Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán Még több cikk.

Több közúti kapcsolat épül Ausztriával - térkép

Kidolgozták azt a tanulmányt, amelynek célja a határmenti, egymástól elvágott települések közlekedési lehetőségeinek feltárása.

Június végéig lezárul a Közlekedés Operatív Programhoz illeszkedő projektek határmetszési szakaszainak megvalósíthatósági tanulmánya a magyar-osztrák határszakaszon. A Sopron–Vitnyéd–Zsira háromszögben tizenhat közúti kapcsolat lehetőségét vizsgálták.

A Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ feladat volt, hogy kidolgozza azt a megvalósíthatósági tanulmányt, amelynek célja többek között a határmenti, egymástól elvágott települések közlekedési lehetőségeinek feltárása. A Sopron–Vitnyéd–Zsira háromszögben tizenhat közúti kapcsolat lehetősége is felmerült – tudtuk meg Szirányi Balázstól, a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ külső kapcsolatok osztályának vezetőjétől.

A szakember ugyanakkor hangsúlyozta, egyelőre csak munkatérképről van szó, ami a lakossági fórumokon és egyeztetéseken elhangzott vélemények alapján még változhat.

A nagy mérethez kattintson a képre!
A nagy mérethez kattintson a képre!


A térképen jól látszik, a szakemberek komolyan vették a feladatot és a jelenleg egymástól elvágott, vagy csak rossz minőségű utakon megközelíthető településeket próbálták meg újra összekötni. A cél a gazdasági integráció elősegítése, a munkavállalók közlekedésének segítése, a közösségi kapcsolatok erősítése, de a „vérkeringés" helyreállításával még a falvak elöregedésének folyamata is lelassítható – vélik a tervezők.

– A munkatérkép az elképzelt összes lehetséges határmetsző utat mutatja, amelyek együttes meglétének a gazdaságra, az emberekre, a közérzetre, és a közlekedési hálózatra való hatását vizsgálja. Ennek megfelelően az egész határszakasz teljes és „egészséges" határon átnyúló úthálózatának kialakítása szerepel rajta, úgy ahogyan ez évtizedekkel vagy századokkal korábban is jól működött – tudtuk meg Szirányi Balázstól. A bemutatott nyomvonalak többségén már jelenleg is zajlik a forgalom, több helyen korlátozott áthaladási lehetőséggel. Ilyen van például Fertőrákosnál vagy Ágfalvánál.

A legtöbb ingázót valószínűleg a soproni, Somfalvi úti lehetőség érdekelné, hiszen egy itt megépített út a városból nyílegyenesen vezetne ki Bécsújhely (Wr. Neustadt) felé. Elkészültek az egyes hálózati elemek megvalósíthatóságára vonatkozó tanulmányok is, a saját tervrajzi munkarészekkel együtt, amelyeket ismertetettek már lakossági fórumokon is, többek között Fertőmeggyesen (Mörbisch). A tervek szerint június 10–11-én, Sopronban egy záró konferencián is bemutatják az érdeklődőknek.

Kiemelés: A cél a gazdasági integráció elősegítése, a munkavállalók közlekedésének segítése, a közösségi kapcsolatok erősítése
képalá: A Somfalvi út állapota ma még nem alkalmas jelentősebb forgalomra, de a jövőben talán erre is kiautózhatunk Ausztriába. Fotó: Nyikos Péter
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Határzár Ausztriában - Kerülniük kellene a magyar autósoknak

Váratóan hétfőn döntenek arról, hogy időszakosan - reggel és este - lezárják a gépjárműforgalom elől… Tovább olvasom