Kisalföld logö

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 17°C | 27°C Még több cikk.

Tizenhat éve működő elemek

A soproni Kimmel Gyula valamikor 1990 vége felé vásárolt négy darab bébielemet a Mátyás király utcai, akkori Ramovill üzletben.
– Igazi műszaki ritkaság van a birtokomban, mely a Kisalföld olvasóit is érdekelheti – kereste meg szerkesztőségünket Kimmel Gyula. A Sopronban élő nyugdíjas férfi – emlékezete szerint – 1990-ben vásárolt a Mátyás király utcai Ramovillban négy darab másfél voltos alkáli, úgynevezett bébielemet, amik – csodák csodájára – azóta is működtetik táskarádióját.

– Szinte kifogástalanul működik ez a távol-keleti rádió, amit hetente legalább egyszer bekapcsolok egy-egy órára – mutatja Kimmel Gyula a rádiót, melyen egy kis fény jelzi az elemek „töltöttségét", és már fel is harsan a Petőfi Rádió. – Érthetetlen számomra, miként lehetséges, hogy ilyen hosszú időn át megtartsák az elemek a működőképességüket, hiszen azt tartják róluk, hogy bizonyos időn belül – általában néhány év alatt – maguktól is kisülnek. Állításomat igazolja, hogy az elemek aljába a gyártás során beleírták a dátumot, esetünkben, mivel '90 szeptemberében vásároltam, az áll rajta: 90–09.

Kimmel Gyula a koreai gyártmányú táskarádió hátoldalát is alaposan szemügyre vette. – Mindössze öt wattos a teljesítménye, ezért lehet, hogy lassabban merülnek az elemek a megszokottnál – teszi hozzá. – Elképzelhető, hogy felveszem a kapcsolatot a gyártó német céggel, hiszen bizonyára az ott dolgozók sem tartják mindennapos „teljesítménynek" a tizenhat évig használható erőforrásokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre emelkedik a kenyér ára

Sopronban tartotta – szombaton – pékakadémiáját a Magyar Pékszövetség. Az eseményen megjelent Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke is. Jövőre átlagosan 10–15 százalékkal emelkedik a kenyér ára – jelentette be Sopronban Ilonka Boldizsár, a Magyar Pékszövetség elnöke. A pékek gyakorlatilag 2004 óta nem változtattak áraikon. Tovább olvasom