Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Tíz éve a családokért a korai fejlesztő

Sopron - Tíz évvel ezelőtt szakemberek és szülők összefogásából született meg a soproni korai fejlesztő. A sérült gyermekek fejlesztéséért küzdő szakemberek azóta közel 250 családon segítettek.

Elvarázsolt világba ér, aki a Pedagógiai Szakszolgálati Központ Gyógypedagógiai Fejlesztő és Tanácsadó helyiségeibe lép. A volt SZTK mögött szerényen bújnak meg az egyszerűen csak korai fejlesztőnek hívott szolgálat helyiségei. Kívülről beton, de belül színek, puha szőnyegek, játékok és rengeteg mosoly. Csak úgy lüktet itt a szeretet...
Gyerekek gurítják egymásnak az óriási labdát, s közben énekelnek. Mögöttük édesanyjuk ül, ők is a kis kórussal tartanak, ahogy a mindig türelmes fejlesztő szakemberek is. Bármelyik óvoda vagy bölcsőde idillikus képe lehetne ez, csakhogy itt az egyik kisfiú füle mögött nagyothalló készülék van, egy kislány pisze orrán erős dioptriás szemüveg ül, a mellette játszó óvodás korú gyermeken pedig látszik, egyedül menni sem tudna...

A fejlesztésre, segítségre szoruló kicsiknek itt, a korai fejlesztőben adják meg a szakemberek azt a lehetőséget, hogy hátrányaikat leküzdhessék. De itt ennél is többről van szó.

– Tíz évvel ezelőtt széles körű összefogás eredményeként valósult meg a korai fejlesztő – emlékszik vissza a tanácsadó szíve és motorja, a teamvezető Némethné Nagy Mária. – A szülők, akik korábban kénytelenek voltak akár hetente többször is Győrbe vinni a foglalkozásokra a gyerekeiket, értelemszerűen támogatták a soproni megvalósulást. A nagy lépést az akkori nevelési tanácsadó, az egészségügyi alapellátás, az önkormányzat, a Kőszegi Úti Óvoda, valamint a Halmozottan Sérült Gyermekekért Alapítvány együtt tette meg. Tizenhárom családdal indultunk, ma már elmondhatjuk, közel 250 családon segítettünk.

Értő és érző támogatás
Egyetért a szakemberekkel Czinder Katalin is, aki 4,5 éves kisfiát nyolc hónapos kora óta heti több alkalommal is hozza a fejlesztőbe. – Bence nagy súllyal, oxigénhiánnyal született, óriási hátrányokat és nehézségeket kell leküzdenie. Egyelőre nem vették fel óvodába, de itt minden segítséget megkapunk a továbblépéshez. Nem csak a fejlesztő foglalkozások miatt jövünk. Itt a gyermekem is, én is megkapom azt, amire a legjobban szükségünk van: értő és érző támogatást.
Némethné Nagy Mária joggal fogalmaz úgy, hogy családot támogatnak, nem pedig „csak" a gyerekek fejlesztését végzik el. Elsődleges céljuk, hogy tanácsadással, fejlesztő foglalkoztatással segítsék a korai életszakasztól a mozgás-, az érzékszervi, az értelmi, a beszéd- és a halmozottan sérült gyermekek fejlődését, de feladataik között kiemelt helyet kap a szülői kompetencia erősítése is. A szülő és a szakember itt partnerek, akik a sérült gyermek integrálódását vállat a vállnak vetve segítik elő. Az egyéni, sérülés-specifikus fejlesztőprogramok talán ezért is olyan eredményesek.

– A szülők hinni szeretnének abban, hogy az ő gyermekük is tud majd futni, olvasni, táncolni. Itt a szakembereink elhitetik velük, hogy érdemes, szabad és kell is hinni, a gyógyulás igenis lehetséges – mondja a korai fejlesztő tízéves születésnapja kapcsán Egedi Cecília, a Pedagógiai Szakszolgálati Központ igazgatója. – Megkönnyíti a munkát, ha a gyermek egészen korai életszakaszában, már néhány hetes korában a szakembereinkhez kerül. Ez persze nem csak rajtunk múlik, de a jó munkának híre megy, főleg a szülők körében.

Nagy Márta

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péntektől már lesz közvilágítás a Deák téren

Sopron - A Deák tér egy részén hat hete nincs közvilágítás. A szolgáltató tervei szerint mától ismét… Tovább olvasom