Kisalföld logö

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 9°C | 19°C

Titkos baráti(?) találkozó

A Nemzetbiztonsági Hivatal és a megyei rendőr- főkapitányság szerint a Hammerskins Nation nemzetközi szélsőjobboldali szerveződés szombaton este Győrben vagy környékén szervezett volna koncertet. Mint kiderült, a rendezvényre Harkán került sor.
– Harkán nem történt rendbontás, nyilvánosan nem használtak önkényuralmi jelvényeket, ezért nem volt rendőrségi beavatkozás sem – nyilatkozta a Kisalföldnek tegnap Kuti-Kovács Krisztina, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője. Ennyi a hivatalos álláspont a Harkán megtartott állítólagos szélsőjobboldali rendezvénnyel kapcsolatban.

Mi is történt valójában, s hogyan lehetséges, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal pénteken még nem tudott a rendezvény pontos helyszínéről? Az előzetes információk szerint neonáci koncertet szervezett volna a nemzetközi szervezet, valahol Győrben vagy környékén (Kisalföld, október 15. Neonáci koncert Győr környékén?). Mint kiderült, Harkán már napokkal ezelőtt tudott volt, hogy „egy baráti összejövetelre" kerül sor a Prájczer Péter tulajdonában lévő sporttelep épületében.

– Engem Soronis Gábor soproni fiatalember keresett meg azzal, hogy egy 40 tagú baráti társaság szeretne zártkörű összejövetelt tartani, este nyolctól hajnali öt óráig – mondotta Prájczer Péter szombaton délután a rendezvény előtt. – Mivel Soronis Gábor máskor is kibérelte már a helyiséget és mindig minden rendben volt, szerződést kötöttünk. Nekem arról nincs és korábban sem volt tudomásom, hogy esetleg valamilyen szervezet – netán neonáci – tartott, vagy tartana nálam találkozót. Az elmúlt napokban többen kerestek, például a Nemzetbiztonsági Hivatal munkatársai, de azt mondták, nyugodtan adjam bérbe a helyiséget, legalább „szem előtt" lesznek.

Soronis Gábor érdemben nem válaszolt a Kisalföld kérdéseire, de ígérte, este hét órakor összehozza e sorok íróját a rendezvény főszervezőjével...
A rendezvényről ezek szerint tehát sokan tudtak, mégis sikerült félreinformálni a közvéleményt. Tudatosan vagy tudatlanságból.
Szombaton délután a Budapestről 17 óra 20 perckor érkező vonattal 20–25 feketébe öltözött, bakancsos fiatalember érkezett Sopronba. Az állomás peronján magyar és német szót lehetett hallani. A vezetőjüknek tűnő magyar fiatalember elzárkózott minden nyilatkozattól és kérte, hogy ne fényképezzük őket, mert nem szeretné, ha emiatt valaki balhézna. Mire a fiatalok – akik között néhányan látszatra többet ittak, mint amennyit elbírnak – felértek a várócsarnokba, két egyenruhás rendőr is megérkezett, de nyilván nem volt miért intézkedniük, s hamarosan elhajtottak. A csoport is továbbállt, a Csengery utcai buszmegállóba igyekeztek.

Harkán a sporttelep este hét órakor már zárva volt, az udvaron világítottak a reflektorok, belülről pedig szorgos kezek sötétítették el az ablakokat. A körülkerített sporttelepre csak azokat engedték be, akik a „baráti társasághoz" tartoztak. A vaskapunál álló kopaszra nyírt, jól megtermett férfi udvariasan, de határozottan utasította el az újságírót, mondván, nem ismerik Soronis Gábort, ha itt volt, már elment, a főnök pedig senkivel sem áll szóba. Közben érkeztek „vendégek" autóval is. A rendőrség hivatalos közleménye szerint összesen talán 150–200-an lehettek a találkozón.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb szőlő, jó minőség

Kevés termés, jó minőség, alacsony felvásárlási árak – így összegezhetőek az idei szüret tapasztalata a Soproni történelmi borvidéken. Feleslegesnek bizonyult a gazdák korábbi félelme, miszerint nem tudják eladni termésüket, másrészt pedig, hogy rossz minőségű lesz a szőlő. Nem így történt, nincsenek értékesítési gondok, a minőség pedig jónak értékelhető. Tovább olvasom