Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Tíz évig tartó türelem

Több mint kétszáz brennbergi lakos tíz évet várt arra, hogy az általuk lakott bérlemény tulajdonukba kerülhessen. Az adásvételi szerződéseket már évekkel ezelőtt megkötötték, de a földhivatali bejegyzés váratott magára.

A brennbergiek tíz évnyi, néha nyugtalan türelem után végre fellélegezhetnek. A Soproni Földhivatalban megkezdték az általuk megvásárolt ingatlanok bejegyzését a tulajdoni lapokra, sőt tizenketten hétfőn este személyesen vehették át Hruby József alpolgármestertől és Fabó Károlytól, a földhivatal vezetőjétől.

A történet még a kilencvenes évek elejére vezethető vissza. Akkoriban már egyre többen szerették volna magukénak tudni azokat a házakat, lakásokat, amelyekben bérlők voltak, de nem volt lehetőségük megvásárolni azokat. Aztán 1999-től Varga Gyula – aki már akkor is a körzet képviselője volt – javaslatára a brennbergiek is kedvezményesen vásárolhatták meg bérleményeiket. Közülük sokan olyan házakban éltek és élnek, amelyet még nagyapjuk vagy szüleik építettek, s az államosítás során került először az állam, majd az önkormányzat tulajdonába. A sors azonban némi igazságot szolgáltatott, amelynek pillanata hétfőn este érkezett el.

Csereterületeket ajánlott fel a város


Varga Gyula felidézte az elmúlt évek történéseit és hangsúlyozta, akkor gyorsult fel a folyamat, amikor a jelenlegi koalíció vette át a város irányítását. Az ingatlanokat azért nem lehetett a tulajdonosok nevére írni, mert a házak és kertek egy része a Kincstári Vagyonügynökség területén feküdt. Az első adásvételi szerződéseket 2000-ben kötötték meg. Sokan kedvezményes részletfizetést választottak, mások egyben kifizették az ugyancsak kedvezményes vételár teljes összegét. Hiába volt azonban a kezükben a szerződés, a földhivatal nem jegyezhette be a tulajdonjogot. Az önkormányzat felgyorsította a tárgyalásokat a vagyonügynökséggel és ennek eredményeként az ősszel aláírták azt a szerződést, amelyben a város csereterületeket ajánlott fel számukra. A földhivatal így azonnal megkezdhette a tulajdoni lapokon az átvezetést és mint Fabó Károly megígérte, folyamatosan, soron kívül intézik a brennbergiek ügyeit.

Könnyek közt

Aigner Mariannak folytak a könnyei, amikor kezébe vette a tulajdoni lapot.
– Minden vágyunk az volt, hogy a miénk lehessen a Kovács-árokban lévő ház. Az elmúlt időszakban szépen felújítottuk, de a férjem augusztus 4-én balesetben meghalt. Borzasztóan fáj, hogy nem érhette meg ezt a napot. A ház még bányász nagyapámé volt.
Módrián Feri bácsi nehezen szólalt meg.
– A házat a dédapám építette, de 1887-ben a bánya tulajdonába került, mert a föld, amin állt, ugyancsak a bányáé volt. Igaz, megígérték, hogy a család mindig ott lakhat. Aztán jött a háború, majd az államosítás. Most végre ismét a miénk lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázat környezetvédelmi centrumra

Nyolcszázmillió forintos beruházásra, a soproni innovációs parkban létesítendő környezetvédelmi… Tovább olvasom