Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Tisztelgés a munkaszolgálatosok előtt

Megemlékezést tartott szombaton a börtönnél a Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete.
A sopronkőhidai börtön és fegyház 1945 és 1948 között a szovjet állambiztonsági szervekhez tartozott. Itt gyűjtötték össze azokat az elítélteket, akiket kényszermunkára hurcoltak a Szovjetunióba. Menczer Gusztáv, a Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezetének (Szorakész) elnöke elmondta, őt is ide hozták hatvankét évvel ezelőtt, majd Szibériába került. A kényszermunkáról tíz év múlva térhetett haza.
„ Manapság már elképzelni is nagyon nehéz, milyen időket, borzalmakat éltek át azok, akik a Gulagon raboskodtak."

– Mostanság már nincsenek éhezések, nélkülözések, pedig akkoriban hosszú heteken, hónapokon keresztül alig kaptunk élelmet, miközben a kemény fagyokban dolgoznunk kellett – fűzte hozzá.– A munkatáborokban kialakult barátságok sok esetben erősebbek, mint a testvéri, rokoni kötődések. Egymásra voltunk utalva ugyanis. Tudtuk mindannyian, hogy ártatlanok vagyunk. Mi mégis tíz évet kaptunk.
A sopronkőhidai börtön falán elhelyezett emléktábláknál elhangzott: a háromezer visszatért rab közül még négyszázan élnek.

A Szorakész legfontosabb feladatának az áldozatok emlékének ápolását tekinti. A rendezvényen megjelent Firtl Mátyás országgyűlési képviselői is, aki hangsúlyozta: az utókor felelőssége, hogy megismerjék azokat a történelmi tényeket, történéseket, amelyeket az elhurcoltak átéltek. Az ünnepség végén a börtön falán helyezték el a megjelentek az emlékezés jelképét, a koszorút.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágább, mégsem kerül többe a távhő

Sopronban több mint hatezer lakásban a Sotáv biztosítja a meleget, többnyire a lakótelepeken élők számára. Amikor két évvel ezelőtt átadták az új gázmotoros erőművet, mindenki azt remélte, hogy hosszú távon olcsóbban állítják majd elő a távhőt. Ez részben így is történt, de díjemelésre azért rendre szükség van. Az augusztusi gázáremelés után sokan arra számítottak, hogy Sopronban is változnak a díjak, éppúgy, mint más városokban és Budapesten. Tovább olvasom