Kisalföld logö

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

Tízezren távoznak a betegágyak mellől

Sopron - Összeomolhat a rendszer, ha a szaktárca nem veszi komolyan az egészségügyi dolgozók segélykiáltását. Egyre romló körülmények között egyre kevesebben dolgoznak, bérük nem növekszik, sokan a jobb élet reményében külföldön keresnek boldogulást.
A statisztikák szerint folyamatosan emelkedik a külföldi munkára jelentkező egészségügyi dolgozók száma, úgy becsülik, idén már több százan keresnek boldogulást a határon túl. Naponta több orvos jelentkezik a kamaránál olyan igazolásért, amellyel az unióban munkát vállalhat. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint a helyzet tragikus.

Exponenciális emelkedés
– Ugyanúgy jelentkeznek külföldi munkára a borsodiak és a szabolcsiak, mint a Győr-Moson-Sopron megyében élők – kezdte az elnök, aki kamarai teendői mellett háziorvosként Peresztegen gyógyít. – A távozni szándékozók száma exponenciálisan emelkedik, a Molnár Lajos nevével fémjelzett reformok bevezetésével párhuzamosan nőtt a külföldi munkavállalásra jelentkező egészségügyiek aránya is. A fiatalok egyáltalán nem látják jövedelmezőnek az orvosi pályát, itthon legalábbis nem – mondta.


Át(k)öltöznek: Jól képzett orvosainkat külföldön örömmel fogadják. Képünk illusztráció.Fotó: Kisalföld-archívum.
Át(k)öltöznek: Jól képzett orvosainkat külföldön örömmel fogadják. Képünk illusztráció.Fotó: Kisalföld-archívum.


Éger István szerint a bírákhoz hasonlóan az orvosoknál is szükség volna bértáblára, amely megmutatja, mire számíthat egy szakember az egyetem befejezésétől pályája végéig.

Két éven belül összeomolhat a rendszer
Bár egyes sajtóhírek szerint 10–15 év múlva lesz igazán fenyegető a szakemberhiány az egészségügyben, az elnök szerint ennél sokkal súlyosabb a helyzet.

– Két éven belül összeomolhat a rendszer, ha nem történik változás. Kórházainkban érzékelhető az elvándorlás, jól képzett orvosainkat külföldön örömmel fogadják. Ennek következménye az, hogy itthon jó néhány területen hiányoznak a szakorvosok. Patológusból 630-ra lenne szükség a hazai kórházakban, s mindössze 230-an vannak. Noha ők lennének hivatottak arra is, hogy az élő szöveteket vizsgálják. Tragikus lehet a következménye annak, ha például egy melldaganat miatt operált asszony műtét közbeni gyorsdiagnosztikája nem történik meg és késik a kezelés. A mélységesen alulfinanszírozott orvosok, ápolók pusztán elhivatottságból nem élnek meg, az egészségügy megmentéséhez elsősorban pénzre lenne szükség – fogalmazott Éger István.

Kevés fizetés, több munka
– A szakdolgozók körében is emelkedik a külföldre távozók száma – tájékoztatta a Kisalföldet Kubányi Jolán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke. – Az elvándorlók elsősorban a béreket jelölik meg okként. A hazai bruttó ápolói átlagfizetés 80–90 ezer forint, Ausztriában 400–500 ezer forintot keresnek, jobb körülmények között. A kevés fizetéshez viszont itthon egyre több munka társul, hiszen a reformok kezdetén mintegy 3000 egészségügyi szakdolgozót bocsátottak el. Van olyan intézmény, ahol egy ápolóra csaknem félszáz beteg jut, a munkakörülmények egyáltalán nem XXI. századiak. Nem vonzó a pálya, nincs utánpótlás, elöregedőben a szakma. Az ápolói átlagéletkor 45 év, néhány esztendő múlva a százezres létszámból tízezren nyugdíjba vonulnak, s ha emellett még a fiatalok a külföldi munkát választják, valóban ellátatlanul maradhatnak a betegek – mondta el a Kisalföldnek Kubányi Jolán.

Sopron: orvosok tucatjai hiányoznak
– Van szakdolgozói és szakorvoshiány is az intézményünkben – mondta el a Kisalföld kérdésére Kovácsné Kiss Andrea, a soproni Erzsébet oktató kórház humánpolitikai osztályvezetője. Huszonnégy üres orvosi álláshelyünk van, szakvizsgával rendelkező belgyógyászra, gyermekgyógyászra, radiológusra, aneszteziológusra, patológusra s 40 szakdolgozóra lenne szükségünk. Ezek betöltetlen helyek, s mindemellett sokan vannak tartós távolléten, gyesen, gyeden is, őket ugyancsak helyettesíteni kell. Idén három szakorvos távozott külföldre, egyikük hazajött, mert nem találta meg a számítását. Nagyszámú elvándorlás nem jellemző, inkább az utánpótlás elmaradása ad aggodalomra okot – mondta a szakember.

Győr: még nem probléma
– Mivel oktató kórház vagyunk, ez vonzerőt jelent még az Erdélyből érkező fiatal orvosok számára is – mondta dr. Varga Gábor, a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház főigazgatója. – Az orvos létszám jelenleg 328 fő – s ehhez még 50 rezidens is csatlakozik –, a szakápolói pedig 1528. A baj az, hogy a középgeneráció üres; aneszteziológusra, laborosra, illetve röntgenszakorvosra lenne még szükségünk. Az igazi veszélyt a szakképzés megszűnésében látom: műtősasszisztensekre, fizioterápiás szakemberekre, ápolókra, szakápolókra szükség lenne, de a középszintű oktatás erről nem gondoskodik.

Mosonmagyaróvár: elöregedőben az orvosok
A Karolina Kórház igazgatója, dr. Vermes Tamás szerint az intézményt nem az elvándorlás veszélye fenyegeti, hanem az orvosok, ápolók utánpótlásának hiánya. Bizonyos szakmákban csak idősebb orvosok dolgoznak, többen közülük már nyugdíjasok. A gyermekgyógyászat, a röntgen, a véradó és a laboratórium egyáltalán nem vonzó terület a fiatalabb generáció számára. A kórház még éppen megfelel a szükséges munkaerőre vonatkozó feltételeknek, de folyamatosan keresnek ápolókat, gyermekorvost és röntgenorvost.

Olvasóink írták

31 hozzászólás
12
 • 31. manovary 2008. augusztus 09. 16:47
  „T.Barany!
  A Felhabordott es agressziv hangvetelu leveled jogos,csak a cimzettel van problema.
  Sokkal okosabb lettel volna,ha ezt esetleg a Magyar Kormanynak intezed.Ugye azert nem bantunk senkit,mert szeretne jobb anyagi korulmenyek es jobb erkolcsi megbecsules kozott elni.
  Nekem es gondolom neked sem adnak "puszira" semmit az uzletben vagy a esetleg a hentesnel.A lakastorlesztoreszletek es rezsikoltseg ugyebar nem kevesebb az Egeszsegugyben dolgozoknak,akik meg akkor is dolgoznak amikor Te a labadat logatod vagy eppenseggel a szereteiddel ulod vegig a karacsonyi es szilveszteri unnepeket.
  tevedsz,ha azt gondolod,hogy nyalogatom a sebeimet... :))!Ellenkezolog!Nagyon is elegedett vagyok!!
  Az otthon dolgozo kollegaimat sajnalom,koztuk teged is,mert csak azt tudod feltetelezni,hogy hazaarulo az,aki kulfoldon dolgozik.
  Nem vagy egy ici-picit irigy???”
 • 30. BARANY 2008. augusztus 07. 17:50
  „MANONARY! TE TUSKO ! DE AZ MAR NEM ERDEKEL HOGY A MAGYAR BETEGEKKEL MI LESZ UGYE !! CSAK OMLJON OSSZE AZ EGESZSEGUGY ES DOGOLJON MEG MINDEN MAGYAR BETEG ! TE EGY ERZESTELEN TUSKO VAGY ! AKI KULFOLDROL NYALOGATJA A SEBEIT ES ILYEN KARORVENDO A SAJAT HAZAJAVAL SZEMBE !!! KIVANOM NEKED HOGY AZT KAPD VISSZA TE ,AMIT TE KIVANSZ A MAGYAROKKAL SZEMBE ! HAZAARULO TUSKO!!!!!”
 • 29. mail 2008. augusztus 04. 23:45
  „Éger Te se vagy különb!

  Sok 500ft landolt a zsebedbe, mikor kiirtál fusizokat.,..
  Undorító...”
 • 28. manovary 2008. augusztus 04. 14:59
  „T.beles!
  Ha lenne osszefogas,ami valoban osszefogas,mondjuk olyan,mint itt Franciaorszagban akkor mar nagyon regen rend lett volna az Egeszsegugyben es az Orszagban.
  Ismetlem a kulcsszot:OSSZEFOGAS!!!
  Amig ez nincs,addi a mindenkori hatalom jokat derul a Polgarokon.”
 • 27. beles 2008. augusztus 03. 19:35
  „A tárca komolyan vette! Azok pedig, akik holmi hatalomi vágybol vezérelve ellene tettek, most lapítanak. Ez ma magyarország! Sok kollégám pozicio féltésböl nem mert nyilatkozni. Lehet itt zagyvaságokat írni! Elöször meg kellene ismerni a müködési rendszert, és utánna nyilatkozni. Egy orvosnak van véleménye, de minden esetben probál semleges maradni. Sok esetben nem lehet, ha az állásárol van szo.....”
 • 26. Chriss 2008. augusztus 03. 11:31
  „Ami szar, azt tönkre kell verni. Aztán a poraiból egy jól működő rendszert lehet csinálni. Így volt ez sok versenyszférában működő céggel, csak ez az állami szférában ismeretlen.
  Ugyanúgy a MÁV-ot meg az MTV-t is szét kéne cseszni végre.
  Az átmenet nehéz, de megéri...”
 • 25. manovary 2008. augusztus 02. 19:29
  „Nem baj,ha nem lesz Magyar Orvos es Egeszsegugyi szakdolgozo ma es a jovoben Magyarorszagon.Ez a kormany celja sok-sok eve.Igy majd bezarhatjak nyugodtan az Intezmenyeket.En nagyon szurkolok azert-es ezt nagyon komolyan irom-,hogy omoljon ossze az egesz rendszer,mert akkor fogjak csak belatni,hogy tonkrevertek az Egeszsegugyet.
  Az osszes fiatalnak legyen az Orvos vagy egyeb Szakdolgozo pedig ha teheti menjen is el Kulfoldre,mert itt tenyleg van Presztizse a szakmanak,nem csak anyagi,hanem erkolcsi is!!Itt nem az szamit,hogy milyen a kapcsolati rendszered,hanem az,hogy hogyan dolgozol.A Tudasodon es a szorgalmadon mulik minden!!
  Nem bantam meg,hogy eljottem Magyarorszagrol,mert VALOBAN emberkent elhetek meg a fizetesembol!”
 • 24. miracle 2008. augusztus 02. 11:17
  „Magyar valóság
  Pont erről beszélek. Csak ha valaki valamin (bármin) változtatni akarna, jön a sopánkodás, hogy jaj ne már, jó volt idáig így most is jó lesz, meg különben is nekem az ingyen jár, meg monnyon le. Na így maradunk a kakiban továbbra is.
  És legalább ne ez az álszent Éger pityú sopánkodna legjobban, na ő vastagon tehet róla, hogy továbbra is csak gyúrjuk magunk alatt.”
 • 23. Dalolo 2008. augusztus 02. 09:15
  „Hát igen, elöször nekünk kell változnunk. Hogy kérhetünk bármit számon, ha mi sem vagyunk jobbak.”
 • 22. bal-fék 2008. augusztus 02. 08:07
  „Miracle! Akkor Te vagy az az ember, aki még magával sem áll szóba!”
 • 21. barokk 2008. augusztus 02. 07:44
  „Miért van az, hogy valaki felvet valamit, például okáért az adócsalást, akkor egyszerre jön, hogy elöször a parlament, elöször a képviselő? Ezek már nem fognak becsületesek lenni, bármit mondunk rájuk, bármhogy tiltakozunk feleslegesen.
  Emberek, ezeket mi választjuk. Igaz, hogy csekély a merítési lehetőségünk, de elsősorban a társadalomnak kell változni, hogy aztán a kinevelt becsületes emberekből majd tisztességes képviselőket lehessen a parlamentbe ültetni.
  Ha mi elkezdünk becsületesen élni, dolgozni, ha ezt látja a gyermekünk, akkor fog itt jó utra térni a szekerünk. Azokat az embereket, akik meg nem így tesznek, azokat nem "nemzeti hősként" kell emlegetni (balfék mintájára, "azért nem fizetem, mert úgyis ellopják"), hanem kőkeményen kirekeszteni.”
 • 20. Magyar valóság 2008. augusztus 01. 23:33
  „miracle 2008.08.01 21:40
  Én sem szeretek védtelenekkel párbajozni!!
  Ezért nem neked írom de olvasgasd nyugodtan talán tágít a látókörödön.
  Most jöttem a kórházból. 2 ágyas szoba 2 széf ( használhatatlan)
  A zuhanyzón 5 forint nagyságú rozsdafolt. A csoportos helyiségekből tolatva jöttem ki.
  Ja és ez egy jó szobának számított!!!!
  Nem vagyok se Fidesz se MSZP párti. Már csak azért sem, mert az a véleményem hogy a bűnözők helye a börtönben van és nem a Parlamentben.
  Több értelmesen gondolkodó hazám fiával együtt a meg nem alapított "TÚLÉLÉS" párt tagja vagyok!!!
  A GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT NAPONTA KÜZDÖK A TALPON MARADÁSÉRT ÉS AZÉRT, HOGY MÁSNAPRA LEGYEN MIT ENNI A CSALÁDNAK !!!! Én köztisztviselő vagyok ( a hiedelmekkel ellentétben jó ha hazahozok 85. 000-Ft-ot. A párom is dolgozik. és van 2 gyermekünk.)”
 • 19. miracle 2008. augusztus 01. 21:40
  „bal-fék
  Szellemi fegyvertelenekkel nem vitázom.”
 • 18. FREDDY/S 2008. augusztus 01. 20:31
  „barokk
  először a képviselők elszámolási rendszerét és a valódi munka finanszírozását kellene rendezni ahhoz, hogy a feketegazdaságról a parlamentben szavazni lehessen. Az külön érdekes lenne, ha a dolgozók is megfelelő fizetést kapnának, mert ha ők is nyugatra mennek dolgozni, nem lesz itthon mit elosztani, mert a köztisztviselő csak addig tudja osztani, amíg a dolgozók azt megkeresik, nemde...”
 • 17. barokk 2008. augusztus 01. 20:25
  „Ja lemaradt: Ha ezektől normálisan be lehetne hajtani ami járna, kisebb kocsi, kisebb ház, de jobb egészségügy, jobb állami szolgáltatások...”
 • 16. FREDDY/S 2008. augusztus 01. 20:23
  „"Éger István szerint a bírákhoz hasonlóan az orvosoknál is szükség volna bértáblára, amely megmutatja, mire számíthat egy szakember az egyetem befejezésétől pályája végéig."
  Meg az orvosi műhibákra megfelelő kimutatást, hogy a gyakran hibázóknak egy vasat se kelljen fizetni, de az okozott kárt neki kelljen állni, és időben a szakértelméhez megfelelő munkakört biztosítani, lehetőleg a betegektől a legtávolabbi helyen, mert úgy javulhat az egészségügyi ellátás, nemde...”
 • 15. barokk 2008. augusztus 01. 20:20
  „vemilz

  Van abban valami amit mondasz, de én igényesebb vagyok annál, hogy holmi divx-be meg holmi gagyi írott dvd-ket nézzek. Inkább kölcsönzök és rendeteg filmet rendelek az xpress-ről, nagyon jó akciók vannak ott. Ajánlom, legalább 1000 film van 990 Ft-ért. Az op. rendszer járt a gépemhez. A Mozillát bevalom ingyen töltöttem le, ha ez bün...

  De nem erről szólna a fórum, hanem azokról az adócsalókról, akik havi szinten sok millió forintot csalnak el csupán abból, hogy minimálbérre jelentik be az alkalmazottait. Becslés szerint 1 millió ember él szürke, vagy fekete munkából. Nem a munkás a hibás, ő kényszerből dolgozik, őt nem védi szakszervezet, hanem aki alkalmazza így! Ismertetőjeleik? Veszteséges vállalkozás, de hatalmas családiház és terepjáró vagy pöpöc sportkocsi...

  Üdv.”
 • 14. aNDYP 2008. augusztus 01. 20:07
  „UNGI

  EN IS HASONLO CIPOBEN JAROK MIT TE. MAGYARORSZAGON CSAK EGY EM MAGYAR TEHET RENDET,ES AZT IS VAS KEZZEL, SZINTE DIKTATURA ALAPON, MERT MASKEP A MAGYAR NEM HAJLIK.”
 • 13. vemilz 2008. augusztus 01. 19:18
  „Kedves barokk!


  "Köszönjük az összes naplopónak, az összes adócsalónak" Ebben teljesen igazad van! De azért tudod őszintén kíváncsi lennék arra, hogy a számítógépeden vajon legálisan megvásárolt operációs rendszer fut-e, az összes kiegészítő (pl. MS Office, stb) programmal együtt!!! Továbbá az összes otthoni filmes DVD-id és zenei CD-id kivétel nélkül mind legálisak? Ugye te soha nem töltöttél le illegális oldalakról filmeket, mp3-at és egyebeket?

  Mert ha igen, akkor bizony sajnos te is az általad oly nagy indulattal szidott adócsalók közé tartozol! ;-)”
 • 12. ungi 2008. augusztus 01. 19:11
  „Hosszu evek ota dolgozom külföldön, nem az egeszsegügyben. Fizetek receptdijat, napidijat, es eü. kartyadijat. Nem 300 ft, es nem is 600. Ezen felül fizetem a betegbiztositasomat is, ami ismet nem annyi, mint itthon. Az, hogy igy müködik az egeszsegügy, magunknak köszönhetjük, mert mielött megerezhettük volna, hogy jobb, mar le is szavaztuk. Aki teheti, feketen dolgozik, es nem fizet adot. Akkor miböl lenne az allamnak bevetele. Nem csak a politikusok lopnak , hanem minden adocsalo is.(amiböl eleg sok van) Aztan ezek uszitjak a nepet.Miert nem lehet atvenni a jo dolgokat mas orszagoktol? Nem , a magyar ember ezt nem akarja, utanna meg nyafog, hogy nem jo ez igy. En mindenkit kiküldenek legalabb ket evre az elete soran dolgozni külföldre, hogy kicsit taguljon a vilagnezete. Nem mindig az a jo, amit a magyar csinal.”
31 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aktívak a fertőrákosi vendégvárók

Fertőrákos - A Fertőrákos Vendégvárók Egyesülete idén ünnepli tízéves fennállását. Céljuk, hogy a… Tovább olvasom