Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Több a külföldi vendég, mint egy éve

Győr-Moson-Sopron - Sopronban hat százalékkal nőtt a vendégek és néggyel a vendégéjszakák száma. A megyéből jól teljesített még Fertőd, Hegykő, Levél és Gönyű is. A Nyugat-dunántúli régióban az év első hét hónapjában 1,25 millió vendégéjszakát töltöttek el.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a 2008-as év első hét hónapjának idegenforgalmi egyenlegét. A számokból kiderül, hogy az előző év ugyanezen időszakához mérve Sopron és a Fertő-táj szép eredményeket ért el. Sopronban hat százalékkal nőtt a vendégek és néggyel a vendégéjszakák száma. A bővülés elsősorban a külföldi vendégeknek köszönhető.

Hegykő idén is jól teljesített a maga több mint 52 ezer vendégéjszakájával.

A Nyugat-dunántúli régió az év első felében szintén jó eredményt mutatott fel. Országos szinten stagnált a vendégforgalom, míg Győr-Moson-Sopron, Vas, valamint Zala megyében (a Balatont leszámítva) összesen 1,25 millió vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken a turisták. Ez 7,9 százalékos növekedést jelent.

– Az, hogy a térség és ezen belül Sopron ilyen jól teljesített, annak is köszönhető, hogy szorosabb lett az együttműködés a városi nagyszállodák, a Bormarketing Műhely Kht. és a Pro Kultúra Sopron Kht.

Tourinform-iroda között – mondta el Tama István, a Magyar Turizmus Zrt. Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóságának vezetője.

– A Dalí-kiállításra külön csomagokat állítottak össze a szállodák. De sokat várunk a napokban kezdődött Soproni Szüret – MUST kell pihenni! kampánytól is.

Fotó: Kisalföld-archívum
Fotó: Kisalföld-archívum

Az adatokat nézve meglepő, hogy Fertődön huszonnégyszeresére emelkedett a vendégéjszakák száma. Ez azonban még mindig csupán 2451 vendégéjszakát jelent, ami nem túl sok, hiszen például Levél, Sarród, Tét vagy Gönyű is többet teljesített. Ráadásul a valóságban nem is érkezett több turista a kisvárosba, mint az elmúlt években. A növekmény oka az adatszolgáltatási fegyelem javulása.

Fertődön egy évvel ezelőtt vezették be az idegenforgalmi adót. Olyan ösztönzőrendszert alakítottak ki, hogy a vállalkozók pályázat útján akár a befizetett teljes összeget visszakaphatják.

A határozott jegyzői fellépés mellett civil kezdeményezés is indult a turizmus kifehérítésére. Fertődön azonban nem az eltöltött vendégéjszakák a meghatározók. A város adottsága olyan, hogy ide általában egy napra érkeznek a turisták. Ebből a szempontból már jól állnak, ugyanis közel százezren fordultak meg a kisvárosban.
Az év első hét hónapjában Sopronban hat százalékkal nőtt a vendégek és néggyel a vendégéjszakák száma.

Olvasóink írták

  • 2. verum 2008. szeptember 25. 11:03
    „Horváth úr nem mondott igazat a cikkben, csak talán szerette volna hogy több külföldi vendég jöjjön el. Ha megkérdezett volna
    egy Várkerületen dolgozó étterem vezetőjét nem írta volna meg
    ezt a valotlan cikket.”
  • 1. Dilemma! 2008. szeptember 24. 12:21
    „Mese, mese meskete.......”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dolgozna a leszázalékolt soproni férfi, ha lenne hol

Sopron - Leszázalékolták, ennek ellenére dolgozna a soproni Csiszár László. A szociális… Tovább olvasom