Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Több ezer ásvány Fertőrákoson

Fertőrákos - Közel kétezer darab különböző kristály található a fertőrákosi ásványmúzeumban. Az ásványok mellett a magángyűjteményben Magyarország számos tájegységeinek fosszíliái is megtalálhatók, a kiállított darabok főként karbonátok.
A ’60-as évek óta gyűjti a Makovnik család a különböző ásványokat. A több ezer darabosra bővült, kormányrendelettel védett magángyűjtemény Fertőrákoson tekinthető meg. – Évtizedekkel ezelőtt egy aggteleki kiránduláson egy működő bánya közelében édesapám talált egy szép cseppkövet. A cseppkő a művelés miatt az enyészeté lett volna, de ő elhozta – emlékezik Makovnik Péter. – Ez volt az első darabunk, és tulajdonképpen ekkor ébredt fel apám figyelme az ásványok iránt. Magyarország számos tájáról, a Mátrából, a Pilisből vagy épp a Zemplénből gyűjtjük az érdekes, főként karbonátos kőzeteket. Ezek a képződmények elsősorban oldott állapotú mészből keletkeznek, azaz szinte a leghétköznapibb anyagból, azonban rendkívül érdekes, szép alakzatokat vesznek fel, amikor az oldat kristályosodik. A gyűjteményben 10–150 millió éves kövületek is láthatóak.

Makovnik Péter a fertőrákosi ásványmúzeumban
Makovnik Péter a fertőrákosi ásványmúzeumban

– Nem kizárólag karbonátokat gyűjtünk, hanem ún. ásványtársulásokat is – teszi hozzá Makovnik Péter. – Láthatók nálunk az egykori pannon tengerből származó fésűskagylók, tengeri sünök, algák kövületei is, melyek a Fertőrákos térségében megtalálható lajta mészkőre jellemzőek.

A tárlat júniustól augusztusig, naponta 9 és 19 óra között, szeptemberben és októberben 9 és 17 óra között, a téli időszakban pedig telefonos időpont-egyeztetés alapján tekinthető meg. Telefonszám: 99/355-286. Cím: Fertőrákos, Fő utca 99.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Van mit javítani a közlekedési kultúránkon

Sopron - Biztonságosan közlekedni egy életúton címmel közlekedésbiztonsági programok várják az… Tovább olvasom