Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

Titoktartó(bb) pedagógusok

Titoktartási törvény megalkotását tervezi az oktatási tárca. Az új szabályozástól a diákok és tanárok kapcsolatának megerősödését remélik. Sopronban sokan támogatják az új elképzelést.
– Elszomorító, amikor a helyi járaton csevegő anyukák gyermekük egyik osztálytársa szüleinek házaséletét tárgyalják ki – mondta Asbóth Imre, a soproni Lackner Kristóf Általános Iskola Rét utcai tagozatának vezetője.
– Pedig az ilyen jelenetek elég gyakoriak. Éppen ezért nagyon hasznosnak tartom az új törvény megalkotását. Bár meg kell, hogy mondjam, amikor 1982-ben megszereztem a diplomámat, esküt kellett tennünk, amely már kitért erre a kérdésre is. Akkor és ott megfogadtuk, hogy leendő diákjaink bizalmas ügyeit diszkréten, bizalmasan kezeljük majd, és nem híreszteljük el fűnek-fának magánéletük részleteit. A jó pedagógus tehát már most is titoktartó, bízhatnak benne a tanítványai. A törvény azonban csak javíthat ezen a kapcsolaton. És hogy hol a határa a titoktartásnak? Néhány nappal ezelőtt bevallotta az egyik tanítványom, hogy édesanyja ideg-összeroppanást kapott. Ettől fogva azoknak, akik közvetlen kapcsolatban állnak vele az iskolában, el kellett mondanom, hogy miért zavart a viselkedése, miért nem tud úgy figyelni az órákon, mint korábban. Olyan esetem is volt, amikor a tizenhat éves bakfis abortuszának titkát sírva osztotta meg velem, osztályfőnökének és tornatanárának be kellett erről számolnom, de a diszkréciót természetesen ők is vállalták.

A jó nevelőnek természetes

– Szerintem a titoktartás már nagyon régóta működik a pedagógus és neveltjei között – fejtette ki Horváthné Kovács Ibolya osztályfőnök. – Nem feltétlenül törvénnyel kell megerősíteni azt, ami az etikai tartással rendelkező, jó nevelő számára amúgy is természetes. Jómagam több mint húsz éve oktatok, és ezalatt számos kisebb-nagyobb titok jutott tudomásomra, vagy osztották meg velem azokat a tanítványaim. De egyiket sem hoztam nyilvánosságra, mint ahogy a legtöbb kollégám is ezt teszi.
– Az az igazság, hogy nem is hallottam az új törvény tervezetéről, de úgy gondolom, azzal a tanárral, aki kedves és őszinte, megbízhat benne az ember, sok titok megosztható. Volt is egy ilyen osztályfőnököm, aki egyensúlyban tartotta az osztályt, mások is szívesen fordultak hozzá. Az ilyen kapcsolat törvény nélkül is működik – mondta Nagy Gábor hetedikes diák.

Jogokat kapnak a tanárok a törvénnyel

A titoktartás egyes szakmákban, hivatásoknál hagyományosnak mondható. Ilyen a test vagy a lélek gyógyítóinak hivatása vagy akár a papoké is. Egedi Cecília pszichológus és pszichoterapeuta szerint ez a fogadalom mindaddig kötelezően betartandó, amíg életveszélyről nincsen szó. Abban az estben, ha a páciens halálosan megfenyeget valakit, vagy öngyilkosságról beszél, akkor ezt már nagyon komolyan kell venni. Az ilyesmi nem lehet titok többé. Kivéve az olyan helyzeteket, amikor fantázia-, indulatkivetítés miatt valótlan állítások születnek meg. Ez adott esetben gyógyító is lehet. Ami pedig a pedagógusok titoktartását illeti, nagyon fontos, hogy jogokat kapnak egy törvénnyel. Ezzel természetesen a felelősségük is megnő. Így sokkal hitelesebb, személyesebb kapcsolatot építhetnek ki a diákokkal. Ezzel a joggal talán a tanárokkal szemben támasztott elvárások is világosabbá, tisztázottabbá válnak. Mert a pedagógusnak természetesen ahhoz is van k öze, hogy otthon, a családokban mi történik a hétvégéken...

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyveres rablás Nagylózson

Fegyverrel vagy annak látszó tárggyal fenyegette meg a két női alkalmazottat hétfőn valamivel… Tovább olvasom