Kisalföld logö

2017. 02. 22. szerda - Gerzson 3°C | 12°C Még több cikk.

Tizenegy embercsempészési vád

Sopron - Tizenegy embert vádoltak többrendbeli embercsempészéssel és közokirat-hamisítással a soproni bíróságon tegnap. A vádlottak között van a győri cigány önkormányzat tiszteletbeli alelnöke és egy pakisztáni születésű üzletember is.
Embercsempészés, illetve bűnsegédként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében kezdődött tegnap büntetőper Sopronban. A tizenegy vádlott közül mindössze heten jelentek meg dr. Gajdos Anikó bíró és tanácsa előtt. A hiányzókat – akik közül ketten egyes információk szerint külföldön tartózkodnak – rendőri elővezettetéssel hozzák majd a legközelebbi tárgyalásra.

A vádat dr. Monostori Zoltán ügyész ismertette. Eszerint a tizenegy, többségében Győrben lakó vádlott 2005 áprilisától néhány hónapon belül tizenhat külföldit – pakisztániakat, indiaiakat, szerb-montenegróit és fehérorosz állampolgárt – próbált meg több-kevesebb sikerrel illegálisan Nyugatra szöktetni. Mindehhez meghamisított magyar személyi igazolványokat és úti okmányokat használtak fel. Csak idő kérdése volt, hogy a határőrök rutinja és ébersége mikor kapcsolja le az embercsempészeket, hiszen például a magyarul nem beszélő „magyar" indiaiak vagy pakisztániak feltűnő és árulkodó jelnek bizonyultak. A hálózat leleplezése után kiderült, az embercsempészek kétezer, illetve hétszáz euróért vállalták az illegális határátlépés megszervezését. Az autóvezetőknek alkalmanként több tízezer, de volt, amikor száznyolcvanezer forintot ígértek.

Esetünkben az embercsempészés szálai egészen Pakisztánig nyúltak. Az „osztrák kapcsolatot" ugyanis egy olyan pakisztáni születésű, de évek óta Ausztriában élő – s már osztrák állampolgárságot is szerzett – üzletember jelentette, aki egykori hazájába is utazott a részletek kidolgozása miatt. Ő a nyomozati szakaszban korábban mindent tagadott, majd beismerő vallomást tett: ő gondoskodott az osztrák oldalra átcsempészett külföldiek átvételéről. A soproni tárgyaláson családjára hivatkozott, unokatestvéreit szerette volna Ausztriába kijuttatni. Nem ő az egyedüli, aki több, egymással ellentétes vallomást tett:
volt olyan, akinek ez ügyben öt gyanúsítotti vallomás fűződik a nevéhez.

A megjelent hét vádlott közül csak egy ismerte el felelősségét az embercsempészésben. A többi – közte a győri cigány kisebbségi önkormányzat tiszteletbeli alelnöke – tagadta bűnösségét, bár a konkrétumok és a bizonyítékok ellenük szóltak. Az egyik vádlott például azt próbálta meg elhitetni a bírósággal, hogy csak stoposokat vett fel.

Dr. Gajdos Anikó bíró és tanácsa a büntetőpert november 28-ra elnapolta.

Gosztonyi Miklós
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

14 éves a Cotton Club Singer

A Cotton Club Singers 14 éves fennállása során legfőképpen tematikus koncertjeivel – így a… Tovább olvasom