Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Tisztán szólnak az egyházi énekek

Nagycenk - Nagycenken tisztán szólnak az egyházi énekek, a szentmiséket jó torkú, lelkes kóristák éneke teszi szebbé már egy ideje. Tavaly merült fel az igény egy helyi templomi kórus megalakítására, mára állandó közreműködője a kórus a miséknek.
Egy éve, amikor még Kálmán Imre atya (aki jelenleg a soproni Szent György-plébánián szolgál) volt Nagycenk lelkipásztora, vetődött fel egy templomi kórus lehetősége a nagycenkiekben. Imre atya meghirdette, hogy a soproni Szent István-templom kórusához lehetne csatlakozni...

– Azt gondoltuk jó páran, hogy tanulni, az alapokat megszerezni jó lesz, ha bejárunk a próbákra. Tavasztól augusztusig hetente jártunk énekelni, sokat tanultunk – meséli Udvardi Imréné, a nagycenki kórus egyik tagja.

Közben úgy alakult, hogy Henczel Szabolcs atya személyében új plébános került a településre, akinek kérésére Kiss Vidor soproni zenetanár lett Nagycenken a kántor. A „bejárók" úgy látták, itt az alkalom, és felkérték az új kántort, hogy legyen a megalakuló nagycenki kórus vezetője.

A nagycenki énekkar advent idején mutatkozott be a hívek előtt.
A nagycenki énekkar advent idején mutatkozott be a hívek előtt.

– Örömmel vállaltam a felkérést. A soproni zeneiskolában szolfézst tanítok, és az iskolai kórust vezetem. Régebben is kántorkodtam már, de Nagycenk különösen közel áll a szívemhez. Hamarosan nyugdíjba vonulok, feleségemmel azt tervezzük, kiköltözünk a városból – kezdi. – A templomi kórus megalakulásakor azonnal az adventbe csöppent. Egyelőre a tanulóidőnket éljük, alakulófélben vagyunk – mondja a tanár úr.

A kórus tagjai, több mint húszan, szívvel-lélekkel, örömmel énekelnek. Már a húsvétra készülnek, és örömmel várnak minden jó torkú csatlakozni vágyót. A lelkes hozzáállást mutatja, hogy a kórus két tagja, Szabó Zsolt és felesége, Annamari heteken át tanította be a nagycenki gyerekeknek a karácsonyi pásztorjátékot, ami csodálatos emlék marad mind a szereplők, mind az előadással megörvendeztetett közönség számára.

Mondhatom, hogy szinte a soproni Szent István-templomban nőttem fel, ott ismertem meg az egyházi énekeket. A feleségemmel hosszú évek óta énekelünk, a saját gyerekkorunkat szerettük volna felidézni a pásztorjátékkal, ami csak a kezdet – meséli Zsolt.

– Anyák napjára is készülünk, és a kórussal elénekelt dallamok mellett szeretnénk, ha egyszer-egyszer gitárszó is kísérné a szertartást a nagycenki templomban.

Aki szívesen lenne tagja a kórusnak, a nagycenki parókián szerda esténként fél hétkor kezdődő próbákon megteheti.

Olvasóink írták

 • 3. gregorián 2009. január 21. 01:13
  „Nagy örömmel olvasom a "Tisztán szólnak az egyházi énekek" c. cikket!
  Érdekfeszítő, korrekt.
  Minden bizonnyal élvezettel hallgatjuk majd a nagy gyakorlattal rendelkező, mélytorkú nagycenki hölgyek zengő hangját.”
 • 2. 13.István 2009. január 20. 19:01
  „Belátom ÖN menthetetlen!!!!”
 • 1. matriné 2009. január 20. 06:47
  „No, ennek aztán sok értelme van! Nem is tudtam, mi hiányzik e sajtóból míg el nem olvastam!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Film készül a Sopronban elfogott postásnő történetéből

Sopron-Budapest – Emlékeznek még Ilikére, a postásnőre, aki több százezer forinttal Ausztriába… Tovább olvasom