Kisalföld logö

2017. 07. 26. szerda - Anna, Anikó 16°C | 23°C Még több cikk.

Több figyelmet kapott a kétkezi munka

Sopron - A napokban befejeződött az ipartestület programja, melynek célja az volt, hogy újra fókuszba állítsák a már elfeledett szakmákat. A gyerekek közül néhányan felülbírálták eredeti döntésüket, így talán sikerül orvosolni a szakmunkáshiányt.
A soproni ipartestület a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum és Üdültetési Kht. támogatásával hirdetett pályaorientációs projektet a tanév elején.

A szervezők szerint a fiataloknak segíteni kell a pályaválasztásban, hiszen nem mindenki a képességei szerint választ szakmát.

– Rájöttünk, talán nem is ismerik a mesterségeket a fiatalok. Nem tudják, mit csinál a kovács vagy a pék, gondoltuk, bebizonyítjuk nekik, hogy a hegesztők a mai gépeken már nem koszolják úgy be magukat, s jobban is keresnek, mint hajdanán – kezdte Mizser Gyula főszervező.


A pályaválasztási verseny két írásbeli fordulójára 150 nevezés érkezett. Azok vehettek részt a végső megmérettetésen, akik a két levelezős fordulóban a legjobban szerepeltek.

– A résztvevők élvezték a versenyt. Szerszámokkal ismerkedhettek és a mesteremberek munkáját a program során közelebbről is megfigyelhették. Úgy gondolom, minél fiatalabb korban kell elkezdeni a pályaorientálást.

A program során több szakmát megismerhettek a fiatalok, s a konkrét munkafolyamatokat, a feladatokat közelről is láthatták a tanulók. Fotók: Magasi Dávid
A program során több szakmát megismerhettek a fiatalok, s a konkrét munkafolyamatokat, a feladatokat közelről is láthatták a tanulók. Fotók: Magasi Dávid

Fontos, hogy a gyerekek kipróbálhassanak szakmákat, megtudják, mi jelent nekik sikerélményt.

Az osztályfőnöki órákon láttam, elkél a segítség a pályaválasztásban. Néhány gyerek arról nyilatkozott, felülbírálják korábbi döntésüket, mert bizonyos szakmák sokkal izgalmasabbak, mint ahogy azt előzőleg gondolták. Talán elértük az eredeti célt, és végre elhiszik a fiatalok és a szülők, hogy egy jó szakma felérhet a diplomával. Örömteli, hogy a program ideje alatt a médiában nagyobb szerepet kaptak az iparosok, az újság hasábjain például a kárpitos-, az órásmesterség szépségébe is bepillanthattak a tanulók – mondta Mizser Gyula.

Olvasóink írták

  • 2. Csabazs 2009. május 09. 17:26
    „Az ipartestület nélkül is tudjuk, hogy túl sok a diplomás és kevés a szakmunkás!”
  • 1. pampus 2009. május 09. 05:33
    „Úgy véletlenül nem itt gyártották a mérgező gombás pékárút?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre gyűjtöttek, kettő lett belőle

Ágfalva - Egy defibrillátorra gyűjtöttek, kettő lett belőle, önkéntes mentőket toboroznak és… Tovább olvasom