Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Titkos alkuk, tisztáldozatok

A közelmúltban fontos beosztásban lévő vezetőktől vált meg a soproni városvezetés. A háttéralkukról semmit sem közöltek, de a kiszivárgott információk szerint több tízmillió forintba kerültek a „tisztáldozatok”.
A sor Vargha Péter kórházigazgató eltávolításával kezdődött, még az elmúlt év decemberében. Az exigazgató úgy ment, hogy maradt. Önként lemondott ugyan a kórház vezetéséről, de maradt az intézmény állományában. Az más kérdés, hogy azóta talán át sem lépte a kórház küszöbét. Az önkéntesség azonban némi magyarázatra szorul, hiszen az októberi választásokat követően heteken át folyt az alkudozás a polgármester és Vargha Péter között. A megállapodás anyagi feltételeit sűrű homály fedi.

Ezért aztán a köztudatban röpködnek a tízmilliók, vagyis hogy mennyiért érte meg mennie az igazgatónak. Akkor még nem lehetett tudni, hogy lemondatásának módja példát szolgáltat mások kirúgásához is. Néhány hónapos szünet után következett az ipari park ügyvezető igazgatójának távozása, „közös megegyezéssel". Gálné Kapás Márta idén április 24-én vált meg az önkormányzati kft.-től. Erről zárt ülésen tárgyaltak a képviselők. Ezt megelőzően azonban már kiszivárgott, hogy napjai megszámláltattak. A részletekről ebben az esetben sem tájékoztatták a közvéleményt.

A legújabb ügyet pedig dr. Koltai Miklósné jegyző néhány soros nyilatkozata robbantotta ki a május végi közgyűlésen. Ebben az áll, „...kérem, hogy 2004. április 22. napjától megnyíló előrehozott öregségi nyugdíjamra tekintettel jegyzői kinevezésem, s így közszolgálati jogviszonyom megszüntetéséhez közös megegyezéssel hozzájárulni szíveskedjen". P továbbra is bejár a hivatalba, végzettségének megfelelő munkakörben. A rendkívüli, de ezúttal nyílt ülésen csupán annyi volt az előterjesztésben, hogy „mindkét fél érdekében felmerült okokból" folytak a megbeszélések a jegyzőváltásról. A részleteket, az okokat és a megegyezés konkrétumait ezúttal is „elfelejtették" a nyilvánosság elé tárni.

Polgármesteri hatáskör

Kalmár István alpolgármestertől – a polgármester távollétében – szerettünk volna hiteles választ kapni arra, hogy mennyibe kerültek a közös megegyezések, igazak-e a több tízmilliós kifizetések és hogy miért nem tájékoztatják a részletekről is a közvéleményt, valamint a képviselőket. Az alpolgármester azonban nem élt a lehetőséggel, csupán annyit üzent a városháza sajtófelelősével, hogy ezek az ügyek polgármesteri hatáskörbe tartoznak. Faxon elküldött kérdéseinkre sem válaszolt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízórás várakozás a határon

A keddi ausztriai sztrájk utóhatásaként szerdán még tízórás várakozásra kényszerültek a… Tovább olvasom