Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Tíz urnából hatot hazavisznek

Sopron - Míg a rendszerváltás táján a tíz százalékot sem érte el a hamvasztásos temetések száma, mára ez az arány negyven százalék fölé emelkedett.

Városokban többen, falvakban kevesebben kérik ezt a szolgáltatást, sokan pedig hazaviszik az urnát.

– Pénzhiányra hivatkozva a vidéki ügyfelek közül is egyre többen kérnek urnás temetést, pedig az idősek és a vallásosak korábban ezt szentségtörésnek tartották – tudtuk meg Wartha Jánosnétól, az egyik soproni temetkezési cég vezetőjétől. – S az is mind gyakrabban előfordul, hogy a családtagok hazaviszik szeretteik hamvait. Ma tíz esetből hat alkalommal elkérik az urnát a hozzátartozók.Így 102 ezer forintot kell fizetniük.

Szeretteik nyughelyéül a hozzátartozók előszeretettel választanak urnafalakat. Fotó: Magasi Dávid
Szeretteik nyughelyéül a hozzátartozók előszeretettel választanak urnafalakat. Fotó: Magasi Dávid

– Ha mégis eltemetik a hamvakat – folytatta Wartha Jánosné –, akkor jellemzően urnafalba helyezik vagy a templomok altemplomába. Utóbbi helyen ötven évre megváltható az emlékhely és így nincs szükség sírgondozásra sem.

A szakembertől megtudtuk, ma már szinte ugyanannyi a koporsós temetés, mint az urnás, noha két évtizeddel ezelőtt szinte senki nem kért hamvasztást. A temetkezési szokások átalakulása főként financiális okokra vezethető vissza, az utóbbi években egyre kevesebb pénz jut a végtisztesség megadására is. Egy sírhely ugyanis elhelyezkedéstől függően nagyjából 50 ezer forintba kerül, a koporsó átlagára 200 ezer forint, a kellékekkel, a szolgáltatással, a sírkővel 500 ezer forintig nőhet a temetés ára. A határ persze a csillagos ég, mert mindenből van olcsóbb és drágább kivitel, de 350–400 ezernél kevesebb összeggel nemigen lehet kalkulálni a végső búcsú áránál. Egy szimpla sírba két koporsó tehető, viszont fölé még négy urnát is rakhatnak, ami sokban egyszerűsíti az eljárást. Egy urna sírba helyezésénél ugyanis nem kell teljesen szétbontani a már meglévő síremléket, nem kell sírhelyet váltani, szinte csak az urna, a hamvasztás és a búcsúztatás költsége terheli a hozzátartozókat, de az összeg így is elérheti a 200 ezer forintot.

A soproni domonkos templom altemplomában is egyre több az emléktábla. Fotó: Magasi Dávid
A soproni domonkos templom altemplomában is egyre több az emléktábla. Fotó: Magasi Dávid

– Sokan már a búcsúztatáson is igyekeznek spórolni. Nem mindenki kér ravatalon történő elhelyezést, vannak, akik csak a sírnál tartanak beszédet, és vannak, akik hazaviszik a hamvakat. A jogszabályok Magyarországon lehetővé teszik az urna hazavitelét, noha a mi szakmánkban szinte mindenki úgy tartja, az elhunytaknak a temetőben a helyük. Ausztriában és Németországban nem is ilyen megengedő a jog, ezért sokan átjönnek Magyarországra, hogy megkaphassák a hamvakat.

Voltak, akik az Ikvába, a Fertő tóba vagy az erdőben szórták szét az elhunyt hozzátartozó porát, mások a kertjükben, a szerettük kedvenc diófája alá állítottak síremléket. Mindig a terület kezelőjétől kell engedélyt kérni, s ha ez megvan, akkor hivatalosan is elhelyezhetők a hamvak. Sopronban hamvak bemosására vagy repülőgépről való szórásra nincs lehetőség – mondta el a cégvezető.

Olvasóink írták

 • 9. kismarti 2010. március 08. 15:36
  „Kicsit morbid amit írok, de két évvel ezelőtt mi is temettünk el rokont és a számlán egy dolgon nagyon megakadt a szemem. A műanyag zsák amibe a testet rakták kb. 5000 Ft volt. Szeretném megtudni azóta is, hogy egy nyamvad műanyagzsákon mi kerül 5000 ft-ba?”
 • 8. janika 2010. március 05. 05:43
  „No úgy gondoltam, hogy, ha már tönkre tették az ország lakóit megérdemelnék az ásót és lapátot! A politikusokat elosztani a temetőkbe sírásóknak! Gondolom a bérezésüket már kiérdemelték az eddigi tetteikkel. A Munka Törvény szerint az járnekik.”
 • 7. Goldmund 2010. március 04. 23:12
  „Azóta szabadultak el az árak, amióta megjelentek a temetkezési vállalkozók.
  Egy koporsó 200e Ft????!!!! Annyi fa kell hozzá, mint egy kétajtós szekrényhez. A munka talán még kevesebb is vele! Hány ezer százalékos haszonnal dolgoznak ezek a halálkufárok?”
 • 6. ursula 2010. március 04. 20:41
  „janika!!!!!!!!!
  ez az állam? mert te úgy látod, hogy itt akkora rend? ha még ebbe is belenyúlnának, lenne itt halloween...”
 • 5. janika 2010. március 04. 19:10
  „Ha az állam vezetése venné át a hallottak végtisztessége rendszerét csupán fillérekbe kerűlne! De e rendszerben a népnyúzás még a halál után is szedi a sápot!”
 • 4. egysoproni_ 2010. március 04. 18:55
  „Szilaj nevű fórumozónk valódi neve: Danken MCleod :-)”
 • 3. ursula 2010. március 04. 18:42
  „szilaj :-)”
 • 2. SZILAJ 2010. március 04. 18:00
  „Én ezt megspórolom majd... Nem fogok meghalni..”
 • 1. ursula 2010. március 04. 16:27
  „Megdöbbentő számok ezek!!! Nem elég a veszteség,amit az ember érez, ha egy szerettét elveszíti, ezen felül iszonyatos anyagi teherként nehezedik rá a közel félmillió forintos költség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rutinellenőrzésnél derült ki: elfogatóparancs van ellene

A Soproni Rendőrkapitányság járőre kedden igazoltatott egy 62 éves dunaföldvári férfit, akiről… Tovább olvasom