Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Több milliárdból korszerűsíti útátjáróit a GYSEV Zrt.

Sopron - A GYSEV Zrt. több milliárd forintos költséggel modernizálja a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vonalán a vasúti pályát keresztező útátjárókat. 2010-re valamennyit fénysorompóval látják el.
A napokban történt szerencsés kimenetelű kópházi vonat–kisteherautó baleset ismét felhívta a figyelmet arra, hogy a gépjárművezetők nem minden esetben tartják be a KRESZ-szabályokat a vasút–közút kereszteződésekben, vagy esetenként figyelmetlenül hajtanak be.

Minden ilyen útátjárónál a járművezetőknek meg kell győződniük a biztonságos átkelés lehetőségéről. A KRESZ-nek megfelelően erre már az útátjárók előtt táblák hívják fel a sofőrök figyelmét akkor is, ha a kereszteződés lámpával és sorompóval biztosított. Az említett kópházi vasúti kereszteződést is három, egyenlő távolságra kihelyezett, veszélyt – és távolságot – jelző tábla, az útátjáró előtt „vasúti átjáró kezdete" tábla, továbbá stoptábla védte.

Információink szerint mégsem az ilyen helyeken történik a legtöbb vonat–jármű ütközés. A GYSEV vonalain 2006-ban négy, 2007-ben nyolc ilyen jellegű balesetnél kellett helyszínelni, az esetek száz százaléka működő fénysorompóval biztosított kereszteződésnél következett be. A karambol oka minden esetben a KRESZ-szabályok megszegése volt.

A jövő a fénysorompóké, ezért – valamint a nagyobb pályasebesség miatt – a GYSEV Zrt. több milliárd forintos költséggel korszerűsíti a Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vonalon a vasúti pályát keresztező útátjárókat. (Jelenleg a vasúttársaság 158 útátjárójának 68 százaléka fénysorompós.)

A társaság szakemberei a Nemzeti Közlekedési Hatósággal felülvizsgálták az útátjárókat és a biztosításuk módját – fénysorompó telepítését – is meghatározták. Az útátjárók biztonságához viszont az is kell, hogy az autósok is betartsák a rájuk vonatkozó KRESZ-szabályokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Katona Sándor: Kiállt az ’56-os forradalom mellett

Sopron - Katona Sándor múlhatatlan érdeme, hogy Sopronban és a város környékén vér nélkül zajlottak… Tovább olvasom