Kisalföld logö

2017. 05. 27. szombat - Hella 13°C | 24°C Még több cikk.

Tizenötmilliós hiánnyal számol Nagycenk

Nagycenk - Nagycenk idén 267 millió forint bevételre számít a tavalyi 278 millió forinttal szemben. A költségvetési és gazdasági bizottság már megtárgyalta a büdzsé tervezetét, amelyet most elfogadott a képviselő-testület.
– A költségvetés 2009-es tervezete mintegy tizenötmillió forintos hiánnyal számol. Ettől függetlenül működésre hitelt nem szándékozunk felvenni, azonban fejlesztési kiadásaink fedezetére lehet, hogy erre szükség lesz – tájékoztatott Filátz Józsefné, Nagycenk jegyzője. – A hiányzó 15 millió forintot nagyfokú takarékoskodással szeretnénk megspórolni. A több mint 1800 lelket számláló falu vezetése például tervezi a munkához elengedhetetlen számítógép-fejlesztést, ám a régi bútorzat korszerűsítésére idén sem költ egy fillért sem. A Széchenyi tér pályázati pénzből való felújításának önrészét ugyanakkor biztosítjuk, ez tízmillió forint. Ennek egy részét – reményeink szerint – a helyi lakosság és vállalkozók, illetve a faluhoz kötődő elszármazottak támogatása teszi ki. Más, nagyobb szabású beruházásba nem fogunk idén. A helyi lakosságot érinti viszont a döntés, hogy az önkormányzat az eddigi ötven százalék helyett csak huszonöt százalékkal támogatja háztartásonként a fizetendő kommunális adót. Ez éves szinten kétezer forint pluszkiadást jelent a családoknak.

Az iparűzési adót nem emeltük, ezzel segítve a helyi vállalkozásokat.
A gazdasági bajok miatt azonban a tavalyi 22 millió forint helyett idén csak 15 millió forintos adóbevételre számítunk. Az idegenforgalmi adót ugyanakkor 200 forintra emeltük fejenként és éjszakánként Nagycenken, ami a 400–450 forintos országos átlaghoz képest még mindig alacsonynak mondható. A szociális szférát tekintve, tavaly 1,5 millió forintot fordítottunk rendszeres segélyezésre, egyszeri pénzbeli, továbbá lakástámogatásra és az első lakáshoz jutás segítésére. Ezek körét nem szűkítjük, és megpróbáljuk a tavalyi szintet biztosítani, mivel úgy hisszük, idén sem fogunk kevesebb támogatási igénnyel találkozni...

Olvasóink írták

  • 1. szilver 2009. február 28. 16:31
    „Köszönjük,hogy maradt az iparüzési adó!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

300 millióra szorítottuk le a 1,3 milliárdos működési hiányt

Sopron - „A szocialista városvezetéstől 2006-ban örökül kapott 1,3 milliárd forintos működési… Tovább olvasom