Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Több figyelmet a látássérülteknek!

Gyetvai Pál nap mint nap szomorúan tapasztalja, hogy a buszokon elfoglalják a vezetőfülke mögötti ülést, noha úgy tudja, az a vakokat, gyengénlátókat, illetve a mozgássérülteket illeti.

Olvasónk fehér botjával sokszor botorkál a járműveken, a többség azonban a ˝füle botját˝ sem mozgatja, nemhogy segítene neki. Megkönnyítené a sérültek mindennapjait, ha egy kis figyelmet kapnának. Gyetvai Pál azt is sérelmezi, hogy állandó kísérője, a felesége nem kap kedvezményt a buszokon.

– Az első ülés főként a vakvezető kutyákkal közlekedők számára van fenntartva – tájékoztatott Szakály Melinda, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének s a Vakok és Gyengénlátók Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének elnöke. – Ezeket az ebeket ugyanis úgy képezték ki, hogy a gazdit minden esetben ide vezessék a tömegközlekedési eszközökön. Noha ez nem túl praktikus, hiszen a vezetőfülke miatt itt van a legszűkebb hely. Ezen oknál fogva is azt javaslom, nem érdemes küzdeni a székért, ha van másutt is hely, főleg, ha kísérővel utazik az illető.

Hozzátette: a kedvezményekkel kapcsolatban sem eléggé tájékozott az olvasó. Azon ugyanis nem lehet vita, amennyiben jogosult rá az illető, s ezt igazolni is tudja, akkor jár számára a támogatás.

A tisztségviselő elmondta: a sorstársaikat illető utazási kedvezményekről kormányrendeletet alkottak. Ennek értelmében a látássérült, valamint a vak személy és egy kísérője helyi közlekedési eszközökön díjmentesen utazhat, illetve helyközi viszonylatban 90 százalékos kedvezményt vehet igénybe, ha fogyatékossági támogatásban, emelt összegű családi pótlékban, vakok személyi járadékában részesül és erről igazolása van a Magyar Államkincstártól vagy rendelkezik a vakok szövetségének érvényes, fényképes tagsági igazolványával.

Olvasóink írták

  • 3. szilvike73 2010. szeptember 05. 18:05
    „ez nekem is új információ az első ülésről, természetesen az ember átadja a helyét a rászorulóknak, de lehet,hogy másoknak is új ez az infó,és jó lenne matricát feltenni az ülés melletti ablakra.”
  • 2. LordByron 2010. szeptember 01. 23:28
    „Mégis honnan kellene tudniuk az utasoknak, hogy az a hely a látássérülteket illeti?! Nincs kiírva sehol. Amúgy tényleg sajnálatos, hogy nem adják át a helyüket egyes emberek még az időseknek sem.”
  • 1. SzImike 2010. augusztus 31. 12:33
    „Szépen vagyunk, hogy egy vak embernek nem adják át a helyet. Remélem egyszer majd az ilyenek is hasonló helyzetbe kerülnek. Pali, mi ismerjük egymást, me hagyd magad. Ami jár, az jár!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több milliós lopássorozat: iváni tolvajokat kaptak el a rendőrök

Egy kisbusz rakodó teréből kerékpár, fűnyíró és egy fűnyírótraktor került elő Röjtökmuzsaj… Tovább olvasom