Kisalföld logö

2016. 10. 28. péntek - Simon, Szimonetta 2°C | 14°C

Tilos az épület előtt a dohányzás

Sopronban egy felirat szerint tilos a dohányzás a pedagógiai kar Ferenczy utcai épülete előtt, mégis cigarettacsikkek sokasága rondítja a kapu tájékát – mondták felháborodva az arra közlekedők.
Egyesek szerint jogos, mások szerint nem az a kiírás, amely az egyetem soproni pedagógiai kara bejáratánál olvasható: „...a bejárati ajtó előtt tilos a dohányzás". Akik támogatják a tiltást, azt mondják: a világon egyre inkább ellenzik a dohányzást, sőt, több országban a közterületeken és a vendéglátóhelyeken is erőteljesebb korlátozást vezetnének be. Mások szerint az épület előtti rész már közterület, ott mindenki azt csinál, amit akar, még ha elítélendő is a csikkek hanyag eldobása.

– Régóta szembesülünk a problémával, hogy halomban áll a cigarettacsikk a bejárat előtt, az aszfalton és a gyepes részen is, ezért helyeztük el a tiltást tartalmazó feliratot – mondta dr. Katona György dékánhelyettes. – A kar kijelölt dohányzóhelye különben az épület belső udvarán található. A tanítási órák közötti szünetekben használják is a dohányosok, viszont reggel és este gyakran a bejárati kapunál dobják el sokan a csikket. Minden reggel takarítjuk a körzetet, s onnan tudjuk, hogy a csikkhalmaz 80–90 százaléka reggel 8 óráig gyűlik össze. Azt is tapasztaltuk, hogy nemcsak a kar hallgatói, hanem a közeli középiskolák tanulói is itt dobják el cigarettáikat, hogy ne láthassák őket cigarettázni. Régebben kihelyeztünk csikktartókat, ám nem váltak be, akkor is az aszfaltról és a fű közül kellett kitakarítanunk a cigarettamaradványokat.

A túloldalon alig tíz méterre most is állnak a hamutartók, azt se használják a diákok. A napokban felvettük a hallgatói önkormányzattal a kapcsolatot, s kértük őket, segítsenek e tarthatatlan állapot megszüntetésében.

– Egészségügyi program keretében szeretnénk változtatni a rossz hallgatói szokásokon, beidegződéseken – közölte érdeklődésünkre Budaházi Imre másodéves egyetemista, aki vállalta, hogy a hallgatói önkormányzattal együtt javaslatokat fog kidolgozni a megoldás érdekében. – Arra is gondoltunk, hogy fényképeket készítünk a kapu előtt cigarettát elhajítókról, s velük szedetjük össze a csikkeket, ám mégis egy más kezdeményezést tartunk hatásosabbnak: egészségfejlesztési programot indítunk, amelyben kérjük majd a hallgatókat, szíveskedjenek figyelmeztetni társaikat, ne csak a csikk földre dobásáról szokjanak le, hanem magáról a cigarettáról is...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vita a villáról

Folytatódik a „párbaj" Biczi László (MSZP) és Mágel Ágost (Fidesz) önkormányzati képviselők… Tovább olvasom