Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Tízéves a Patakugrók

Ágfalva - Idén ünnepelte tízéves fennállását az ágfalvi Patakugrók néptáncegyüttes. Ez idő alatt több mint százhúszan ismerkedtek meg az ágfalvi német s más dunántúli táncokkal.
– Mivel az egykori kitelepítések után főként a Rábaközből érkeztek betelepülők, az ágfalvi német mellett rábaközi táncok szerepelnek a műsorunkban – mondta Csoltói József Aranysarkantyús-díjas táncos, a gyermeknéptánccsoport alapító művészeti vezetője. – Az előzményekhez hozzátartozik, hogy feleségemmel, Szalai Mártával a Testvériség Német Nemzetiségi Néptáncegyüttesben évtizedek óta tevékenykedünk. Amikor Ágfalvára költöztünk, az iskola vezetése felkért bennünket, tartsunk táncházat. Láttuk, milyen tehetségesek a gyerekek, így vetődött fel a gondolat az együttes létrehozására. Feleségem az ágfalvi Napsugár Óvodában alakított néptáncegyüttest, így Ágfalván felmenő rendszerben, az óvodától kezdve egészen a felnőttkorig táncolhatnak a tehetséget és kedvet érzők. A Patakugrók az alsó és felső tagozatos diákokat fogja össze, ők a nyolcadik osztály elvégzését követően a Testvériségben folytathatják.

Az idén tízéves Patakugrók szeptembertől új koreográfiákkal készül a bemutatókra.
Az idén tízéves Patakugrók szeptembertől új koreográfiákkal készül a bemutatókra.

A tíz év alatt szép sikereket ért el a Patakugrók néptáncegyüttes. A hazai német nemzetiség kétévente rendezendő gyermektáncfesztiváljain – több mint száz együttesből – mindig bekerültek a legjobb tizenkettőbe. Országos szinten a magyar gyermektáncegyüttesekkel is versenyeztek, s a zsűri különdíját, valamint a leghangulatosabban táncoló együttesnek járó elismerést hozták haza.

Legközelebb augusztus 23-án a dunaharaszti német nemzetiségi napokon lépnek fel, s javasolták az együttest a budapesti, jövő év elején rendezendő Magyar Országos Néptánc Antológiára: ide az ország legjobb koreográfiái és legsikeresebb táncegyüttesei kerülnek.

A Patakugrókat nemcsak a szülők, a helyi és az ágfalvi német nemzetiségi önkormányzat, hanem az egész falu támogatja: ha szükséges, a fellépésekhez előkerülnek a padlásról és a szekrényekből a korhű kalapok, népviseletek, csizmák.

Iskolakezdéskor pedig újjáalakulnak a tánccsoportok: az új koreográfiák begyakorlása után készülnek a következő bemutatókra. Javasolták az együttest a budapesti, jövő év elején rendezendő Magyar Országos Néptánc Antológiára: ide az ország legjobb koreográfiái és legsikeresebb táncegyüttesei kerülnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 perc 54 másodperc alatt a 22. emeletre

Budapest–Sopron - A soproniak közül a legjobb helyezést elért tűzoltó 3 perc 54 másodperc… Tovább olvasom