álló összeghez az ő adóforintjaikra is szükség volt.

˝A legfontosabb célra, az egészségre fordíthatjuk a pénzt. Nagy eredmény ez, amely nagy fejlődést hoz a városnak, olyan fejlődést, ami az egészségügyi ellátó rendszer működésének hatékonyságát, működési színvonalát emeli˝ – fogalmazott Simon István, majd elmondta:

˝Sopronban magas színvonalú az egészségügyi dolgozók szakmai tudása és a hozzáállása, valamint az emberek egészségkultúrája. Az épületek, műszerek, berendezések tekintetében is jól áll a város, de az orvostudomány egyre halad előre, elavulnak a műszerek. A mostani jelentős fejlesztés azt a célt is szolgálja, hogy lépést tartsunk a tudománnyal és a technikával.˝

Új épülettömböt alakítanak ki

A pályázati forrásból egy új épülettömböt alakítanak ki, egy meglévő krónikus belgyógyászati pavilon helyén. Ezt a meglévő épületekkel összekapcsolják, így a betegek, személyzet, rokonság a kórházon belül mozoghat, függetlenül a külső körülményektől.

Az új tömb első emeletére költözik át a neurológia–stroke (44 ágy), és a gasztroenterológia (44 ágy) osztály. A neurológia és stroke osztály ma IX. tömbben helyezkedik el, távol a Központi Műtéti Diagnosztikai tömbtől, amelyben a sürgősségi ellátás és a radiológiai diagnosztika (MSCT, MRI) található.

Előcsarnok nézete
Előcsarnok nézete

A betegellátás megkönnyítése érdekében kívánatos ezt a stratégiailag fontos szakmát a központi tömb közelébe telepíteni, s azzal a zárt kapcsolatot megteremteni. Ide kerülnek az érintett szakrendelések is.

Az aktív tömb megteremtése érdekén a jelenlegi I. tömbben elhelyezkedő gasztroenterológiát áthelyezik az új épületbe. Így a krónikus ellátást egy épületegységben sikerül elhelyezni, elkülönítve az aktív ellátástól.


Az egységes radiológiai diagnosztika megteremtése érdekében az izotópdiagnosztikát a központi műtéti-diagnosztikai tömb mellé épülő új épületegységbe telepítik. A klinikai járó- és fekvőbeteg ellátásban számos problémával küszködik az intézmény. Ezért az új épületbe kerülhet a Szülészet-nőgyógyászati, és az onkológiai járó-beteg ellátás is.

A radiológia betegváró nézete emeleti folyosóról
A radiológia betegváró nézete emeleti folyosóról

Ugyanakkor a II. és IV. tömb jól összeköthető az újonnan megépült blokkal, amely így a központi épülettel is kommunikálna. Az aktív ellátást nyújtó pavilonok egy egységes tömbbe szerveződnek, közöttük zárt terű folyosói kapcsolat alakulna ki. Emellett a beteg-utak racionalizálása érdekében a betegirányítási rendszer központosítására és a menedzsmentet támogató információ rendszer megújítására is sor kerül.

˝Soha vissza nem térő alkalom lehívni azokat a pályázati pénzeket, amikből a város fejlődhet˝

- Nemcsak a kórház, a város is fejlődik. A mostani, jelentős fejlesztés illeszkedik az eddigi koncepcióba - fogalmazott Fodor Tamás polgármester, aki ennek bizonyítékaként felsorolta az utóbbi időszak ˝milliárd feletti˝ beruházásait, amelyek kivitelezése jelenleg is folyamatban van.

Így a belváros rehabilitációját, az autóbuszközlekedés fejlesztését, a Kőszegi úti aluljáró, a TISZK, a Fertőrákosi Barlangszínház projekteket is.

Végezetül Abdai Géza alpolgármester elmondta, a soproniak bizalmából második ciklusában jár a Fidesz-KDNP-s városvezetés, s ez az időszak nagy felelősséget jelent.

˝Az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében 2007 és 2013 között uniós és hazai forrásokból 8 ezer milliárd forint támogatás érthető el. Soha vissza nem térő alkalom lehívni azokat a pályázati pénzeket, amikből a város fejlődhet˝ - fogalmazott az alpolgármester.

Olvasóink írták

 • 16. ÁrtatlanBárányka 2011. május 14. 23:47
  „A Tűztoronnyal nekem az a gáz, hogy nem az enyém a toronydaru.
  Hovatovább két hete áll már ott, de még semmit nem dolgozott, csak a szél lengeti...”
 • 15. soproni 2011. május 13. 19:46
  „11okos_jóska.Találó a név,mert valóban értelmes elmére vall :) Nincs olyan soproni,aki ne venne igénybe kórházi kezelést,vizsgálatot stb...,ezért örülnünk kellene,hogy ezt egy modern,színvonalas helyen tehetjük a közeljövőben.”
 • 14. ujidok 2011. május 12. 21:22
  „Kormány szabályozni akarja a hitel felvételeket.
  Ha ezt megteszi, akkor Sopron sem tudja majd előteremteni...

  Fejlesztés, a jövő felélése mellett, és a város eladósítása mellett.
  Ez mindenhol jellemző volt, és ez hatalmas gondokat okoz már.”
 • 13. hozsuzs 2011. május 12. 18:34
  „Örülni kellene minden fejlesztésnek és nem károgni mindenen! Kedves soproniaknak, fogalmuk nincs, hogy milyen szerencsések, hogy egy ilyen kórházban kezeltethetik magukat! Persze a jót könnyű megszokni, és aztán természetesnek venni, de országos szinten egy nagyon jó színvonalú kórház a soproni. Infrastrukturálisan mindenképpen, de szerintem az orvosok is jók. Mindig vannak persze ellenpéldák, de nem ez a jellemző. Érdemes lenne - de nem kívánom senkinek - körülnézni pl. néhány fővárosi kórházban, ahol talán a 70-es évek óta nem fejlesztettek semmit, lepukkant mellékhelyiségek, igénytelen, zsúfolt, kopott kiszolgáló helyiségek, a vizsgálóban, ahol potyog a csempe, egyszerre 3-4 beteget vizsgálnak és csak egy függöny választja el őket, kopott festésű vaságyak a nyolcágyas kórteremben stb. ...pedig most egy sebészeti klinikáról beszéltem. Vagy az a labor, ahol végignézik az összes várakozó, ahogy megszúrják az embert, de az a tüdőszűrő sem kutya, ahol 6-7 idegen nőnek levetkőzve kell egy kis váróban zsúfolódni a vizsgálatra várva...és ez csak néhány példa, amiket Pesten tapasztaltam. 13 évet dolgoztam a kórházban, és mint beteg is megfordultam ott többször, sőt kislányom is ott született de soha nem volt okom panaszra - pedig tőlem pénzt senki nem kapott - és ezért állok értetlenül ennyi rosszindulat láttán. Most, hogy Pestre sodort az élet, ha orvoshoz kell mennem, összeszorul a gyomrom, és rettegek, hogy ismét milyen embertelen körülmények közé kell mennem és visszasírom, felemlegetem a soproni kórházat”
 • 12. kumpala 2011. május 12. 12:50
  „Pont ma olvastam, hogy az ehhez hasonló projektekhez szükséges önrész előteremtése általában hitelből történik, és ez is az egyik fő oka az önkormányzatok súlyos eladósodásának. Szóval azért ez sincs ingyen, bár a támogatási összegek vonzók.”
 • 11. okos_jóska 2011. május 12. 02:22
  „5. gmentes:
  Az indulatosságának biztos oka van, úgy tűnik, személyesen vagy családtag révén érintett az egészségügyben. De amiket a témához hozzáfűzött, azoknak a legtöbbje szerintem inkább vagdalkozás.
  (Számítsuk le a vicces mondatokat, pl. ,,Az egészségügy nem azért szar mert rossz a nővér vagy az orvos, hanem fordítva". Amit ,,fordítva" valójában úgy kell értelmezni, hogy azért sz*r az egészségügy, mert jó a nővér vagy az orvos) :)).
  Szóval a cikkből elég világosan kiderül, hogy uniós pénzből lesz a bővítés, amit pályázattal lehetett megszerezni, nyilván valami önrészel, vagyis inkább örülni kéne annak, hogy sikerült és nem károgni.
  Az építkezésnek meg ilyen összefüggésben a világon semmi köze sincs az egészségügyi dolgozók elvándorlásához.
  Az meg aztán tényleg nettó rosszindulatú hülyeség, hogy ez a fejlesztés ,,pártkasszába kidobott pénz".
  Nem értem, hogy miért lenne kihasználatlan a bővítés... - az új funkciók és a betegellátást javító változások részletesen le vannak írva a cikkben.
  Azt meg végképp nem értem, hogy mi a baja ,,a többi projekttel", például a Kőszegi úti aluljáróval vagy a Várkerület rekonstrukciójával, amiknek a szükségességét szinte senki nem kérdőjelezi meg.
  De arra is kíváncsi lennék, hogy azt mire alapozza, hogy a tűztorony rekonstrukciója túlméretezett. Ért hozzá, vagy csak kekeckedik? Ismeri a műszaki tartalmat? A mindenképpen elvégzendő statikai munkákat? A költségvetést? Hogy mi mennyibe kerül? Ha ennyire okosjóska, akkor ugyan már, ossza meg velünk itt a fórumon az ismereteit.
  Az a baj, hogy a projektek sikerességéhez fűzött rosszkívánságával és a welnesszezésével ugyanolyanná válik, mint azok a fenyegetőző és követelőző kekec macskajancsik, akiknek a magatartását a kórházban olyan indulatosan kifogásolja.”
 • 10. jasmin09 2011. május 11. 22:27
  „Jó lenne, a szülészet és a koraszülött részleg végre egy épületbe, hovatovább egy emeltre kerülne!!!!!!!!!!”
 • 9. józanparaszt 2011. május 11. 13:46
  „háát nemtuom...Elörebocsájtom, hála az égnek eddig nem sokat kellett a kórházban lennem, de amikor ott voltam eddig mindenhol normálisan bántak az emberekkel, tisztelet, aki ezért az éhbérért ott dolgozik. Mondom nincs igazán összehasonlítási alapom külföldi vagy magánkórházakkal...”
 • 8. Nanu 2011. május 11. 13:08
  „FZ de itt legalább fejlődik nem mint győrbe ami egyre hányadékabb”
 • 7. poháralátét 2011. május 11. 09:27
  „gmentes: karácsonykor szinte kiürül a kórház, mindenkit hazaküldenek akit csak lehet
  a kőszegi úti aluljáró már hetek óta ugyanúgy áll, széttúrtak mindent a majdani körforgalom helyén és most gazosodik”
 • 6. gmentes 2011. május 10. 23:23
  „Kedves panaszkodók:
  Az egészségügy nem wellnes szálloda. Akinek nem tetszik elmehet magánklinikára ott majd kinyalják a seggét. Aki panaszkodik előbb azt nézze meg, hogy mennyit fizetett be a TB kasszába, és majd utána sírjon. Tesség elmenni és kipróbálni, hogy milyen a mai magyar egészségügyben dolgozni. Aki egy hétnél tovább bírja az pofázhat. Az egészségügy nem azért szar mert rossz a nővér vagy az orvos, hanem fordítva. A sok tudatlannak meg csak elárulom, hogy pl. karácsonykor az a sok szerető rokon az idős szüleit vagy nagyszüleit inkább bedugja a kórházba csak neki ne kelljen rá vigyázni. És ami a legszebb ezek után még nekik áll feljebb és perrel fenyegetőznek ha nem 5*-os szinten szolgálják ki őket! És lehetne még csodákat mesélni!
  Erről ennyit!”
 • 5. gmentes 2011. május 10. 23:10
  „Na megint egy okos beruházás, de minek. A jelenlegi állapotot sem tudják fenntartani. Lassan nem lesznek dolgozók akik a betegeket ellátják. Akkor meg minek az új szárny. Pártkasszába kidobott pénz. Az orvosok inkább elmennek, minthogy behódoljanak ennek a sok hülye mai politikusnak.
  Kisértetiessen hasonlít ez a projekt is az egyetemi építkezésekhez. Csak sorra építik a különböző épületeket. Totálisan kihasználatlanok lesznek, nem is beszélve a fenntartásukról. A szinvonal meg csak csökken és csökken. Kiváncsi lennék, hogy a hallgatók manapság milyen 21. századi ismereteket sajátíthatnak el. Mert az én időmben (kb. 7-8 évvel ezelőtt) még a múlt századi technikát tanították sok tantárgyból. A fejben programozásról már nem is beszélek.
  Amúgy is furcsa számomra, hogy az Unió és az IMF is azt akarja, na meg okos politikusaink is, hogy csökkentsük az állami kiadásokat, akkor mi a jó fenének építünk állami fenntartású épületeket?????????? :) Ezt én nem értem.
  A többi projektet már meg sem kellene említeni: Vándor Sándor utca, Bánfalvi utca, Kőszegi úti aluljáró (bár nem igazán járok arra, lehet, hogy már gőzerővel dolgoznak), túlméretezett tűztorony rekonstrukció (igaz, hogy ráfér, de szerintem nem mindegy, hogy mennyiért), Várkerület rekonstrukció stb.
  REMÉLEM NEM A MÉLYGARÁZS SORSÁRA JUTNAK!!!!!!!!!!!!!”
 • 4. FZ 2011. május 10. 17:42
  „˝Sopronban magas színvonalú az egészségügyi dolgozók szakmai tudása és a hozzáállása"
  Győrben sokkal jobb. Csak panaszkodni tudok a soproni orvosokra.”
 • 3. loner 2011. május 10. 17:38
  „zsuzsa63 nak teljesen igaza van, de nem csak a röntgen osztályon, hanem a cardilológiaán is. Leálltlják a beteget a földszinti rendelók elé, aztán fél délelótt ott ülnek, némelyik egy szál pizsamában és fázik, de nincs aki rájuk nézzen. A rendelésen lévő aszisztens meg néha olyan hangon szól vissza, hogy sértő egy idős beteg embernek. A röntgenen meg egyenesen megalázó ahogy sorba állnal az ágyak, vagy a tolószékek a folyosón, benne a sokszor magatehetetlen, sokszor idős betegekkel. Ez addig nem tünik fel seenkinek mig egy hozzátartozója nem kerül ilyen helyzetbe. Én sajnos megéltem, ezt ott találtam meg az édesapámat. Borzasztó!!!!
  A fejlesztések meg ha másért nem presztizs okokból is kellenek mert akkor megint ki lehet egyet pipálni.
  Racionálisan persze biztos nem vizsgálták meg. Talán előbb orvosokra lenne szükség, azt már nem is irom hogy JÓ orvosokra. Hiába van kacsalábon forgó csoda korházunk ha nincs hozzáé személyzet. Ezen kéne elgondolkodni előbb!!!!”
 • 2. zsuzsa63 2011. május 10. 17:05
  „Most a röntgenre, MRI stb. vizsgálatokra az osztályokról letolják a betegeket, a vizsgálatokig és a visszaszállitásig ott fekszenek magányosan, kiszolgáltatottan a -főleg idős- emberek Belebámulnak az arcukba, nincs aki hozzájuk szóljon, esetleg vizet adjon nekik. Én tiszta szivemből sajnállom, aki ilyen körülmények között ott fekszik Nagyon megalázó helyzetben vannak. Ezen kellene mielőbb segiteni. üdvözlettel”
 • 1. ujidok 2011. május 10. 16:43
  „Amikor senki sem tudja, hogyan kör vonalazódik tovább az EÜ reform, hogyan lehetséges, hogy új tömböt építenek?
  Egyenlőre azt sem lehet tudni, hogy az állam, állami kézbe veszi a kórházakat vagy sem.
  Azt sem lehet tudni, hogy az ágyak számát egyes kórházakban növeli vagy sem?

  Na és persze bízzunk benne, hogy nem úgy lesz, mint a Petőházi cukorgyár, hogy az utolsó években is fejlesztettek, ma pedig már az üres terület gazosodik...
  Reméljük, a kórház sem él majd át leépítéseket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Miss Saigon Sopronban - Már a teltházhoz közelít az egyik előadás

Az eladott belépőjegyek számát tekintve az augusztusi megaprodukciót már most siker övezi. A Miss… Tovább olvasom