Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Tízezer eurós perköltségtől kímél meg a biztosítás

Ausztria - Bárkivel megeshet, hogy közlekedési, vagy más balesetet okoz külföldön. Rossz esetben a károsult bepereli és egy elvesztett per esetén akár több tízezer eurót is fizethet a vétkes. Jogvédelmi biztosítással elejét vehetjük az eladósodásnak, Ausztriában és Magyarországon is.

Rosszul járhat, aki nem rendelkezik megfelelő biztosítással külföldön, főként, ha az illető maga okoz kárt vagy balesetet. – Sok Ausztriában dolgozó magyar nem is tudja, hogy jogvédelmi biztosítással megvédheti magát az eladósodástól – mondta el érdeklődésünkre Nicholaus Gábor, Bécsben dolgozó magyar ügyvéd. – Ha valaki például közlekedési balesetet okoz, és nem kötött ilyen biztosítást, akár tíz-húszezer eurós kártérítést és perköltséget is a "nyakába akaszthatnak". Ügyvédi praxisomban számtalan magyar fordul hozzám és mivel a jogvédelmi biztosítást szinte senki sem ismeri, meglehetősen kockázatos a per kimenetele.

Egy magyar férfi például síbalesetet okozott, nekiment egy osztráknak. Mindketten megsérültek, alaposan összetörték magukat. Az osztrák természetesen ügyvédhez fordult, hogy behajtsa a magyaron a kieső munkabérét és a többi felmerült kárát, összesen nyolcezer eurót. Ő nyugodt szívvel perelt, mivel veszítenivalója nem volt – ha nyer, megkapja a pénzét, ha nem, a költségeit a biztosító állja. A magyar sokat bukott a dolgon, azóta is több száz eurót utal havonta.

Sok Ausztriában dolgozó magyar nem is tudja, hogy jogvédelmi biztosítással megvédheti magát az eladósodástól – mondta el a Kisalföld érdeklődésére Nicholaus Gábor,
Sok Ausztriában dolgozó magyar nem is tudja, hogy jogvédelmi biztosítással megvédheti magát az eladósodástól – mondja Nicholaus Gábor.

A dolog fordítva is igaz, tehát arra az esetre is, amikor a magyar a károsult – folytatta Nicholaus Gábor. – Egy Ausztriában dolgozó magyar férfi például autóbalesetet szenvedett az egyik osztrák autópályán. A balesetet egy osztrák kamionos okozta, és csak egy hajszálon múlt, hogy nem történt tragédia. A magyar férfi kórházba került, ahol heteket töltött, majd hosszú lábadozás következett. Felépülés után negyvenezer euróra perelte be a kamionost, de a bíróság csak tizenvalahányezer eurót ítélt meg neki. Az osztrák bíróság másként működik, mint a magyar, ezért az ítélet szerint a bírósági és ügyvédi költséget megosztották a felperes és az alperes között, így a magyar férfire eső rész tízezer euróra jött ki. Tehát hiába volt az évekig húzódó procedúra, a férfi az elvárt kártérítés töredékét kapta meg végül.

Jogvédelmi biztosítás Magyarországon is létezik, igaz elég kevesen ismerik. Egy példa: valaki autójával úgy hajt bele egy kátyúba, hogy az autó ettől megsérül. Ekkor az útszakasz üzemeltetőjének, például az önkormányzatnak kellene fizetnie a kocsiban keletkezett kárt. A tapasztalat azonban az, hogy az üzemeltető kifogást keres és kijelenti, hogy nem fizet semmit.

Ilyen esetben a pórul járt autósnak több lehetősége van. Egyik, hogy az autó tulajdonosa, "lenyeli" a kárt. Másik eset, hogy időt, energiát és pénzt nem sajnálva, peres úton próbálja érvényesíteni követelését. De ha az autó tulajdonosának van jogvédelmi biztosítása, csak be kell jelenteni a biztosítónál a panaszt. Ebben az esetben nincs kockázat, ha nyer, megkapja a kártérítést, ha veszít, akkor sem kell kifizetnie a perköltségeket.

Olvasóink írták

 • 7. latakacs 2009. április 24. 11:51
  „Üdv mindenkinek!

  Régóta nem szólok hozzá a témákhoz, de ilyen, szakmámat érintő esetekben mégis meg kell tennem.
  Igen, a Generali és a DAS foglalkozik jogvédelem biztosítással, de a Generali csak egy bizonyos limitig fizet, mint általában a felelősségbiztosítások. A DAS termékét nem ismerem. A cikk írója és az osztrák ügyvéd úr nem teljesen tájékozódott a témában. Minden gfb egyben un. jogvédelem is. Ha a károkozó ELISMERI VÉTSÉGÉT, ISMÉTLEM ELISMERI, akkor az általa okozott kárt és egyéb költségeket, pl. rokkantság esetén a lakás átépítését, vagy ne adj Isten temetést is fizet a biztosító, nem csak a kocsiban keletkezett károkat. Ezt sokan nem tudják, érdemes mindig rákérdezni erre. De vegyük a síbalesetet. Ha köt az ember utasbiztosítást, némelyik tartalmaz felelősségbiztosítást is, az is téríti az ilyen jellegű kártérítéseket. A lakásbiztosításban is van felelősségbiztosítás, az is szolgáltat Magyarország területén bekövetkezett általunk, harmadik személynek okozott károkat, de csak a limitig, ameddig terjed a biztosítás.
  És igen, ez egy biztosítási reklám akart lenni, és igen, hiába itéli meg a bíróság a kártérítést, ha az alperes nem fizet.
  Erről ennyit.”
 • 6. jockey 2009. április 23. 10:45
  „5. comet

  Az első.”
 • 5. comet 2009. április 22. 12:36
  „ez itt most egy biztosítási reklám, vagy egy cikk?”
 • 4. TÉTÉ 2009. április 22. 08:24
  „Jogvédelem Biztosítást jelenleg két cégnél lehet kötni : a Generalinál és a D.A.S.-nél. A Generalinál a legtöbb esetben az okozott kárt is megtérítik. Érdemes elgondolkodni rajta, hiszen nem csak gépjárműves károkra való, hanem pl. ingatlanokkal és örökséggel kapcsolatban is.”
 • 3. Lobbo71 2009. április 22. 08:01
  „pampus, csak az állammal szemben fennálló tartozást lehet közmunkára váltani, tehát pl a szabálysértési bírságot. Ha valaki beperel kártérítésért (erről szól a cikk), akkor azt ki kell fizetni pénzben.”
 • 2. pampus 2009. április 22. 07:36
  „Magyarországon a pénzbírságokat átváltják "közmunkára" (650-850,-Ft/óra díjban) Aki, elvtárs az 850,- aki ellenzéki a csak 650/ óra a munkája értéke! Mert ugyebár nem mindegy , hogy melyik bíróság ítéli erre a megoldásra. Az egyik egy állatkertbe sepreget, a másikkal szemetet szedetnek! De egyikkel sem végeztetnek eladható árú termelést!
  Talán az Osztrák bíróság esetleg mezőgazdasági munkára ítéli majd a delikvenseit. A cikkhez szólva pedig a biztosító ismét az átverhető pácienseit keresi!”
 • 1. elemér 2009. április 22. 05:05
  „Az hogy valaki nyer még nem biztos hogy megkapja a pénzét, mert aki veszt nem biztos hogy fizet. Ilyesmit csak egy ügyvéd állit.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Föld napja: Veszélyben a globális ökológiai rendszer

Veszélyben van a globális ökológiai rendszer – hangzott el a Föld napja alkalmából kedden… Tovább olvasom