Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Tiltakozás a többtonnás járművek ellen

A Fertő parti úton Fertőboz térségében a nagy teherautó-forgalom miatt repedeznek a házak és a kerékpáros közlekedés is veszélyes. A helyiek aláírásgyűjtésbe kezdtek.
Hárompercenként halad át egy-egy teherautó Fertőbozon. Naponta pedig közel négyezer gépkocsi járja a keskeny Fertő parti utat. A hosszú évek óta tartó nagy forgalom miatt a településen repedeznek a házak falai, éjjelente pedig alig lehet aludni a nagy zaj miatt. A helységnévtábla mellé korábban harminc kilométeres sebességkorlátozó táblát helyeztek el. – Ezt azonban ritkán tartják be az autósok – említi Ganzigler Józsefné. – Nagyobb rendőri jelenlét kellene, akkor talán megváltozna a helyzet.

Félve bicikliznek

A nyolcvankét éves Schreiber Ferencné szintén azt mondja, napközben alig lehet átmenni az út túloldalára. – A kisgyermeket nem merjük kiengedni az utcára, mert félünk, hogy elüti valami. A kerékpárosok is félve bicikliznek, mert könnyen elsodorhatják őket a teherautók.

Aláírásgyűjtésbe kezdtek

A közel tízéves problémával rendszeresen foglalkozik a helyi önkormányzat. – Májusban a gazdasági és közlekedési miniszter azt ígérte, egy hónap múlva visszatérünk a problémára – mondja Henn Márton polgármester. – A türelmünk elfogyott, ezért aláírásgyűjtésbe kezdtünk. Az íveket és a melléjük csatolt észrevételeinket még ebben a hónapban eljuttatjuk a minisztériumba. Elvárnánk, hogy az itt működő vállalkozók, közlekedésért, környezetvédelemért felelős szakemberek üljenek le tárgyalni az érintett önkormányzatok bevonásával és találjunk megnyugtató megoldást.

Tereljék el a járműveket!

A megyei közútkezelő kht. előtt sem ismeretlen a fertőbozi forgalmi helyzet. A polgármesteri hivatallal együttműködve több javaslatot is kidolgoznak. A fertőbozi önkormányzat – összefogva a többi Fertő parti településsel – egyértelműen azt szeretné elérni, hogy a nemzeti park és a világörökség területéről más útvonalra tereljék a többtonnás járműveket. A korlátozásokkal kapcsolatban Wimmer József, a megyei közútkezelő kht. főmérnöke megjegyzi: elsőként fel kell mérni, a korlátozások mennyiben érintenék hátrányosan a településen működő vállalkozásokat.

– Ezért kértük az önkormányzatot, vegyék fel a kapcsolatot azokkal a cégekkel, ahová nagyméretű teherautók szállítanak készárut vagy alkatrészeket, illetve ahová az árufeltöltő forgalmat nagyméretű járművekkel biztosítják. Pket sem lehet megoldhatatlan helyzet elé állítani – folytatja a főmérnök. – A súlykorlátozás például azért bajos, mert akkor az autóbuszokat is ki kellene tiltani. Még az ősz folyamán lefolytatjuk a vizsgálatokat és a tapasztalatok alapján döntünk, miként javíthatnánk a közlekedést. Úgy, ahogy tettük ezt a 84–85-ös főút nagycenki kereszteződésében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogerősen is felmentették a kórház gazdasági igazgatóját

Bűncselekmény hiányában jogerősen is felmentette Tiborcz Sándort a Vas Megyei Bíróság. A… Tovább olvasom