Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Tízezer liter olaj a tartályokban

A soproni Lövéreket ért olajszennyezés ügyében nem érzi magát felelősnek a fedett uszodánál lévő föld alatti acéltartályok felszámolását végző kivitelező. Horváth András a kiemelt tartály korróziójával, lyukasságával bizonyította igazát.
A soproni Lövér uszoda négy egykori föld alatti olajtartálya közül tegnapig már hármat emeltek ki. A burkolatokon korrodálást állapíthattak meg a szakemberek, számtalan lyuk tátongott a tartályok falán (Olajszennyezés történt a Lövérekben – Kisalföld, 2006. június 29., 5. oldal).
– A kiemelési folyamatot tegnap nyomon követte a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság helyi képviselője és az uszoda egyik felelőse, aki fotókat is készített. Mindnyájan meggyőződhettünk arról, hogy a több évtizedes tartály korróziója okozta a természeti károkat – mondta Horváth András vállalkozó.

– Nem igazak azok a feltételezések, amelyek szerint az olajtartályok kiemelésének előkészületekor sérülhetett meg a burkolat, s így kerülhetett olaj a talajba, onnan a csatornába, majd a Rák-patakba.
„ Az időközben gázra átállt uszoda másfél évtizede már nem használta a négy olajtartályt, mégis összesen több mint tízezer liter gázolajat szivattyúztunk ki belőlük."

– A gázolaj pedig köztudottan savas természetű, szétmarja a vasat, a harminc év pedig nagy idő. A kiemelt tartályok alján és oldalán ennek megfelelően rengeteg lyukat fedeztünk fel. A környék lakói az elmúlt évek során különben már több alkalommal panaszkodtak olajszagra, felhívták erre a hatóságok és a hivatalok figyelmét is. Most kiderült, mi volt ennek a forrása.

A tartályok korrodálásának voltát megerősítette Németh László, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság soproni kirendeltségének vezetője, a kármentesítés felügyelője is, aki lapunknak elmondta: a Lövér körúton az uszodától mintegy ötszáz és hatszáz méterre ideiglenes lokalizációs műveket, olajcsapdákat állítottak fel. Ezek segítségével kötik meg perlittel a patak felszínén úszó olajszennyeződéseket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gránátok lapultak a földben

Szombaton 36, vasárnap újabb 9 második világháborús lövedék került elő a földből, alig tíz-tizenöt méterre az osztrák határtól, a Fertőszentmiklós és Pomogy közötti vasútvonalon zajló pályafelújítási munkálatok során. A lövedékek közül egy sem sült el, de a robbantási felügyelő vizsgálatáig, várhatóan a hét közepéig, leállították a Hanság-csatorna hídjának cseréjét, illetve a földmunkákat. Tovább olvasom