Kisalföld logö

2018. 03. 21. szerda - Benedek -4°C | 5°C Még több cikk.

Tizennyolc hektár vissza a természetnek

A harkai úti hulladéklerakó huszonhárom hektárjából tizennyolc hektárt visszaadnak a természetnek. A rekultiváció több mint egymilliárd forintba kerül.
A környezet- és természetvédelmi célokat szolgáló rekultiváció Sopron térségében tizenhárom települést érint. Az önrész nélküli, uniós forrásból finanszírozott 2,6 milliárd forintos beruházás a korábban lerakott hulladék elszállítását vagy letakarását jelenti, megszüntetve ezzel az okozott környezetszennyezést. Letakaráskor a lerakott hulladéktömeget lezárják és megakadályozzák a további csapadékvíz-átszivárgást.

Mágel Ágost: A harkai úti rekultiváció egymilliárd forintba kerül, önrész nélküli uniós forrásból finanszírozzák. Fotó: G. M.
Mágel Ágost: A harkai úti rekultiváció egymilliárd forintba kerül, önrész nélküli uniós forrásból finanszírozzák. Fotó: G. M.

– A harkai úti lerakó a legnagyobb kiterjedésű az említett tizenhárom telep közül – mondta Mágel Ágost, a Sopron Térségi Társulási Tanács elnöke a helyszínen tartott tegnapi sajtótájékoztatón. – A hosszú évek alatt lerakott hulladékot formázzák, rézsűt alakítanak ki és a felső felületet földdel borítják. A munkák júniusban kezdődtek el, azóta több ezer köbméter föld került takaróként a lerakóra. A rézsűkön lefolyó csapadékvizet elvezetik. A beruházás késő ősszel fejeződik be. A területet füvesítik, s az így elvégzett rekultiváció után megszűnik a hulladék ártó hatása. Szemét már csak a szigetelt, 177 ezer köbméteres lerakóba kerülhet, amelyet két éve adtak át.

Mágel Ágost hozzátette: a harkai úti komposztáló területe mellett fogják a cséri lerakó soproni válogatóüzemét és átrakóállomását létrehozni. A hulladékot tömörítve szállítják majd Csérre. A soproni beruházás közbeszerzési eljárása folyamatban van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megyei Nemzetiségi Nap Kópházán

Idén Kópháza ad otthont a Megyei Nemzetiségi Nap látványos programsorozatának szeptember 15-én,… Tovább olvasom