Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Tó a Torna utcai házak között

Elképesztő. Nincs jobb szó arra, ami a Torna utcai két háztömb közötti üres telken kialakult. A valaha itt állt házat lebontották, megkezdődött egy új építése, de a cég tönkrement. Azóta, immár nyolc éve, a természet vette vissza a belvárosi ingatlant. Tó alakult a házak között.

Patthelyzet alakult ki a Torna utca 18–20. szám alatt, az önkormányzat hiába küldi évek óta folyamatosan a felszólításokat, a büntetéseket, a telek egykori tulajdonosa tönkrement, a cég felszámolás alatt áll, az ingatlan tulajdoni lapja úgy meg van terhelve jelzáloggal, hogy eladni sem lehetne a belvárosi telket. Röviden ez a magyarázata annak, hogyan történhet meg, hogy Sopron gyönyörű belvárosában, a Várkerületről nyíló forgalmas utcában a természet lesz úrrá az állapotokon és tó alakul ott, ahol valaha ház állt, aztán egy építkezés kezdődött.

Akár festőinek is mondhatnánk a látványt, ha mindez nem egy sűrűn beépített forgalmas utcában lenne. De a Torna utca Sopron frekventált része. Fotó: Magasi
Akár festőinek is mondhatnánk a látványt, ha mindez nem egy sűrűn beépített forgalmas utcában lenne. De a Torna utca Sopron frekventált része. Fotó: Magasi

De kezdjük az elején. Tíz évvel ezelőtt az 1244 négyzetméteres telek tulajdonosa – egy kecskeméti, azóta megszűnt vállalkozás – bontási engedélyt kért és kapott a várostól, egy évvel később pedig jogerős elvi építési engedélyt egy társasházra. 2006 nyarán meg is kezdődött az építkezés, de csupán az alagsori betonozás készült el, amikor decemberben abba is hagyták a munkákat. Az önkormányzat először 2008 júniusában adott ki jogerős kötelezést a pinceszint tervek szerinti befejezésére, de még abban az évben megkezdődött a tulajdonos cég felszámolása, így a hivatal hiába küldte sorra a felszólításokat. A telek 2009-ben új tulajdonoshoz került, szintén megkapta az építési engedélyt, de ezúttal sem történt semmi, hacsak az újabb felszólításokat nem tekintjük fejleménynek. Információink szerint 2010 óta Sopron önkormányzata négyszer bírságolta meg az elhanyagolt ingatlan miatt a tulajdonost, összesen közel hárommillió forint értékben. Megint csak annyi történt, hogy a nevében az öko szót használó cég ellen idén tavasszal megindult a felszámolás... Az már csak súlyosbítja a helyzetet, hogy az építési engedély is rég lejárt.

Fotó: Magasi Dávid
Fotó: Magasi Dávid

Persze a bírságok sem gazdagították a várost, ezek a tételek is rákerültek az ingatlan tulajdoni lapjára, ahol összesen harmincöt bejegyzést olvashat az, aki veszi fáradságot és megnézi az iratot. Van itt vagy százmilliós jelzálog, több mint harmincmilliós adótartozás és további milliós terhelések. Az ingatlan tehát szinte eladhatatlan, ez egy szó szerint a mocsárba fulladó ingatlanfejlesztés.

Ráadásul azon túl, hogy a békalencsében úszó telek ronda, még veszélyes is. A szomszédos ingatlanokban élők vagy dolgozók évek óta jelzik a különböző hivataloknak a problémát, de úgy tűnik, ez esetben mindenki tehetetlen. A „tó" partján pedig már gyűlik a szemét is, abba meg bele sem mer gondolni senki, mi lenne, ha valaki belecsúszna ebbe a gödörbe...

Rakovszky Zsuzsa Kossuth-díjas író
Szerencsére az önkormányzat nemrég megoldotta a szennyvízproblémát, így egy nagyot már léptünk előre ebben a furcsa történetben. Nyilván mivel a tó melletti házban élek, mi szeretnénk a legjobban, ha esztétikusabb és biztonságosabb lenne a szomszéd telek!


 

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új buszmegállók a soproni Csengery utcában

Az eredetiek helyett nagyobb várakozóhely óvja az utasokat az időjárástól, de első körben nem… Tovább olvasom