Kisalföld logö

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 9°C | 16°C Még több cikk.

Tízből tíz - Teljes a GYSEV FLIRT Motorvonat flottája

Mostantól már 10 járműből álló zöld-sárga villamos motorvonat-flotta teszi gyorsabbá és kényelmesebbé az utazást a GYSEV Zrt. vonalhálózatán.

A GYSEV Zrt. fejlesztéseinek egyik fő iránya a vasútvonalak villamosítása és korszerűsítése mellett a személyszállító járműpark megújítása. Ennek első lépéseként az Európai Unió által biztosított Kohéziós Alap forrásait felhasználva 4 db korszerű villamos motorvonatot vásárolt a vasúttársaság, melynek első szerelvényei 2013 decemberében álltak forgalomba.

Azóta ezek a járművek már több mint 300 000 kilométert futottak a Sopron – Szombathely – Szentgotthárd vonalon.

Mit jelent a FLIRT?

A csuklós motorvonat jelentése egy német betűszó: Flinker Leichter Innovativer Regional-Triebzug.

Magyarul: Fürge Légkönnyű Innovatív Regionális Motorvonat  


A modernizációban újabb mérföldkövet jelentett a svájci Stadler Bussnang AG-vel kötött szállítási szerződés 2013 tavaszán, melynek köszönhetően a vasúttársaság 6 új FLIRT villamos motorvonattal bővíthette eszközparkját. A két évvel ezelőtt indított projekt lassan a végéhez közelít, hiszen az utolsó két jármű megérkezésével teljessé vált az immár 10 darabot számláló flotta.

Egy motorvonat Győrben
Egy motorvonat


A projekt zárásához már csak a motorvonatokon található, az európai uniós irányelveknek megfelelő, ETCS L2 vonatbefolyásoló fedélzeti berendezések üzembe helyezése van hátra, amely várhatóan 2015 őszén megtörténik.

Ha a GYSEV mind a 10 járművét összekapcsolnánk, az így összeállított szerelvény 800 méter hosszú lenne, melyen 2000 utas tudna helyet foglalni. Az új motorvonatok menetdinamikája a 2600 kW-os, azaz 3484 lóerős teljesítménynek köszönhetően kiemelkedő.

A járműtípus gyorsítóképessége kategóriájában egyedülálló, az 1,2 m/s2-es indító gyorsulásnak köszönhetően a FLIRT mindössze 28 másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet.

Fürge és légkönnyű
Fürge és légkönnyű


Ezek a tulajdonságok nagyban hozzájárulnak a pontos, menetrend szerinti közlekedéshez, ugyanis a jármű akár közeli állomások esetén is képes az esetleges késések kompenzálására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz a sportparadicsomból? Focipálya és öltöző épül Hegykőn - látványterv

Megnéztük, mi valósulhat meg az öt évvel ezelőtt bejelentett sportparadicsom tervéből Hegykőn. Tovább olvasom