Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Tizenhárom kutyát altatnak el Sopronban

Többszöri halasztást követően végső stádiumba jutott a Pozsonyi út menti ingatlanon élő kutyák sorsa. November végén tizenhárom ebre vár az injekcióval történő elaltatás.

Hosszú történet végére kerülhet pont a közeljövőben: Balogh Imre kutyái közül tizenháromnak úgy tűnik, megpecsételődött a sorsa. Portálunk többször írt arról, hogy huszonnégy kutya vár új gazdára, mivel korábbi tulajdonosuk, Balogh Imre betegeskedik, s szívműtétje után már nem volt képes megfelelően gondozni ebeit.

Akkor úgy volt, ha nyár végéig nem sikerül elhelyezni az állatokat, elaltatják őket.

A Kisalföld és a Soproni Állat- és Természetvédők Egyesülete örökbefogadási akciót hirdetett.

Balogh Imre: Négy-öt kutya valóban nevelhetetlen, de a többit nagyon sajnálom. Fotó: Magasi Dávid
Balogh Imre: Négy-öt kutya valóban nevelhetetlen, de a többit nagyon sajnálom. Fotó: Magasi Dávid


– Minden fáradozásunk ellenére idáig csak tíz kutyát vittek el, négy idehaza, hat Németországban lelt új gazdára – összegezte a kezdeményezés eredményét az egyesület elnöke, Szakonyi Imre. – Már korábban is magánszemélyek és más állatbarátok összefogásával segítettünk Balogh Imrének az állatok ellátásában. Sopronban nincsen menhely, így a megmaradt kutyák sorsa sajnos az elaltatás lesz.

– A Pozsonyi út menti ingatlanon még 2012. november 23-án koboztuk el az állatokat – részletezte dr. Tószegi Ildikó, a városháza igazgatási osztályának vezetője.

– Korábban határozatban köteleztük Balogh Imrét arra, csökkentse háromra a kutyák számát, s gondoskodjon a többi eb elhelyezéséről. Egy hónap határidőt kapott, de a kötelezésnek nem tett eleget. Ezért elrendeltük a határozat végrehajtását és megpróbáltuk a gyepmesteri telep segítségével elhelyezni az állatokat. Ez azonban nem volt eredményes, mindössze hat kutyát sikerült így elhozni.

A gyepmesteri telep költségvetése ekkora létszámú kutyasereglet hónapokig való tartását már nem fedezhette. A nyugdíjas férfi anyagi helyzete sem teszi lehetővé, hogy tőle a tartás költségeit beszedjük, holott erre lehetett volna őt kötelezni. A gyepmesteri telep elsődleges feladata a településen lévő kóbor állatok befogása. A meglévő helyek kihasználtsága szinte mindig kilencven százalék feletti.

– Balogh Imre az állatok további szaporodását sem akadályozta meg, hiszen az elszállított egyedek ellenére 2012. október végére az állatok száma 30 fölé emelkedett – folytatta az osztályvezető.

– Ekkor döntöttünk az ebek elkobzásáról. A jogszabály szerint ha az elkobzást kimondó határozat jogerőre emelkedését követ fél éven belül nem sikerül az állatokat véglegesen elhelyezni, akkor a hatóság elrendelheti az állatok életének kioltását.

Erre 2013. június 3. óta lenne lehetőségünk, de türelemmel vártuk a helyzet kedvezőbbre fordulását. Az állatmentő akció keretében tíz kutyát sikerült örökbe adni. Ebből kettő visszaszökött Balogh Imréhez, és az örökbefogadó – az állatvédők tájékoztatása szerint – nem hajlandó ismét elvinni őket, nem kellenek neki az állatok. Mivel Balogh Imre három kutyát tarthat meg, így tizenegy, plusz a két visszaszökött eb vár elaltatásra, amit állatorvos végezhet el, injekcióval.

– Négy-öt kutya valóban nevelhetetlen, de a többieket nagyon sajnálom. Azt is sajnálom, hogy országos szinten sem lehetett állatmenhelyen elhelyezni őket – mondta lapunknak szomorúan Balogh Imre.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NYME: csődhelyzet nincs, de a bérkifizetésekkel késtek

A Nyugat-magyarországi Egyetemnek átmeneti fizetési nehézségei voltak, emiatt csúszott a bérek és a hallgatói juttatások kifizetése - közölte az intézmény vezetősége. Tovább olvasom