Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Tiltott zónák a reptér környékén

Fertőszentmiklós - A térségben élők és a turisták nyugalma érdekében tiltott zónákat jelöltek ki a fertőszentmiklósi repülőtér térségében. Az érintett területeken 450 méternél alacsonyabban nem szállhatnak a repülők.
Az elmúlt időszakban jelentősen  átalakultak a repülési szokások. Ma már ott tartanak, hogy tízből kilenc esetben a sétarepülést nem kisgépekkel, hanem az úgynevezett giro kopterekkel végzik el. Tízből kilenc esetben a sétarepülést nem kisgépekkel, hanem az úgynevezett giro kopterekkel végzik el.

A girokopter, miután a motorján nincs borítás, hangosabb, mint egy átlagos kisrepülő. A helybélieket, valamint az ide érkező turistákat sokszor zavarja a megnövekedett légi forgalom. A környező önkormányzatok írásban vagy szóban, de már megkeresték a repülőtér üzemeltetőjét, hogy dolgozzon ki egy mindenki számára elfogadható megoldást.

Fotóillusztráció: Magasi
Fotóillusztráció: Magasi

– A turistáknak az az érdekük, hogy pihenjenek, a sétarepülőknek pedig az, hogy minél alacsonyabbról tekintsék meg a tájat – fogalmazott Tóth Róbert, a Meidl Airport ügyvezető igazgatója. – A repülőtér működési szabályzatát módosítottuk. Így egyebek mellett Hegykő, Röjtökmuzsaj, Fertőd, valamint a nemzeti park teljes területe tiltott zóna lett.

Így ezekre a helyekre a repülők csak négyszázötven méteres magasság felett repülhetnek be. Felszállás előtt erről tájékoztatjuk is a pilótákat. Tudni kell azonban, a repteret mi csupán üzemeltetjük, a gépek – egy kivételével – magántulajdonban vannak. A légi szabályok betartása az üzemeltetők feladata.

Tóth Róbert hozzátette: a Röjtökmuzsaj és Hegykő feletti légtér az úgynevezett fordulópont, ahonnan megközelíthető a repülőtér. Ezektől azonban el lehet térni, így leszállás előtt módosítható az útvonal. További problémát jelent, hogy a más repülőterekről felszálló gépek – miután nem értesültek a változtatásról – berepülhetnek a tiltott zónák felé is. Az általános légi szabályozás ugyanis nem ír elő ilyen korlátozást.

Olvasóink írták

 • 4. antistar 2008. szeptember 01. 19:30
  „Kapuvár felett is egyre többször röpködnek ezek a taknyok, sokszor és sokakat idegesítve!
  Ha mutogatni akarják magukat inkább menjenek az állatkertbe,...befogadják őket!”
 • 3. peti89 2008. augusztus 29. 12:34
  „A fertődi Eszterházy kastélyt naponta kb. 20 db girokopterből nézegetik max 150 m magasról, és nagyon hangosan az biztos...hétfőtől vasárnapig non stop...”
 • 2. Megjegyzés 2008. augusztus 29. 12:28
  „Ennek a szabályzatnak a betartása Sopron felett sem lenne rossz. Az Ágfalvi lakóparkban néha az az érzésem, mintha pár repülő a landolást gyakorolná a házak között. Csak remélhetem, hogy nem történik semmi baleset.”
 • 1. cs 2008. augusztus 29. 09:51
  „14/2000. KÖVIM r.

  3.4.1. A fel- és leszállás eseteit, a munkarepüléseket, valamint az állami légijárm?vel különleges feladatot végrehajtó repüléseket kivéve VFR repülés nem végezhet?
  a) városok, települések s?r?n lakott területei és szabadban tartózkodó embercsoportok felett, a légijárm?t?l mint középponttól számított 600 m sugarú körön belül található legmagasabb akadály felett 300 m-nél (1000 láb) alacsonyabban;

  Hát felettünk inkább csak a kéménymagasságot tartják be...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kránitz: Százmilliók a soproni iskolákra

Sopron - Ötszázmillió forint kerül a kormánytól soproni székhelyű intézményekhez, a pénzt az iskolák… Tovább olvasom