Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Tiltakozás a Facebookon a felsőoktatási vitairat ellen

A HÖOK tiltakozó akciót szervezett a Facebookon a felsőoktatási törvény egyoldalú módosítása ellen. A a Nyugat-magyarországi Egyetem hallgatói is NEPTUN-üzenetben értesültek a szervezésről.

A Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetsége (HÖOK) a hétvégén országos gyűlést tartott, ahol szép számban képviseltették magukat a felsőoktatási intézmények. A konferencia során folytatódott a vita a törvénykoncepcióról, illetve az egyeztetés a további lépésekről - tudtuk meg Keresztes Gábortól, az NYME Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnökétől.

- Azt szeretnénk elérni a facebookos csatlakozók megnyerésével, hogy a hallgatók írják meg véleményüket és javaslataikat a témában, hiszen a felsőoktatási törvénytervezet több elemét támogatni tudjuk, azonban a hallgatói jogok szűkítése egyértelmű ellenállást váltott ki részünkről. Ilyen például a vizsgázási lehetőségek korlátozása, és az egyetértési jog megvonása a tanulmányi és vizsgaszabályzatban - mondta el az elnök.

A Nyugat-magyarországi Egyetem Hallgatói Önkormányzata több pontban elfogadhatatlannak tartja a megjelent vitairatot, annak megvalósulása esetén ugyanis egyáltalán nem tartja biztosnak az oktatás színvonalának emelését, azonban egyértelműen látszik a hallgatói szabadság csökkenésének esélye - áll a hallgatói közleményben.

Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár nevéhez fűződő koncepció szerint a felsőoktatásba való belépés feltétele lehet a két emelt szintű érettségi megléte, visszaállhat a tanárképzésben az osztatlan képzés is.
Az államtitkárság a szakmai szervezetek és a hallgatók javaslatait és a hozzászólásait december 10-ig várja.

A koncepció januárban kerülhet a kormány, áprilisban pedig a parlament elé - jelezte Hoffmann budapesti sajtótájékoztatóján. Az új felsőoktatási törvény május végére születhet meg.

Ezidáig mintegy negyvenhatezren csatlakoztak a Facebook tiltakozó csoportjához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telemann fantáziái...

A J. Haydn Zeneiskola pedagógiai szakmai napot rendez a furulyát oktatók és az érdeklődők részére november 17-én, szerdán 11 órai kezdettel. Tovább olvasom