Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Tíz család él a kastélyban

Egyelőre nincs napirenden a sopronhorpácsi kastély értékesítése – tudta meg a Kisalföld a Kincstári Vagyoni Igazgatóságtól. – Az egykori Széche- nyikúria szerepel a védett műemlékek listáján, hogy eladható legyen, módosítani kell a műemléki törvényt.
Az épület: Állítólag nem képvisel kimagasló építészeti értéket.
„ Az egyforintos kastély" című, február 25-én megjelent írásunkban arról tudósítottunk, hogy az állam egy forintért árul 27 kastélyt, közöttük a sopronhorpácsit. A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapján közzétett információ sokak fantáziáját megmozgatta, ám kiderült, korai az öröm.
– A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal csak tervezetet készített, amelyben valóban szerepelnek kúriák, amelyek a későbbiekben esetleg értékesíthetők, ha a tulajdonos úgy dönt – közölte Róna Katalin sajtóreferens.

– A sopronhorpácsi Széchenyi-kastély jelenlegi ismereteink szerint nem képvisel kimagasló építészeti értéket, ezért szerepel a listán. Tény azonban, hogy teljes körű műemléki kutatása még várat magára. Parkja viszont nagy jelentőségű, fokozott védelme indokolt. A kastély tulajdonosa az állam, kezelője pedig a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) – mondta el Róna Katalin sajtóreferens.

A KVI-ben elmondták, többen érdeklődtek az úgynevezett kastélyprogram iránt, de csak általánosságban. Konkrét tárgyalásokra még nem került sor és nem is kerülhetett, mert a felsorolt kastélyok egyelőre állami tulajdonban vannak.

Sopronhorpácson azonban már megfordult néhány érdeklődő Talabér Jenő polgármesternél.
– Talán négyen-öten kerestek meg bennünket a kastély ügyében, de sokat nem tudtunk mondani, mert nekünk sincs információnk – mondta Talabér Jenő. – Lehetséges értékesítéséről a Kisalföldben olvastunk. Tény, már korábban is volt érdeklődő, de miután megtudták, hogy tíz család él a 14 hektáros parkkal övezett épületben, elment a kedvük. A mi érdekünk, hogy végül jó kezekbe kerüljön és a valamikori angolpark látogatható legyen.

A Széchenyi-kastély bizony alapos rekonstrukcióra szorulna, annak ellenére, hogy tetőszerkezetét és az esővízcsatorna-rendszerét kicserélték. A második világháború után itt működött a répanemesítési kutatóintézet, majd tizennégy család otthona lett.

– Ma már csak tíz család él a kastélyban – tudtuk meg a 73 éves Vida Irén nénitől. – Negyven évig dolgoztam az intézetben, ide 1982-ben költöztem. Egyedül élek, s el sem tudom képzelni, mi lesz velem, ha költözni kell. Nekünk nem mondanak semmit sem. Járt itt érdeklődő, én is beszéltem vele, de azóta sem láttam.

– Fizetjük a lakbért a kastélyt üzemeltető soproni ingatlankezelőnek, de nincs bérleti szerződés a kezünkben – sóhajt egy nagyot Varga Istvánné. – Ezért félünk egy esetleges tulajdonváltástól, hiszen így akár az utcára is kitehetnek bennünket. Ennek ugyan kicsi a realitása, de a mai világban minden előfordulhat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mobil posták: elfogadták, megszokták

A hatszáz főnél kisebb lélekszámú településeken élők nagy része ma már elégedett a mobil posta… Tovább olvasom