Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Tizenkétezer forintból, kiszolgáltatva

Fertőrákos - Havonta alig tizenkétezer forintból tartja el fekvő beteg édesanyját a fertőrákosi Pfeiffer Tibor. Legutóbb az ápolásisegély-kérelmét is elutasították. A család attól tart, karácsonyra már nem lesz mit enniük.
– Nézze, üres a hűtőnk, üres a konyhánk, édesanyám legutóbbi nyugdíjából gyógyszereket vettünk, a többiből a vizet, a villanyt fizettük be – fogad bennünket Pfeiffer Tibor fertőrákosi otthonában, ami a nagy szegénység ellenére takaros, tiszta.

Az édesanyánál négy éve agytrombózist diagnosztizáltak, azóta szinte felállni sem tud egyedül.

– 1993-ig tudtam dolgozni, de akkor mindkét térdemben meg kellett műteni a szalagokat, negyven százalékban rokkant lettem. Szeretnék dolgozni, de nem kellek sehol, beteg embernek nem adnak munkát. A mama ráadásul egész napos felügyeletet igényel, ha nem lennék vele, a fürdőszobáig sem tudna kimenni.

Pfeiffer Tibor édesanyja egész napos felügyeletet igényel, ha nem lenne vele, a fürdőszobáig sem tudna kimenni. Fotó: Magasi Dávid

Pfeiffer Tibor ápolási díjat és közgyógyellátást is igényelt édesanyjának, ám kérelmét minden alkalommal elutasították. – Arra hivatkoznak, hogy túl magas a mama nyugdíja, de kérdem én, ki tudna hat-hétezer forintból egy hónapig megélni? – teszi fel a kérdést a férfi, miközben előveszi a trombózisra felírt gyógyszerek számláját. – Ennyi marad, miután mindent befizetünk. A határozatok ellen fellebbezésnek helye nincs, csak a bírósághoz fordulhatnánk jogorvoslatért. De honnan teremtsek elő pénzt az ügyvédre? Sajnos nem számíthatunk senkire, és úgy tűnik, az ünnepeket egyre erősebb nélkülözésben kell töltenünk. Ha nem fizetünk, a vizet, villanyt kikapcsolják. Rendszeresen számolgatjuk, hogy melyik csekket meddig lehet odázni. Pedig 43 éves vagyok, szeretnék dolgozni.


Karácsonyi szeretetcsomagok

A nehéz helyzetben lévőket karácsony előtt a Vöröskereszt is segíti. A soproni szervezet december 18-án tart étel- és ruhaosztást a rászorulóknak. A Máltai Szeretetszolgálat a jövő héten juttatja el a soproniak felajánlásait közel 250 családnak, akik a szociális irodánál, a gyermekjóléti központnál, a gyámhivatalnál vagy a cigány kisebbségi önkormányzatnál jelezték rászorultságukat.

Olvasóink írták

 • 6. Értelmi sérültek és Családjaik Jogvédő Egyesület 2008. február 03. 00:07
  „A legfontosabb tudnivaló, hogy ebben az esetben nem lehet bírósághoz fordulni.

  Az ápolásidíj ADHATÓ, annak, aki tartósan beteg hozzátartozóját gondozza.
  A jogosult a gondozó, és csakis az ő körülményei vizsgálhatók.

  Azaz nem lehet azért elutasítani a kérelmet, mert a gondozott jövedelme magas.

  A tennivaló:

  Meg kell nézni a helyi önkormányzat szociális rendeletét. Abban benne kell legyen, hogy Sopronban kik jogosultak adható ápolási díjra.
  Ha a rendeletben lévő feltételek szerint P. Tibor jogosult, akkor meg kell adják az ápolási díjat. Ha nem jogosult, akkor nem lehet bírósághoz fordulni.

  Ha P. Tibor vagy bárki más elküldi nekem a soproni szociális rendeletet és vállalja, hogy magánlevélben válaszol a kérdéseimre, akkor talán tudok segíteni.

  Üdvözlettel:
  Goldner Ibolya
  ÉCSJE elnök”
 • 5. Cziráki Viktória 2007. december 20. 17:06
  „Fertőrákos, Fő utca 42/b.”
 • 4. margit 2007. december 17. 16:28
  „Szeretném megkapni a címüket.Nem pénzt, hanem élelmet szeretnék neki küldeni
  Köszönöm a segítséget”
 • 3. kendermagos 2007. december 17. 14:11
  „mit nem értessz lívia? a föld nevű bolygó legmagasabb adóterheit fizeti a dolgozó kisebbség kis hazánkaban. ezen adókat kívánod emelni? januártól emelkedik a nyugdíjjárulék, de csökkennek a kezdő nyugdíjak. egy idő után fel fogják tenni a kérdést a fiatalok, hogy miért is fizessünk járulékot? Mindenkit tartsanak el a gyerekei. Az állami nyugdíjra, segélyre semmi szükség.”
 • 2. Livia2525 2007. december 14. 19:54
  „Mar elnezest de honna lehet tudni hogy van meg "több gyerek"? Vilagosan meglett irva sajna nincs akire szamithatnanak.Csak 1 pelda:Az en nagymamam 4 yermeket hozott vilagra abbol 1 meghalt 3 honaposan 1 meghalt 21 evesen es edesapam meghalt 37 evesen!Mar csak 1 gyermeke el nagymamanak a nagybatyam.Bar isten ugy hozta nekem mar nem el a nagymamam sem.Ezzel csak azt akartam kihozni hogy lehet lenne ott gyermek is...
  Akkor is az allamot nem ertem meg es soha nem is fogom megerteni.Es mint mar 1 hozzaszolasomban mar megirtam,itt is megirom többet M.O.-ra az eletemben visszanem terek,ien elhetesi lehetösegek mellett.Köszönöm ebböl nem kerek eleg olvasnom es nagyon elszomorit!”
 • 1. kendermagos 2007. december 14. 10:52
  „ilyenek az elöregedő társadalmak. akik nem építnek nagy és erős családot, azok így fognak járni, mivel az állami segély és nyugdíjrendszereknek csak pár évük van hátra. A többi gyerek miért nem segít a gondozásban?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Veszélyben a hulladékgazdálkodási projekt?

Sopron - Veszélybe került a Sopron és Térsége Hulladékgazdálkodási Projekt, ugyanis eddig nem… Tovább olvasom