Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Tíz család tartozását rendezték

A téli időszakban a soproni önkormányzat méltányosságból felfüggesztette a kilakoltatásokat. A moratórium lejárt, de szerencsére egyetlen családot sem fenyeget a kényszerintézkedés veszélye.

– Jelenleg kilakoltatási szakaszba ért ügy nincs Sopronban – tudtuk meg Kónyi-Kiss Gábornétól, a szociális iroda vezetőjétől. – A szociális és egészségügyi bizottság a közeljövőben viszont két esetről dönt majd. Az érintettek évek óta nem fizettek lakbért, ugyanakkor mára rendezték a tartozást. A bizottság határoz majd, hogy helyreállítják-e a bérleti jogviszonyt. A két éve működő segítség adósságkezelési programnak köszönhetően tíz családnak tudtuk rendezni a tartozását és megmenteni őket az otthonuk elvesztésétől.

A Sopron Holdingnál megtudtuk, az önkormányzati tulajdonú lakásokban a bérlők közel húsz százalékának van hosszabb-rövidebb ideig fennálló tartozása. A nem fizetők kéthavi hátralék után felszólítást kapnak. Ilyenkor írásban részletfizetési kérelmet lehet benyújtani és megállapodást kötni az elmaradás rendezésére. Amennyiben ezt követően sem fizet a bérlő, első lépésként felmondják a bérleti szerződését. Abban az esetben, ha a felmondási idő után nem hagyja el a bérleményét, pert indítanak ellene.

Az Égáz–Dégáz Zrt.-nél a gázárral kapcsolatos kompenzációs rendelet tavaly novemberi megváltoztatása óta négyszeresére emelkedett a kintlévőség aránya. – Tekintettel a kialakult helyzetre, márciusban az automatikus felszólításokat felfüggesztettük – tájékoztatta lapunkat Iváncsics Sándor ügyfélszolgálati igazgató. – Ez a folyamat négy lépcsőből áll, két felszólító levél, kikapcsolás és legvégül a jogi úton történő behajtás. Törekszünk arra, hogy az utolsó két lépcső ne következzen be. A gyakorlat azt mutatja, hogy a nem fizető ügyfelek mindössze tíz százalékánál kerül kikapcsolásra a szolgáltatás. A többségnek valamilyen módon sikerül rendeznie a tartozást. Áprilistól visszaálltunk a normál ügymenetre, így azok, akiknek elmaradásuk van, ismételten számíthatnak a fizetési felszólításra.

A Sopron és Környéke Víz- és Csatornamű Zrt.-nél az összes árbevétel mintegy két százalékát teszi ki a kintlévőség. A nem fizetőknek 31 napjuk van a tartozásuk rendezésére. Mint azt Gyarmati László gazdasági igazgató elmondta, a többi szolgáltatóval ellentétben ők nem zárhatják ki teljesen a lakossági fogyasztókat. A nem fizető vállalkozásoknál viszont megtehetik, hogy elzárják a vízcsapot. A vízműnél elenyésző azon ügyek száma, amelyek végül a bíróságon kötnek ki.

P. Horváth László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bővült az ellátandó terület

A kapuvári kórház április elsejei átszervezése után nagy a bizonytalanság. Az aktív fekvőbeteg-ellátás megszűnt, a járó betegeket továbbra is rendelési időben fogadják. Márciusig a helyzet egyértelmű volt, mely falvak betegei tartoznak Kapuvárhoz, illetve melyek Sopronhoz. A dolog azonban nem ennyire egyértelmű, ugyanis például a fog- és szájsebészet a győri Petz-kórházhoz tartozik. Tovább olvasom