Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 1°C Még több cikk.

Tíz hektáron égett a nádas

Tíz hektáron égett a nádas és a száraz fű tegnap délután a Fertő térségében, Fertőújlak közelében.

A lángok osztrák területre is átterjedtek. A tűzoltók órákig küzdöttek a lángokkal. – Amikor tegnap délután kettő óra körül kiérkeztünk Fertőújlakra, már több hektáron égett a nádas – idézte fel az oltás első pillanatait Szűcs Ádám Mihály hadnagy, a kapuvári tűzoltóság szolgálatparancsnoka.

– A száraz füvet még vízsugarakkal oltottuk, ám a nádas részen már csak kézi erővel – lapáttal – boldogultunk. Időközben megérkeztek a soproni munkatársaink is, így három oltóautóval összesen tizenhárman dolgoztunk. Egyszer majdnem sikerült „megfognunk" a lángokat, ám a közepesen erős délnyugati szél továbbvitte a tüzet. Lakott területek ugyanakkor egyetlen pillanatig sem forogtak veszélyben. A lángok hamar átterjedtek az osztrák oldalra. Így az oltáshoz két gépjárművel az ausztriaiak is csatlakoztak.

Az osztrák tűzoltók szintén kézzel próbálták elfojtani a lángokat. Ekkor már három-négy kisebb-nagyobb terület is égett. Néhol úgy tűnt, elalszik a tűz, ám hirtelen többméteres magasságba csapott fel. 18 óra körül azonban végleg sikerült eloltani az időközben ismét Magyarországra terjedt lángokat. – Hiába volt az elmúlt napokban nagy olvadás, a növényzet teteje száraz – folytatta Szűcs Ádám Mihály. – Megindult már a nád és a fű, de a friss hajtások még nem akkorák, hogy meggátoljanak egy ekkora tüzet. Az érintett terület a nemzeti park fennhatósága alá tartozik. Mint azt Reischl Gábor igazgatóhelyettes a helyszínen elmondta, természeti és anyagi kár nem keletkezett.

Még nincse költési időszak, így a madarak elrepülhettek. Ebben az állapotában a nád és a fű egyébként is értéktelen. A tűz a soproni tűzoltóság területén keletkezett, ezért ők vizsgálják a kiváltó okokat. – Jelen pillanatban konkrétumokat nem lehet megállapítani – jelentette ki Hancz László törzsőrmester. – Elsősorban a szándékosságot vizsgáljuk, a szemtanúk meghallgatása, valamint a körülmények tisztázása után több információnk lesz. A tűzoltóságnak azt is figyelembe kell vennie – többek közt – , hogy a nádas magyar oldala egy viszonylag forgalmas út mellett fekszik, így egy eldobott cigaretta is képes tüzet okozni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egzotikus állatok a lakásban

Az állatorvosnál a kutyák és cicák mellett már a leguánok, kaméleonok sem számítanak ritka… Tovább olvasom